Kolonoskopi zararlı mıdır? Kolonoskopi sırasında oluşabilen en büyük komplikasyon, kalın bağırsağın delinmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son derece düşük oranda oluşan bu yırtılmaların tedavisi için cerrahi müdahale gerekir. Kolonoskopi zararları ve riskleri bakımından bazı kişilere yapılmaz.
Kolonoskopi sırasında gastroskopide olduğu gibi sedasyon (yüzeysel uyku) sağlayan damar içi ilaçlar kullanılabildiğini ancak kolonoskopide kullanılan flexible skop kolonun büküntülü yerlerinden geçerken bu alanlarda gerilme yaratarak ağrıya sebep olabiliyor.
Kolonoskopi birçok hastanın korkulu rüyasıdır. Bunun nedeni yetersiz bilgilendirmedir. Kolonoskopi tıpkı endoskopi gibi bir aletle, kalın barsakların tamamı ve ince barsakların sonuna kadar yapılan bir incelemedir. Kolonoskopi ağrılı bir işlemdir.
Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
İlgili 28 soru bulundu
Ancak kolonoskopi sonrasında da hastanın yaklaşık bir saat kadar hastanede istirahat etmesi gerekir.
Burada hastanın ön hazırlığı ve uyanma süreci süreyi uzatmaktadır. Ancak bazen uyutarak endoskopi süresi hastanın uyuduğu için ağrı ile ani hareketleri olmadığı için uyutmadan kolonoskopi ile aynı sürelerde yapılabilmektedir. Kolonoskopiden korkan kişilere uyutarak endoskopi tavsiye edilmektedir.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
İşlem sırasında gerekli dokulardan parça alınırken kalın bağırsakta karşılaşılan iyi huylu kitleler yani kolonoskopi polip oluşumları da çıkarılabilir. Kolonoskopi biyopsi sonuçları ne zaman çıkar? Sonuçlar 2-3 gün içerisinde size iletilir.
Hasta sakinleştirici aldığı için refakat etmesi için yanında bir kişinin bulunması önemlidir. Kolonoskopinin yapıldığı gün otomobil sürülmemesi, önemli kararlar alınmaması ve işe geri dönülmemesi gerekir.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır.
Kolonoskopi sırasında, genellikle mukoza örnekleri (biyopsi), polip veya tümör çıkarılması gibi işlemler yapılabilir. Ancak, kolonoskopi ile her şeyin çıkarılması garantisi yoktur.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Anestezi uygulanmadan da kolonoskopi yapılabilir. Ancak işlem sırasında gerginlik ve ciddi karın ağrısı sorunlarıyla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle hasta konforu açısından genellikle anestezili kolonoskopi ( Ağrısız Kolonoskopi ) tercih edilir.
İşlem sırasında gerekli yerlerden biyopsiler (doku parçaları) alınabilir ve varsa polip dediğimiz iyi huylu oluşumlar çıkarılabilir (polipektomi). Bunlar ağrısız işlemlerdir ve anestezi olmasada herhangi bir rahatsızlık hissi yaratmaz.
Pozitif Kolonoskopi Sonucu
Çoğu polip kanserli değildir, ancak bazıları ileride kansere dönüşebilecek yapılar olabilir. Kolonoskopi sırasında çıkarılan polipler, kanserli, kanser öncesi veya kanser dışı olup olmadıklarının belirlenmesi için patoloji analizine laboratuvara gönderilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Kolonoskopi işlemi sırasında verilen gaza bağlı kramp ve şişkinlik hissi oluşmaktadır fakat verilen ilaçlar sayesinde hastalar ciddi bir ağrı hissetmezler. Uyutma işlemi sonrasında incelemeye makat bölgesinden başlanır ve bütün kalın bağırsak bölümleri incelenir. Kolonoskopi işlemi 15-60 dakika arasında sürmektedir.
Kolonoskopi ücretleri 800-4000 TL arasında karşımıza çıkar. Kolonoskopi ücretlerinde cihazların etkisi var mıdır? Evet, kullanılan cihazların teknolojiyle uyumlu olması fiyatlara etki eder.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Kolonoskopi fiyatları 4000 – 10.000 tl arasında değişebilmektedir.
Bu nedenle ilaç içimini takiben bol su (tanı olarak kalp yetmezliğiniz yoksa gece saat 24'e kadar 2.5-3 litre su) içiniz. Kolonoskopi işleminden önceki gece saat 24'ten itibaren hasta aç ve susuz kalmalıdır (su dahil bir şey yiyip içilmemelidir, oruç gibi). Bir yakınınızın size eşlik etmesi tavsiye edilir.
Sonrasında da hasta konu hakkında bilgilendirilir. Ancak devlet hastanelerinde veya yoğun olan laboratuvarlarda test sonuçlarının çıkması ve raporlanması daha uzun sürebilir. Genel olarak kolonoskopik biyopsi sonuçları uygulamadan sonraki 10 gün içerisinde belli olmuş olur.
Kolonoskopi, genellikle dizleriniz göğsünüze doğru çekilmiş olarak, yan yatarak başlanacaktır.
Kolonoskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici(ör.Midazolam) ve ağrı kesici (ör Pethidine, Meperidine) ilaçlar verilir.Bu ilaçlar hastayı kolonoskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri