Kolonoskopi Ağrılı Bir İşlem Midir? Kolonoskopi uygulaması sırasında hastalar anestezi ile uyutulduğu veya sakinleştirici verildiği için ağrı ve acı hissetmemektedir. Hastalar daha çok Kolonoskopiden sonra yaşanan gaz sancılarından şikayet etmektedir.
Kolonoskopi zor bir işlem mi? Kolonoskopi işlemi, yaklaşık 30 dakika süren ve anestezi sayesinde hastanın ağrı ve kramp hissetmediği bir işlemdir.
Kolonoskopi sırasında gastroskopide olduğu gibi sedasyon (yüzeysel uyku) sağlayan damar içi ilaçlar kullanılabildiğini ancak kolonoskopide kullanılan flexible skop kolonun büküntülü yerlerinden geçerken bu alanlarda gerilme yaratarak ağrıya sebep olabiliyor.
Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Sıklıkla sorulan kolonoskopi ne kadar sürer sorusunun yanıtı yapılan işleme göre değişiklik gösterse de işlem, ortalama olarak 15 ile 60 dakika arasında sürer. Ancak kolonoskopi sonrasında da hastanın yaklaşık bir saat kadar hastanede istirahat etmesi gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
İşlemden sonra ilk dışkılama genellikle aynı gün içinde olmaktadır. Hatta bu süre bir iki gün de sürebilmektedir. Ancak bundan daha uzun süre tuvalete çıkamadığınız durumlarda mutlaka doktorunuzla iletişime geçerek onu konu hakkında bilgilendirmeniz gerekir.
Burada hastanın ön hazırlığı ve uyanma süreci süreyi uzatmaktadır. Ancak bazen uyutarak endoskopi süresi hastanın uyuduğu için ağrı ile ani hareketleri olmadığı için uyutmadan kolonoskopi ile aynı sürelerde yapılabilmektedir. Kolonoskopiden korkan kişilere uyutarak endoskopi tavsiye edilmektedir.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
Hasta sakinleştirici aldığı için refakat etmesi için yanında bir kişinin bulunması önemlidir. Kolonoskopinin yapıldığı gün otomobil sürülmemesi, önemli kararlar alınmaması ve işe geri dönülmemesi gerekir.
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır.
İşlem sırasında gerekli dokulardan parça alınırken kalın bağırsakta karşılaşılan iyi huylu kitleler yani kolonoskopi polip oluşumları da çıkarılabilir. Kolonoskopi biyopsi sonuçları ne zaman çıkar? Sonuçlar 2-3 gün içerisinde size iletilir.
Kolonoskopi, ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi kanser dışı kalın bağırsak hastalıklarının tanı ve takibinde de kullanılır. Kolonoskopi, kalın bağırsak kanamalarının tanı ve tedavisini sağlayarak hastaları ameliyat olmaktan kurtarabilir.
Kolonoskopi birçok hastanın korkulu rüyasıdır. Bunun nedeni yetersiz bilgilendirmedir. Kolonoskopi tıpkı endoskopi gibi bir aletle, kalın barsakların tamamı ve ince barsakların sonuna kadar yapılan bir incelemedir. Kolonoskopi ağrılı bir işlemdir.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Kolonoskopi fiyatları 4000 – 10.000 tl arasında değişebilmektedir.
Uygulamaya başlamadan önce rektal tüpün uç kısmına vazelin veya jel gibi kayganlaştırıcı maddeler sürülür. Kayganlaşan bölgeden tüp rektuma gönderilerek sıvı bağırsak içerisine gönderilir. Uygulamanın başarılı olabilmesi için uygulama yapılan kişinin dizlerini midelerine veya göğüslerine doğru çekmesi önemlidir.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir. Hastaya sakinleştirici verildiği için refakatçi olarak yanında bir kişinin olması önemlidir. İşlemin yapıldığı gün araç sürülmemesi ve işe dönülmemesi gerekmektedir.
Her iki bacak göğse doğru çekilerek, sola yana yatar pozisyonunda muayeneye başlanıyor. Hastaya anestezi hekimi eşliğinde, derin uyku dalmasını sağlayan yüzeyel anestezi veriliyor. Hasta tam olarak uyuduktan sonra, uzman doktor, kolonoskop cihazını önce kalın bağırsağın son kısmına (rektum) doğru ilerletiyor.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır. "ONAM FORMU": Sizden bu işleme başlamadan önce kolonoskopiyi kendi isteğinizle yaptırdığınızı belgeleyen bir "ONAM(: rıza) FORMU" nu imzalamanız istenecektir.
Bu nedenle ilaç içimini takiben bol su (tanı olarak kalp yetmezliğiniz yoksa gece saat 24'e kadar 2.5-3 litre su) içiniz. Kolonoskopi işleminden önceki gece saat 24'ten itibaren hasta aç ve susuz kalmalıdır (su dahil bir şey yiyip içilmemelidir, oruç gibi). Bir yakınınızın size eşlik etmesi tavsiye edilir.
Kolonoskopi ücretleri 800-4000 TL arasında karşımıza çıkar. Kolonoskopi ücretlerinde cihazların etkisi var mıdır? Evet, kullanılan cihazların teknolojiyle uyumlu olması fiyatlara etki eder.
Sonrasında da hasta konu hakkında bilgilendirilir. Ancak devlet hastanelerinde veya yoğun olan laboratuvarlarda test sonuçlarının çıkması ve raporlanması daha uzun sürebilir. Genel olarak kolonoskopik biyopsi sonuçları uygulamadan sonraki 10 gün içerisinde belli olmuş olur.
Hasta sol yanına yatar. Kolonoskopi işlemi yaklaşık 15-30 dakika sürer. Damar yolundan verilen sedoanaljezik ilaçlarla hasta hafif uyutulur. Kolonoskopi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve işlemi hatırlamaz.
Kolonoskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici(ör.Midazolam) ve ağrı kesici (ör Pethidine, Meperidine) ilaçlar verilir.Bu ilaçlar hastayı kolonoskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu hale getirir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri