Homojen bir karışım olarak kabul edilen kolonya alkol ve suyun karışımıyla oluşturulmuş olan bir çözeltidir. Kolonyanın oluşması için etil alkol, esanslar ve su homojen olarak karıştırılır. Homojen karışımların içinde bulunan tüm karışımlar elde edilen çözeltide eşit bir şekilde dağılmakta ve hissedilmektedir.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir. Kolloidal çözelti nedir? Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5-10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir.
Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur. Yine, süt, kan serumu ve zamkın sudaki çözeltileri ve çeşitli polimer maddelerin kendilerine uygun çözücülerdeki çözeltileri kolloidal çözeltilerdir.
Su, etil alkol, limon, tütün veya çiçek gibi farklı esanslardan meydana gelen kolonya, yüksek oranda alkol içermesi nedeniyle bakterileri ve virüsleri öldüren bir sıvıdır. Alkol ve suyun karışımından oluşan bir çözelti olduğu için heterojen değil, homojendir.
İlgili 40 soru bulundu
Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir. Bu yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.
Kolonya içindeki alkol, su ile iyi karışabilir ve bu nedenle homojen bir karışım oluşturur. Adi karışım heterojen karışımın bir alt dalıdır. Adi karışıma kısaca katı maddelerin oluşturduğu heterojen karışımlardır diyebiliriz.
Görünenin aksine gazoz bir homojen karışımdır.
Gazoz, su ve karbondioksitin bir araya gelmesiyle oluşur. Yani kısaca sıvı ve gazdan meydana gelen bir karışımdır. Gazozun içerisinde karbondioksit ve şeker, suyun içinde çözünür. Bu nedenle bahsi geçen karışım, homojen karışım özelliği gösterir.
Sabunlu su, homojen değil kolloid bir karışımdır. Yani heterojen karışıma daha yakın olmaktadır ama tam anlamıyla bir çözelti olmadığı için kolloid çözelti adını almaktadır.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır. karışımlara çözeltiler de denir.
Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır. Tuzlu su bir çözelti için verilebilecek örnekler arasındadır. Kolloidler, parçacıkların asılı kalabilecek kadar küçük olduğu homojen karışımlardır.
Kolloid'ler doğal (insan albümini ve plazma proteini) ve yapay (dextran, jelatin, nişasta) olarak ikiye ayrılır.
Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Kolonya homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Kolonyanın içerisindeki tüm maddeler aynı özellikleri gösterdiğinden homojen olarak kabul edilir.
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Emülsiyon, süspansiyon ve aerosol gibi ilaç şekillen ilaç endüstrisinde üretilen önemli kolloidal İlaç şekilleridir.
Su ve yoğurttan oluşan ayran, heterojen bir karışımdır.
Sodyum karbonat, (çamaşır sodası, kristal soda ve soda külü olarak da bilinir) Na2CO3 formülüne sahip değişik hidratları olan bir inorganik bileşiktir. Bütün formları beyaz, suda çözünür tuzlardır.
D ) Adi karıĢım: Genelde katı katı heterojen karışımlarına adi karışım denir. Örnek: Kum-çakıl, salata, talaş- toprak, E) Kolloid: Bir madde içerisinde sıvı ya da katının yüzer gibi heterojen çok küçük parçacıklar halinde bulunmasına kolloid denir.
Püskürtme teknolojisi sayesinde burun içine homojen olarak dağılır ve tüm açılardan (başınız dik ve yatay konumdayken) rahatlıkla kullanılabilir. Günde her bir burun deliğine 3 - 4 kez kullanılabilir.
Diğer süt ürünleriyle karşılaştırıldığında tereyağı bileşim bakımından homojen bir nitelik taşır.
Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı) halinde kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş Türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri