Sağlıklı kalp fonksiyonu için önemli olan B3 vitamini de içeren yer fıstığı, kan basıncının, kolesterolün ve trigliserit düzeyinin düşürülmesini destekleyebilir. Anti-inflamatuar etkileri sayesinde, koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
İçerdiği zengin besinler yardımıyla sağlığımıza katkıda bulunur. Mide kanserine yakalanma riskini azaltan fıstık, cilt sağlığını korur, kalp sağlığına iyi gelir, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır.
Yer fıstığı sağlıklı bir besin kaynağıdır ve birçok farklı şekilde tüketilebilir. Yüksek protein, sağlıklı yağlar, enerji, kanser riskini azaltma, kalp sağlığı, kilo kontrolü, kas gelişimi, cilt sağlığı, sinir sistemi, demir ve bağışıklık sistemi sağlığı için faydaları vardır.
Mineral deposu olan fıstık çinko, potasyum, selenyum, manganez, demir, bakır, magnezyum ve kalsiyum içerir. Sedef rahatsızlıklarına iyi gelir. Yer fıstığı sindirim sistemine faydalıdır. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir.
Bol miktarda polifenolik asit, resveratrol, triptofan, niasin, riboflavin, tiamin, B6 vitamini, B9 vitamini, çinko ve magnezyum mineralleri içerir. Gelin yer fıstığının faydalarına bir göz atalım: Yüksek oranda polifenolik asit içeren yer fıstığı yağı mide kanserinin engellenmesinde rol oynar.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlıklı kas ve kemik yapısının oluşmasını sağlayan yer fıstığı, kemikleri güçlendirir. Yer fıstığı harcanan enerjinin yerine gelmesini sağlar, bedeni güçlendirir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini sağlayan yer fıstığı, böylece kalp ve damar sağlığını korur.
Yer fıstığı tohumundaki A, C ve D vitaminlerinin miktarı yok denecek kadar azdır.
Fıstık B6, B9 ve E vitaminlerinin yanında; niasin, riboflavin, thiamin gibi maddeleri ve sağlık açısından oldukça faydalı olan pantotenik adında bir asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko ise fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
Fıstığının zararlarını görmemek için tüketirken hemen her gıdada olduğu gibi aşırıya kaçmamak önemlidir. Bu da akıllara 'yer fıstığı nasıl tüketilmeli' sorusunu getiriyor. Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz.
Yer fıstığı bilimsel olarak Arachis hypogea olarak bilinmektedir. Tüketim yöntemleri arasında en çok tercih edilenleri; kavrulmuş, tuzlu ve ezme şeklinde olanlarıdır. En sağlıklı tüketim yöntemleri arasında yer alan çiğ tüketme ise nadir tercih edilmektedir.
Düzenli olarak yer fıstığı tüketen kişilerin kansere yakalanma riski %30 oranında azalmaktadır. Özellikle içerisinde yüksek oranda polifenolik bulunan yer fıstığı mide kanserine karşı da koruyucudur. Düzenli tüketimi halinde yer fıstığı safra kesesinde oluşması muhtemel taşları engellemektedir.
Yer fıstığının en bilinen özelliği enerji verici olmasıdır. Vücudun kuvvet düzeyini arttırır. İçeriğindeki yüksek protein sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olurken; kasların onarılmasına ve gelişmesine katkı sağlar.
Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
*Antep Fıstığı ve Fındık: İçerdikleri doymamış yağ asitleri ve E vitamini nedeni ile afrodizyak olarak kullanılırlar. Çoğunlukla Uzakdoğu"da kullanılan bu karışım cinsel isteği, uyarılmayı ve orgazmı arttırır.
Kandaki oksijen miktarını yükselten yer fıstığı içeriğinde yer alan kalsiyum sayesinde kemikleri çok daha sağlıklı hale getirir. Kadınlarda en çok görülen rahatsızlıklardan olan kansızlık ve kemik erimesi karşısında en iddialı ürünlerden bir tanesidir.
Yer fıstığında doymuş yağ oranı yüksek olduğundan kalp sağlığı için önerilmemektedir.
Sağlıklı kalp fonksiyonu için önemli olan B3 vitamini de içeren yer fıstığı, kan basıncının, kolesterolün ve trigliserit düzeyinin düşürülmesini destekleyebilir.
İçeriğinde %45-60 oranında yağ, %18 oranında karbonhidrat, %20-30 oranında protein bulunan yer fıstığında B6, B9 ve E vitaminleri yer alıyor.
Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
Kuruyemişler: Badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemişlere örnektir.
Yağ: 49,2 gram. Omega-6: 15,56 gram.
Bağışıklığı güçlendirerek birçok sağlık sorununa olumlu etki sunması ile birlikte bağırsak sorunlarına çözüm sağlaması, yer fıstığı bağırsak çalıştırır mı sorusuna cevap olarak verilebilir.
Sadece bademin D vitamini açısından en zengin kuruyemiş olduğu söylenebilir. Bademin tek başına tüketiminin yanında badem sütü olarak tüketilmesi D vitamini alımı için daha etkili olacaktır.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Bulmaca çözerken yer fıstığının yanıtı istenirse eğer 6 harfli olarak 'araşit' yazmanız son derece uygun olacaktır. Bulmacada sorulan yer fıstığının cevabı için 7 harfli olarak şekilde 'kikirik' yanıtı verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri