Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Su, etil alkol, limon, tütün veya çiçek gibi farklı esanslardan meydana gelen kolonya, yüksek oranda alkol içermesi nedeniyle bakterileri ve virüsleri öldüren bir sıvıdır. Alkol ve suyun karışımından oluşan bir çözelti olduğu için heterojen değil, homojendir.
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Yüzde yüz etil alkol kullanıldığı var sayıldığında kolonya yapımı için gerekli olan oranlar genellikle 45 ml etil alkol, 45 ml su ve 15 ml esans bazlı sıvılardır. İlk önce alkol ve suyun iyice karıştırılması ve ardından esansın ilave edilmesiyle elde edilen karışım kolonya oluyor.
İlgili 26 soru bulundu
Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara da Homojen Karışım adı verilmektedir (örneğin: çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları, vb.). Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler.
Etil alkollü formülün içine bergamot, limon ve portakal esansı katarak yeni bir ürün geliştirmiştir. Bu ürün, kolonyanın ilk üretilen halidir ve günümüze kadar çeşitli formülasyonların oluşmasına öncülük etmiştir.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Çay, deniz suyu, kola, mürekkepli su, alkollu su, şekerli su vb. çözeltiye örnek verilebilir.
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda homojen karışımın zıttı olarak ifade etmek mümkün.
Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir. Bu yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.
Heterojen karışımlar kendi arasında dörde ayrılmaktadır. Emülsiyon, süspansiyon, kolloid ve aerosol olarak ayrılmaktadır.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
Limon kolonyası gibi güçlü asidik özelliği bulunan kolonyalar, iyi birer dezenfektan araçlarıdır.
Çözelti, bir maddenin bir başka madde içinde homojen olarak dağılmasından oluşan karışımdır. Bu nedenle homojen karışımlara çözelti adı verilir. Hava,çeşme suyu,gazoz. 6- İçinde çözünen madde miktarı fazla olan çözeltilere derişik çözeltiler denir.
Bu ayrımdan sonra bakacak olursak gazoz gaz ve sıvı taneciklerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir karışımdır ve bu karışımda gaz tanecikleri de sıvı tanecikleri de karışımın her tarafına eşit olarak yayılmış bulunmaktadır yani gazoz homojen bir karışımdır.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Üstelik bir kolonya içerisinde genel olarak %80 veya %90 kadar etil alkol bulunmaktadır. Kolonya içeriğinde bulunan etil alkol üzerinden ise 70 derece ya da 80 derece olarak ifade edilir. Yani kolonya büyük oranda içermiş olduğu alkol ile birlikte üretilir.
· Yağ Lekesi
Kolonyanın içerisindeki alkol, yağ lekelerinin parçalanmasını ve çıkmasını kolaylaştırır.
Ellerin yüze teması sonrasında ise en az 15-20 saniye süreyle ılık su ve sabunla yüz yıkanmalıdır. Sirke, kolonya, ıslak mendil, el ya da yüzey dezenfektanları ve tentürdiyot gibi ürünlerin yüz derisine teması ellerde olduğu gibi yüzde de kurumaya, kızarıklığa ve hatta egzamaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri