Pürüzlü cilt görünümü aslında kıl köklerini tıkayan ölü hücreler nedeniyle oluşur. Genellikle bu pürüzler beyaz, kırmızı veya kahverengi tonlarında karşımıza çıkar. Aynı zamanda bu "çilek bacak" olarak da bilinir.
Pürüzsüz ve yumuşak koltuk altlarına sahip olabilmek için peeling ve tonik gibi ürünlerden yararlanmanız gerekir. Bu bölgeye peeling uygulayarak açık gözeneklerdeki kir oluşumunu engelleyebilir ve sağlıklı görünümüne katkı sağlayabilirsiniz.
Koltuk altında döküntüler Koltuk altı nemli ve ılık bir bölge olduğu için döküntülere meyillidir. Mantar enfeksiyonlarına da. Döküntülerle birlikte kaşıntı, kızarıklık, kabuk veya sivilceler de varsa mantar enfeksiyonu veya alerji olabilir. Fazla ısı, terleme ve sürtünme de döküntülere neden olabilir.
Koltuk altını jilet ile sık tıraş etmek, aşırı terleme, deodorant kullanımı, koltuk altındaki kılların yolunması, epilasyon aletinin kullanılması gibi durumlar cildin tahriş olmasına ve zamanla bölgenin kararmasına yol açabilir.
Nemlendirici ve iyileştirici etkisiyle tahrişi ve kaşınmayı azaltır. Koltuk altınızı antiseptik sabun ve ılık suyla yıkayın. Yumuşak bir havluyla iyice kuruladıktan sonra biraz karite yağı sürün. Günde birkaç kez uygulayın.
İlgili 33 soru bulundu
Vazelin nemlendirici görevi görebilmesi için koltuk altına sürülebilir.
Limon suyu ve karbonat karışımı kokuya neden olan bakterileri yok etme açısından oldukça değerli bileşenlerdir. Az miktarda karıştırdığınız bu ürünleri duş öncesi koltuk altına uygulayabilirsiniz. Tıpkı limon suyu gibi asidik özelliğe sahip elma sirkesi de koltuk altı bakterilerini önleme noktasında oldukça faydalıdır.
Elma sirkesi ve karbonat karışımı
Duştan sonra bir havlu ya da pamuk yardımıyla da koltuk altınıza sürebilirsiniz. Karbonat da hem koltuk altı kokusunun hem de koltuk altı kararmasının önüne geçmenize yardım eder. Karbonatı koltuk altınıza sürüp 10 dakika beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.
Koltuk Altını Nemlendirmek: Koltuk altı kıllarını temizlemek için kullanılan yöntemler bu bölgede tahrişe neden olabilir. Deride gelişen bu tahrişi azaltmak için nemlendirici krem, sabun veya losyon kullanmak ve mümkünse bu amaçla doğal ve kokusuz ürünler tercih etmek kararma sorunun önüne geçmeye yardımcı olabilir.
Yetişkinlerde, cilt kıvrımları ile kolların dış yüzeyleri ve omuzlar da sıklıkla etkilenir. Koltuk altlarında egzama, sürtünme ve terlemenin yanı sıra, uygun olmayan deodorantların (örneğin koku veya alkol içeren) kullanılmasından kaynaklanabilir.
Koltuk altında sivilceye benzer şişlik olarak tanımlanabilen furonküloz, koltuk altı bölgesinde ele gelen kitlelerin en yaygın nedenidir. Furonküloz, kıl kökünün iltihaplanması olarak açıklanabilir.
Koltuk altında oluşan bezelerin en yaygın sebebi furonküloz yani iltihaplanan kıl köküdür. Batık kıl nedeniyle oluşan furonkülozda ter kökten çıkamadığı için bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanır ve koltuk altında irili ufaklı şişlikler oluşur.
Bunun dışında, tırnak, saç, sakal, genital bölge, koltuk altı gibi diğer vücut bölgelerinde de tutulum görülebilir. Mantar infeksiyonlarına, maya mantarları ve küf mantarları neden olur. Mantar infeksiyonlarının klasik belirtileri arasında ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kepek oluşumu bulunmaktadır.
Öncelikle duş alırken koltuk altı bölgemize özel, hassas ve nazik bir şekilde temizleyici kullanmamız gerekir. Bu bölgenin iyice yıkanıp, durulandığından emin olmalı ve ıslak bırakmamalıyız. Özellikle yaz aylarında gün aşırı duş alabiliriz.
.i. Koltuk altı 2 haftayı geçmemeli, yaz olduğundan 9-10 günde bir daha iyi.
Farklı yönlere doğru tıraş edin Koltuk altı kıllarınız her yöne doğru uzadığından, ProGlide tıraş bıçakları iyi bir seçimdir.
KABARTMA TOZU Kabartma tozu ve limon suyu karıştırılarak yapılan bu kür, hem bakteri hem de koku oluşumunun önüne geçer. Banyo yapmadan önce, limon suyu ve kabartma tozu karıştırılarak hamurlaştırın. Bu hamurlaşmış karışımı koltuk altlarına uygulayın.
Krem deodorant için: 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, 1 yemek kaşığı buğday/mısır nişastası, 1 tatlı kaşığı beyaz kil ve 5 damla esans yağ. Kapaklı bir cam kapta üm malzemeleri karıştırın; krem deodorantınız hazırdır. Katılaşması için buzdolabında bekletebilirsiniz.
Eliniz ya da yüzünüz için kullandığınız nemlendiricinizi, göz çevreniz için kullanamazsınız. Vücut için yoğun kıvamlı nemlendiriciler tercih ediyorsanız, yüzünüz için hem etkili hem de hafif nemlendiriciler tercih etmelisiniz.
Karbonat
Birçok temizlik alanında son derece etkili olan karbonat ile ter kokusundan da kurtulmanız mümkündür. İki koltuk altınıza yetecek kadar karbonat ve limonu bir kap içerisinde hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazırladığınız karışımı koltuk altlarınıza sürüp 10 dakika kadar beklettikten sonra durulayın.
Limondaki asit koltuk altında kokuya neden olan bakterileri öldürür. Ter kokusunu önlemek için limon sürebilirsiniz. Limondaki asit koltuk altında kokuya neden olan bakterileri öldürür. Özellikle yaz aylarında çok görülen ter kokusunu önlemek için limon sürebilirsiniz.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Koltuk altı terlemesine guatr, kansızlık gibi iç hastalıklarının eşlik ettiği pek görülmez. Koltuk altı terlemesine çözüm, terleme kesici aliminyumlu losyonlar, iyintoforez, botox (botoks) ve cerrahi yöntemler olabilir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler botox ve cerrahi tedavilerdir.
Bir kaseye elma sirkesi dökün ve bir parça pamuğu elma sirkesine batırarak koltuk altınıza uygulayın. Bu, cildin pH'ını azaltacak, böylece koltuk altı kokusunu ortadan kaldıracaktır. Alternatif olarak, su ve elma sirkesini bir sprey şişesine doldurup karıştırarak kendize doğal deodorant yapın.
Doğal yağlar, cilt için pek çok soruna iyi gelir. Burada kişilerin kullanabileceği yağlar arasında zeytinyağı, kastor yağı, çay ağacı yağı, shea yağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı, karite yağı yer alır. Bu doğal yağlar ile koltuk altı bölgesine 2 ya da 3 dakika masaj uygulaması yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri