Perde beton, kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
Standartlara uygun yapılan perde betonun yaklaşık 100 yıllık ömrünün olduğunu aktaran Avcı, "Demirinden, çimentosundan çalınmazsa perde betona ortalama 100 senelik bir ömür biçiliyor.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Özellikle yüksek yapılarda gereksinim duyulan perde duvarlar; çekirdek yapı taşı olarak asıl taşıyıcı sistem görevi görür.
İlgili 16 soru bulundu
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
halk arasinda deprem perde'si veya deprem duvari diye anilir. ingilizcesi "shear wall" olup 97 afet yonetmeligine gore boyu eninin 7 katından büyük olan kolonlara denir. boyu doğrultusunda gelen deprem yüklerine karşı dayanıklılığı vardır. binaya uygulanırken her iki eksen doğrultusunda da yapılmalıdır.
Perde duvar kullanılması deprem anında meydana gelen kat ötelemesini en aza indirir. Yüksek yapılarda kesinlikle perde duvar kullanılmalıdır. Eğilme rijitlikleri ve kesme alanları fazla olduğu için yapıya ekstra dayanım kazandırırlar.
Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur.
Büzülme derzleri, duvar kalınlıklarının azaltılması, desteklenmesi ya da her ikisinin birden yapılmasıyla oluşturulan zayıflatılmış düzlemlerdir; bu nedenle derzlerde çatlama meydana gelir. Beton kurudukça ve çekme gerilmeleri arttıkça, büzülme derzleri içindeki daha ince kesitlerde çatlaklar meydana gelir.
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
toki tarafından sağlamlığı nedeniyle benimsenen 'radye temel' ve 'tünel kalıp' sistemleriyle inşa ediliyor. radye temel yükün binanın zeminine yüzeysel biçimde yayılmasını sağlamaktadır. buna ek olarak perde beton yöntemi de depremde yıkımı önlemektedir.
Bu çerçevelerin düşey elemanları da kolonlardır. Dolayısıyla sistem üzerinde taşınan yüklerin emniyetle katlar arasında ve temele aktarılmasını sağlarlar. Binalar için bu denli önemli olan kolonlar deprem sırasında da yapının en önemli elemanıdır.
Deprem anında saklanılmaması gereken yerler:
- Kolon, kiriş, kapı altı ya da yakınına saklanılmamalı. - Kesici eşya, bardak, tabak gibi ürünlerin ve devrilme riski yüksek olan beyaz eşyaların bulunduğu mutfağa saklanılmamalı.
Bu geliştirilen yapı malzemelerinden birisi de perde betondur. Yüksek yapılarda kullanılan ve taşıyıcı görevi gören, betonarme ile donatılmış perde beton, deprem yönetmeliğine göre her binada olması gereken bir yapı malzemesidir.
Perde duvarlar betonarme yapılarda kiriş ve kolonla benzer taşıyıcı nitelikleri taşır ve betondan yapılır. Öncelikle kırılacak duvarın taşıyıcı nitelikte olmaması zorunludur. Binanın taşıyıcı elemanlarına zarar vermek istemezsiniz, aksi takdirde yapı çökebilir, ileride problem çıkaracak çatlamalar gerçekleşebilir.
Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır. Taşıyıcı duvarların temel, hatıl, kiriş veya duvar gibi taşıyıcı elemanlara oturması zorunludur.
Binanın özellikle depreme karşı dayanıklı olmasında bu denli önemli olan perde beton sağlam mı diye merak edenler olduğunu tahmin ediyoruz. 2018 yılında yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre perde duvarın kalınlığı en az 25 cm, uzun kenarının kalınlığına oranı ise en az 6 katı olmalı.
Bu durumu şöyle açıklayalım: Perde duvarlar eğilme momenti etkisinde şekil değiştirmeye zorlanır ve bunun en fazla olduğu yerler üst katlardır. Çerçevelerde ise yatay ötelenmeler kesme kuvvetinin en fazla olduğu alt katlarda meydana gelmektedir.
Betonarme yapılarda perde kullanımı zorunlu değildir. Ancak yapıların kat sayısı arttıkça yatay deprem kuvvetleri dolayısı ile göreli kat deplasmanları artmaktadır.
Perde duvar delme çeşitli cihazlarla mümkündür. En uygun yöntem belirlenerek, fiyat saptanması gerçekleştirilmektedir. Binanın proje yapılandırılması göz önüne alınarak, gerekli cihazların temini sağlanmaktadır.
Ancak uygulamadaki aksamalar göz önüne alındığında bir kolonun en kısa kenarının en az 40 cm olması gerektiği ortada. Bu nedenle de en küçük kolon boyutunun 40 cm x 40 cm olması gerekiyor. Yani örneğin; yapınızın bodrum dahil yüksekliği 30 metre ise; bir kolonun dar kenarı en az 60 cm olmalı.
Perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/16'sından az olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri