Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtilerdendir. Ancak kalın bağırsağın ince bağırsağa yakın olan başlangıç kısmından kaynaklanan kolon kanserleri, makattan daha çok gizli kanama ile kan kaybına yol açar ve kansızlık ile kendini gösterir.
Özellikle 50-60 yaş civarında anemi (kansızlık) bulguları olan hastalarda sağ kolon kanseri akla gelmelidir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Kolon kanseri riski olan ancak kolonoskopiden çekindiği için doktora gidemeyenlerin imdadına kan testi yetişiyor. Koldan alınan 10 cc kanla kolon kanserinin genetik şifreleri çözülüyor. Koldan alınan kanla, kolon kanserinde erken teşhis imkanı yakalanıyor.
En sık karşılaşılan belirti, makattan kan gelmesi. Ancak bu durum kalın bağırsak ya da makatı ilgilendiren birçok sorunun ortak belirtisi olmakla birlikte makattan kan gelmesi insanları hekime getiren neden oluyor. Hastalarda en sık görülen belirtilerden biri de dışkılama alışkanlıklarındaki değişiklikler.
İlgili 27 soru bulundu
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon kanserinin teşhisi nasıl konulmaktadır? Kolon kanserlerinde tanı, hastalıktan şüphelenilmesi ve kolonoskopik tetkik ile konulur. Görülen kanserden biyopsi (parça) alınır ve patolojik incelemenin de doku tanısını teyit etmesi ile kesinleşir. Kanserlerin erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Belirti verdiği için birçok kanser türünden daha kolay farkedilme olasılığı bulunur. Belirtiler dışkılama ile ilgili olsa da kolon uzun bir organ olduğu için vücudun sol tarafında kalan kısmı ile sağ tarafında kalan kısmında olan tutulma farklı belirtiler verebilir. Kolon yapı olarak sol kısımda daha da daralır.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Sonuç: Pek çok hastalıkta yükselen CRP ve MDA, kolon kanserinde de serumda yüksek düzeyde bulunmaktadır.
İlaveten, kanser dışı rahatsızlıkların bazen anormal test sonuçlarına neden olduğu da unutulmamalıdır. Ve diğer durumlarda, kan testi sonuçları normal olsa dahi kanser mevcut olabilir.
Kanser Hastalarında CRP Yüksekliği Kaç Olur? Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir.
Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Demir eksikliği tespit edilen kişi erkekse veya menopozdaki bir kadınsa mutlaka mide kanserinden şüphelenilmesi gerektiğini vurgulayan Prof.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre anemi, hemoglobin düzeyinin erkeklerde 13 g/dl, kadınlarda 12 g/dl altında olması olarak tanımlanır(1). National Comprehensive Cancer Network (NCCN)'e göre, kanser hastalarında hemoglobinin 11 g/dl altında olması olarak tanımlanmıştır(9).
Kolon kanseri ilk nereye sıçrar? Kolon kanseri genellikle ilk olarak kalın bağırsakta (kolon) veya rektumda başlar. Ancak, kanser hücreleri zamanla çevre dokulara ve organlara yayılabilir.
Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Bağırsak kanseri 10 yılda gelişebilir. Oluşumu da bu gelişme süresini kapsamaktadır.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Kolon kanserinin gelişimi genellikle iyi huylu tümörler yani adenomlar üzerinden oluşur. İlerleyen yaşla birlikte adenomların sayısında artış olur. Adenomlar uzun süre sessiz ilerleyebildiğinden hastalığın erken belirtileri fark etmek kolay olmayabilir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Bağırsak kanserinin, bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişim, dışkıda kan, kilo kaybı, karın ya da sırt ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri bulunuyor.
Kolon kanserinde ilk belirtiler genellikle dışkılama düzeninde değişiklikler ve nedeni açıklanamayan karın ağrısıdır. Dışkılama düzenindeki değişiklikler ishal veya kabızlık şeklinde kendini gösterir.
Kolon kanseri teşhisleri gaitada gizli kan bakılarak yapılabilir ise de, gizli kan negatif çıkarsa kesin olarak polip dışlanmaz. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 50 yaş üzerinde kadın ve erkek her bireyin kolonoskopi yapmasını önermektedir.
Dr. Rahim Horuz, 'İdrar yollarını veya bağırsakları ilgilendiren bir kanser, erken dönemde idrarda veya dışkıda kanama şeklinde kendini gösterebilir. ' ifadelerini kullandı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Horuz, kanserde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri