Koltuk altında şişlik, beze ve yumru, genellikle koltuk altı bölgesinde yer alan lenf bezlerinin şişmesi sonucunda ortaya çıkar. Lenf nodülleri küçük, yuvarlak şekilli bezlerdir ve bağışıklık sisteminin ana elemanlarıdır, bakteri ve enfeksiyonlar ile mücadele ederler.
Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.
Koltuk altı bölgesinde de oluşabilen bu tür şişliklerin küçülme eğiliminde olmaması, boyutunun 5 ila 10 cm gibi çok büyük çaplara ulaşması ya da komşu dokuların şeklini bozması durumunda mutlaka hekime muayene olunmalı ve var olan kitlenin ne olduğu, neden kaynaklandığı araştırılmalıdır.
Normal lenf bezleri (düğümleri) 1-15 mm çapı olan, kapsüllü ve yuvarlak şekilli dokulardır.
Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.
İlgili 18 soru bulundu
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.
Bu enfeksiyon hastalıklarından bazıları; bademcik iltihabı, kulak enfeksiyonu, diş apsesi, kızamık, cilt veya yara enfeksiyonları olarak sayılabilir. Bu tarz hastalıklara bağlı olarak gelişen lenf bezi iltihabı, genellikle antibiyotik tedavileriyle bir süre sonra geçer ve tıbbi bir hasar bırakmaz.
Lenf bezleri büyümesi tüm vücuda yaygınsa rutin laboratuvar testler, iltihabi ve bağışıklık sistemi ile ilgili yapılır. Büyüyen lenf bezinin karakteristiği için ultrason (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılabilir.
Koltuk altı lenf düğümlerinin tamamen alınması kolda şişlik ( lenfödem ), kol arkasında hissizlik ve uyuşma (sinir zedelenmesi nedeniyle), enfeksiyon, kürek kemiğinin yukarı doğru kalkması (sinir hasarı olursa) ve ömür boyu o taraf kolun kullanılmaması gibi hayat konforunu düşürecek yan etkilere neden olabilir.
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir, 3-5 saat sürer.
Tümör hücresi görülmezse işlem sonlandırılır; koltuk altındaki diğer lenf bezlerinin çıkartılmasına gerek yoktur. Eğer bu lenf bezlerinde kanser hücrelerine rastlanırsa, koltuk altı lenf bezlerinin alınması gerekir.
Daha sonra koltuk altı ve kasık bölgesinde bulunmaktadır. Vücudun daha derininde bulunan lenf nodları elle muayenede hissedilemez ancak enfeksiyon ve kanser gibi durumlarda büyüyüp belirgin hale gelir.
Her insanın koltuk altı bölgesinde yaklaşık 40 dolayında lenf bezi bulunur.
Reaktif lenf nodu, genellikle enfeksiyon sonucu lenf nodunun büyümesi, şişmesi, genişlemesine denir. Bir diğer deyişle vücudun savunma sisteminden olan lenf nodlarının, enfeksiyon varlığına reaksiyon göstermeleri sonucu hafifçe büyümeleridir. Reaktif görünümlü lenf nodu olarak da adlandırılır.
Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. Sık sık bu tarz hastalık geçirenlerde ve çocukluk çağında şişen lenf bezinin boyutunun küçülmesi uzun zaman alabilir.
Kas gerilmesi, cilt tahrişi ya da enfeksiyon kaynaklı lenf bezlerinin şişmesi koltuk altında meydana gelen ağrıların genelde yaygın nedenleridir. Basit ve geçici durumlar dışında lenfoma gibi ciddi hastalıklar nedeniyle oluşan lenf şişmeleri de neden olabilir.
Nano-demir partikülleri enjeksiyonu (Manyetik yöntem). Ameliyat sırasında koltukaltından ya aynı kesiyle ya da ayrı bir kesiyle işaretlenmiş lenf bezleri çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Bu inceleme ya ameliyat sırasında hızlı dondurularak ya da ameliyat sonrası standart yöntemlerle yapılır.
Memenin tamamı alınmadan, memedeki tümörün çevresindeki sağlam doku ile birlikte çıkarılması ve koltukaltı lenf nodlarında metastaz durumunun belirlenmesidir. Cerrahi sağlam sınır, en az 2 mm olmalıdır.
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir. Lenf nodu biyopsisi de lenf kanseri tanısı koymada ve lenf kanserinin türünü belirlemede sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Lenf kanseri tür olarak hızlı seyirli ya da yavaş seyirli olabilir. Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri