Sivrisinek ısırığı kaşıntısı, ısırılan bölgeye uygulanan özel jeller sayesinde daha hızlı iyileşir. Kaşıntı olan bölgeye alkol içerikli parfüm, kolonya vb. ürünler kullanımı deride tahrişe neden olur ve leke oluşumuna zemin hazırlar.
Sivrisinek ısırığı olan bölgeye kolonya sürülmesi genel olarak uygulanan yöntemler arasında. Ancak böcek ve sinek ısırıklarının olduğu bölgeye bu türden maddelerin sürülmemesi gerekir. Isırılan alana beyaz sabunlu su ile yıkanmalı ve ardından limon, tuzlu su ya da oksijenli su sürülmelidir.
Şener, sivrisinek ısırıkları sonrası, ciltte oluşacak kızarık ve kabarık bölgeye kolonya gibi alkollü ürünler sürülmemesi gerektiğini de kaydetti.
Kolonya gibi alkol içeren maddeler sivrisinek ısırıklarının lekeye dönüşmemesi için önemlidir. Ayrıca sivrisineklerin tükürüğünde alerjik olan çok sayıda protein vardır kaşıntıya neden olabilen mast hücrelerinden kaşıntı yapan histamin maddesinin salınımına neden olur.
Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Kaşıntı, kızarıklık ve kabartının yatışmasında kısa aralıklarla buz ya da soğuk ıslak kompresler uygulanabilir. Aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su, tuzlu su kompresleri, elma sirkesi deride bir yaralanma ve tahriş yok ise kısa süreli olmak şartı ile uygulanabilir.
Yukarıda da saydığımız narenciye, karanfil, biberiye, lavanta, çay ağacı, nane gibi kokular sivrisineklerin sevmediği kokulardan bazıları.
Sivrisinekler keskin kokulardan hoşlanmaz ve o ortamda bulunmazlar. Sivrisineklerin sevmedikleri kokuları; lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke ve biberiye olarak sayabiliriz.
-Karanfil, lavanta ve portakal kabuğu kokusunu sinekler sevmez. Bu kokularda bir losyon, kolonya ve oda kokusu, mum gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.
Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri yakınınızda fesleğen ya da reyhan bulundurmak. Çünkü sivrisinekler bu iki bitkiden de hoşlanmıyor. Sivrisineklere karşı en etkili yöntemlerden biri de soğan ve sarımsak.
Bunun için 4 bardak elma sirkesine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı doğal bulaşık deterjanı, yaklaşık 20 damla biberiye yağı, 20 damla fesleğen yağı ve 20 damla nane yağını spreyli bir şişeye koyup karıştırın. Bu karışım karşılaşabileceğiniz birçok tariften daha güçlü ve etkilidir.
Sivrisinek ısırığı sonucunda, kısa sürede 2-10 mm büyüklüğünde etrafı kızarık şişlik oluşur. Daha sonraki 24-36 saatte benzer büyüklükteki kaşıntılı kabarıklıkların sayısı artar ve birkaç gün içinde azalır. Bazı kişilerde sivrisinek ısırığından kısa süre sonra genellikle 3 cm'den büyük lokal reaksiyonlar oluşabilir.
Diş macunu | Isırılan bölgeye diş macunu sürmek kaşıntıyı azaltır, şişliği indirir. Elma sirkesi | Kaşıntı ve şişliği gidermede kullanılacak bir diğer yöntem elma sirkesidir. Elma sirkesinin asidik özelliği şişliği ve kaşıntıyı gidermede etkilidir. Bir pamuk yardımıyla ısırılan bölgeye uygulanabilir.
Tuzlu su da mikropları öldürmede etkili bir yöntem olduğundan, kaşıntıyı geçirmek için de kullanılır. Bunun için; bir çay bardağı suya bir şeker kaşığı tuz ekleyin ve içerisinde çözülene kadar karıştırıp sivrisinek ısırığının olduğu bölgeye sürün.
Sinekler uçucu lavanta yağı, karanfil ve portakal kabuğu kokusundan hoşlanmazlar. Suyla doldurulmuş bir sprey şişesinin içine birkaç damla bu yağlardan damlatıp evin içine sıkabilirsiniz. Portakal kabuklarını evinizin farklı bölgelerine serpiştirebilirsiniz.
Özellikle et, çöp kokusu, dökülen gazlı içecekler sineklerin en kolay geldikleri kokular arasında yer alıyor. Tüm bu kokulara karşı dikkatli olmak, sizleri ve sevdiklerinizi sinek istilasından kurtarabilir.
Pek çok kişinin düşündüğünün aksine sivrisinekler insanları yiyecek elde etmek için ısırmıyor ve aslında günlük besinlerini bitki nektarlarından elde ediyor. Sadece dişi sivrisinekler ısırıyor ve bu ısırmanın amacı, kendi yumurtalarını oluşturabilmek için ihtiyaçları olan proteinleri insan kanından almak.
Geceleri sivrisinekten korunma ve uyku sırasında miniklerin rahat etmesi için ise cibinlikten yararlanabilirsiniz. Koyu renkleri sevdikleri bilinen sivrisinekleri, bebek yatağında açık renk nevresimler tercih ederek de uzak tutabilirsiniz.
Folik asit sinekler için önem arz eden kimyasallardan biridir.Saç spreyi, parfüm, deodorant ve sabun gibi kokular bu kimyasalların izlerini silebilir. Ancak tetikleyici ya da engelleyici olarak da görev yapabilen bu kokuların yoğun olanları genelde sineklere daha çekici gelmektedir.
Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
Bir bardaoğın içerisine bir miktar elma sirkesi koyun. Daha sonra bardağın üzerini streç. Filmle sarın. Eviiznin veya odanızın birkaç yerine bir bardak sirke koyup, tarif ettiğimiz şekilde uygularsanız sivrisineklerin evibnizde barınamayacağını görebilirsiniz.
Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha "lezzetli" bulduğunu dile getiriyor.
Kahve Yakmak Sinek Kovar mı? Bu soruya kesinlikle evet cevabını verebiliriz. Kahve yakmanın en zararsız ve etkili sebeplerinden biri istenmeyen sineklerden kurtulmanızdır. Sinekler, arılar ve böcekler kahveden hoşlanmazlar bu yüzden de kahve kokusu olan yerlerden uzak dururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri