Kalp krizinin 12 belirtisi
Göğüs duvarının ardında hissedilen bu ağrı, sanki göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren ağırlık ve baskı yapıcı tarzda künt bir ağrıdır. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir. Genel olarak 10-15 dakika kadar sürer.
Kalp spazmında da geçici olarak kalbe kan akışı sağlanmaz ve kalp kası beslenemez. Bu sebeple göğüste ağrı ve nefes darlığı hissi ortaya çıkar. Eğer 20 dakikadan fazla sürerse kalp krizine veya ani ölümlere sebep olabilir. Bu çok seyrek görülen bir kalp krizi şekli olsa da kalp spazmı kalp krizine yol açabilmektedir.
Bu bazen stres, bazen kaygı hali bazen de uyarıcı ilaç almak gibi tetikleyici bir unsur nedeniyle olurken, bazen de özellikle sabah erken saatlerde olmak üzere kendiliğinden olur.
Kalp spazmı, kalp krizi (miokard infarktüsü) gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Kalp spazmının belirtileri arasında aniden ortaya çıkan güçsüz hissetme, terleme, nefes darlığı, çarpıntı ve kalp atışlarının hızının ve ritminin değişmesi gibi belirtiler sayılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Kalp spazmından şüphelenilmesi durumunda bir kardiyoloğa başvurarak gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Tedavi ilaçlarla ya da spazma neden olan hastalıkları tedavi etmek için anjiyogram, anjiyolapsi ve ameliyatla sağlanır. Kalp spazmı yaşayan hastaların eğer sigara kullanıyorlarsa hemen bırakmaları önerilir.
Kısa sürelidir, ağrı yaklaşık 5–10 dakika kadar sürer, Kalp spazmı belirtileri arasındaki ağrı, istirahat ile durur, istirahat halindeyken görülmesi ciddi bir durumu gösterir, Nefes alıp vermekle ağrının şekli ve şiddeti değişmez.
Kalp spazmı görece daha kısa sürer. Yaklaşık 5-10 dakika. Kalp krizinin süresi ise 20 dakikaya kadar ulaşır. Kalp krizi dinlenmeyle geçmez.
Psikolojik kalp ağrısının belirtileri, genellikle göğüste baskı, sıkışma, yanma veya ağrı şeklinde hissedilen semptomlardır. Ayrıca nefes darlığı, terleme, hızlı kalp atışı, baş dönmesi, mide bulantısı veya endişe gibi belirtiler de eşlik edebilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Sıkça kullanılan antiplatelet ajanlardan biri aspirindir. Diğer önemli iki antiplatelet ilaç da tiklopidin (Ticlid) ile klopidogrel (Plavix tb, Pingel tb vs) dir.
Belirtiler önemsenmeli
Kalp kapak hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak hastalarda en sık, özellikle hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Sol göğüs ağrısı neden olur? Sol göğüs ağrısının başlıca nedeni kalp krizi ve kalp hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra solunum sıkıntısı ve sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar da sol göğüs ağrısı nedenlerindendir.
Kalp sıkışmasının nedenleri arasında hareketsiz yaşam, sigara içme alışkanlıkları, ağır yemekler tüketme gösterilebilir. Ama en önemli nedeni tıkayıcı kalp damar hastalılarıdır. Diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz. Ama ilk ayırt ve tedavi edilmesi gereken tıkayıcı koroner arter hastalığıdır.
Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir. Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.
Göğüs bölgesindeki ağrıların şiddeti ve sıklığı önemli bir veridir. Ağrılar sürekli ve şiddetli ise göğüs ön bölgesinde belli bir alanda olup boyna ve sol omuza doğru, mide ve sırttan çeneye doğru yayılıyorsa, yirmi dakikadan fazla sürüyorsa bu ağrıların kalp ağrısı olma ihtimali yüksektir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Ağrı göğüs ortasındadır, 20 dakikadan fazla, genellikle de saatlerce sürer ve genelde dinlenme yada nitrogliserinle (dilaltı, isordil vb) geçmez, Ağrı, şiddetli ve künt vasıftadır.
Kalp kasının yeterli oksijen alamamasına bağlı olarak göğüste ağrı ve sıkışma hissi oluşur. Ağrı birkaç dakika sürüp sonra hafifleyebilir. Göğüsteki ağrı aynı gün içinde ya da ertesi birkaç gün boyunca tekrarlayabilir. Göğüsteki ağrı, vücudun üst sol bölümüne yayılabilir.
Ani kalp durması çoğunlukla hiçbir belirti vermeden meydana gelir ve hayati tehlike oluşturur. Stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler ve daha pek çok sebep kalbin normal işleyişini etkileyerek ani kalp durması riskini arttırabilir.
Tıp eğitimi alan bir doktor uzmanlığını kardiyoloji dalında yaparak kardiyolog unvanını alır. Çabuk yorulma, siyanoz, çarpıntı, bayılma, gece idrara çıkma, ödem, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilere sahip olan kişiler kardiyoloji bölümünde tedavi edilir.
Kalbine iğne battığını hisseden kişilerin önemli bir bölümü bu sorunu psikolojik nedenlerden dolayı yaşar. Bu tür durumlar genellikle anlık olarak oluşur ve kısa sürer. Kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı ve endişe, üzüntü, kalbinde iğne batması hissinin oluşmasına neden olabilir.
Yemekten sonra hastalarda midenin şişmesi sonucu kalbe baskı yaparak ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikayetlerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri