Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Beklemiş mazot/yakıt iyi değildir, oksidasyona uğrar.
Evde yakıt konteynırları mutfak, oturma odası ve yatak odası gibi yaşam alanlarında veya merdiven altlarında kesinlikle saklanmamalıdır. Tüm saklama yerleri yangın ihtimalinden dolayı yaşam alanlarından oldukça uzakta olmalıdır. Yakıtların civarında sigara içmeyin. Açık havada boşaltım yapın.
Kapak açık olmadığı sürece benzin uçmaz. Belki oktan değişikliğine uğrayabilir ama kesinlikle uçmaz.
- Aracınızın egzozundan gelen siyah renkteki duman mazot pompasındaki arızaya bir işarettir. Çünkü yakıt akışında oluşan düzensizlikler, aracın çalışmasını etkilerken yanma odasında olması gerekenden az ya da fazla yakıt, egzozdan siyah duman çıkmasına neden olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Tıkalı bir mazot filtresi, yabancı maddelerin yakıt yoluyla motora akmasını engelleyemez ve zamanla aracın pompa, enjektör ve motorunda kalıcı hasarlar oluşmasına sebep olur.
Berrak yeşil, sarıya kaçan koyu yeşil.
Ynt: Bekleyen Mazot ...
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
şişe vb. kaplarla ya da açıktan yakıt alımı ve satımı yasaklanmıştır.
a) Akaryakıt servis istasyonlarında, akaryakıt, ancak 120 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen yeraltı tanklarında depolanabilir. b) Tanklar, betonarme havuz içerisine yerleştirilir. Tank başına 45000 litreyi geçmemek şartı ile, bir istasyonda 250000 litre akaryakıt depolanabilir.
Ya benzine dayanıklı bidon al ya da cam şişe kullan. Normal plastikler benzinde çözünür, hem kendini hem benzini bozar.
Yakıt şirketleri, bu duruma karşı bir çözüm olarak yaz ve kış mevsimlerinde benzin içerisindeki hidrokarbon molekülü oranını farklı olacak şekilde düzenler. Kısacası benzin, güvenli depolama koşullarından çıkartıldığı an bozulmaya başlar.
DEpo kapağın kapalı olduğu sürece sorun olmaz. Boş kalmasından çok daha iyidir.
Benzin değmeyen yüzeylerin korozyona uğrama imkanı yok. Fakat uzun süre depoda bekleyen benzin de oktan kaybı, dizellerde de setan kaybı olur.
Benzinden daha az uçucu bir yapıdadır ve 150–275 °C sıcaklıkları arasında kaynamaktadır.
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Dizel yakıt sistemlerinde su olması çeşitli sorunlara neden olur. Su, çelik ve demir parçaların paslanmasına ve serbest demir oksit parçacıklarının oluşmasına neden olur. Bu pas parçacıkları yakıt filtrelerini kolayca tıkayabilir.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Yine depoda az yakıt bulundurduğumuzda bu pompa deponun tabanına birikmiş olan pas, tortu ve kirleri çekebilir. Buda pompanın filtresinin tıkanmasına yol açar ve pompa yanabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı depoda minimum çeyrek depo benzin bulundurmak benzin pompasının ömrü açısından önemlidir.
11) Benzin ne zaman alınmalı/ hangi saatlerde alınmalı sorusuna cevap ise Yaz aylarında sabah,akşam, gece, alınmalıdır böylece daha yoğun/ağır bir benzin alınmış olunur yani soğuk saatlerde benzin alınmalıdır. 12) Depo gerekmedikçe deponun ağzına kadar doldurulmamalıdır.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
Yalnız konu emisyon ve dizel motorun atmosfere saldığı CO2 oranının benzin motorundan yaklaşık %16 daha az olduğu görülmektedir. Her kilometrede 16 gr dan daha az CO2 yani karbon dioksit gazı salan dizel motorlar, bu değerlerden daha temiz görünmektedir.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri