Hastaların vücut ısısı ölçümleri arasında en iyi yöntem olarak %73.40 (n: 69)'ının timpanik, iyi yöntem olarak %52.12 (n: 49)'sinin koltuk altı, orta yöntem olarak %72.34 (n: 68)' ünün ağız ve tamamının kötü yöntem olarak rektal yoldan vücut ısısı ölçümünü bildirdi.
Koltuk altından ateş ölçümü önceki senelerde çok kullanılan bir yöntem olmakla beraber özellikle terleme nedeni ile ıslanarak hatalı sonuçlar elde etmemize sebep olur. Bu nedenle son yıllarda önerilen bir ölçüm yeri değildir. Şu anda ateş ölçümünde en çok önerilen metot alından ölçüm yapmaktır.
Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir.
Ağız içi (oral), koltukaltı (aksiller), makattan (rektal), alından (temporal arter), kulak içinden (tympanik zardan) ölçüm yapılabilir. Daha çok dijital dereceler kullanılmaktadır. Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”. Örneğin alın ortası yerine kulak arkasından ölçüm yaparsanız çocuğunuzun hafif ateşi olmasına karşın yüksek ateşi olduğunu düşünebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
Ölçüm yapılırken çok hareket etdeden 2-3 dk termometre koltuk altında tutulmalıdır. Ağızdan ölçüm ise daha büyük çocuklarda (5 yaş üstü) tercih edilen yoldur. Çocuğun ölçümden 5-10 dakika önce soğuk bir şey yememiş olması gerekir. Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur.
Sonuç olarak: Vücut ısısını en doğru ölçümü makattan dijital ateş ölçerler ile yapılabilir. Ancak makattan ve ağızdan ölçüm, hem çocuğun uyumu hem de hijyenik çekinceler nedeniyle çok önerdiğim bir yol değildir. Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Termometre dil altında 3-5 dk bekletilir. Hastanın kişisel termometresinin olması gerekir. Ağızdan ısı ölçülmeden yarım saat önce sıcak veya soğuk sıvı alınmamalıdır.
Vücut sıcaklığı kulaktan, alından ağızdan, koltuk altından ve rektumdan ölçülebilir.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Kontrollü koşullar altında kullanılması durumunda çoğu dijital termometre oldukça doğru sonuçlar vermektedir. Ancak, okunan değerler, çevre koşullarından etkilenebilmektedir. Örneğin, ölçüm ağızdan alınacaksa, ancak ölçüm alınacak kişi kısa bir süre önce bir şeyler yedi içtiyse okunan değer etkilenecektir.
Koltuk altı ölçümlerinde ise koltuk altının terli olmaması gerekir. Termometre konulduktan sonra koltuk altı kapalı bir şekilde 5 dakika kadar beklenir. Rektal ölçümlerde ise ölçüm süresinin yaklaşık 2 dakika kadar olması yeterlidir. Ayrıca vücutta ölçüm yapılan yere göre farklı sıcaklıklarla karşılaşırız.
38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız.
Çocuğun ateşi 40 dereceye yakınsa, 1 yaş altı bebeklerde yüksek ateş gözlenirse, Bebek 6 aydan, özellikle de 3 aydan küçükse ve ateşi 38 civarındaysa zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir.
Soğuk havalenin belirtileri nelerdir? Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Farklı Çeşitleri ile Braun Ateş Ölçerler. Ateş ölçerler kullanımı oldukça kolay olan tıbbi cihazlardır.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Ateşli çocuğa ne yapılmalıdır? Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Ateşi yükselecek olan çocuk, ürperir, titrer, üşüme hissi olur, elleri ve ayakları soğuk olur ve cildi morarır benek benek olur. Vücut mikroplarla savaşırken vücut ısısını yükselterek uygun ısıyı sağlar ve böylece daha etkili bir şekilde onları yok eder.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri