Her insanın koltuk altı bölgesinde yaklaşık 40 dolayında lenf bezi bulunur.
Lenf nodlarının çapları, sayıları ile ters orantılıdır. İnsan vücudunda yaklaşık 600-700 adet lenf düğümü vardır. Bunların büyük bir kısmı karın bölgesinde ve baş-boyun bölgesindedir. Daha sonra koltuk altı ve kasık bölgesinde bulunmaktadır.
Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.
Boyunda ve kasıkta çapı 1.5 cm üzerinde, koltuk altında ise 0.5 cm' nin üzerinde olan lenf bezleri normal boyutlarda olmayıp araştırılması gerekir.
Koltuk altında şişlik, beze ve yumru, genellikle koltuk altı bölgesinde yer alan lenf bezlerinin şişmesi sonucunda ortaya çıkar. Lenf nodülleri küçük, yuvarlak şekilli bezlerdir ve bağışıklık sisteminin ana elemanlarıdır, bakteri ve enfeksiyonlar ile mücadele ederler.
İlgili 35 soru bulundu
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Koltuk altı bölgesinde de oluşabilen bu tür şişliklerin küçülme eğiliminde olmaması, boyutunun 5 ila 10 cm gibi çok büyük çaplara ulaşması ya da komşu dokuların şeklini bozması durumunda mutlaka hekime muayene olunmalı ve var olan kitlenin ne olduğu, neden kaynaklandığı araştırılmalıdır.
Lenf bezleri büyümesi tüm vücuda yaygınsa rutin laboratuvar testler, iltihabi ve bağışıklık sistemi ile ilgili yapılır. Büyüyen lenf bezinin karakteristiği için ultrason (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılabilir.
Bu lenf nodlarının doğal boyutları genellikle 1-1.5 cm' den küçüktür.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.
Koltuk altı lenf düğümlerinin tamamen alınması kolda şişlik ( lenfödem ), kol arkasında hissizlik ve uyuşma (sinir zedelenmesi nedeniyle), enfeksiyon, kürek kemiğinin yukarı doğru kalkması (sinir hasarı olursa) ve ömür boyu o taraf kolun kullanılmaması gibi hayat konforunu düşürecek yan etkilere neden olabilir.
Lenf bezi şişmesi, genel olarak bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon sonucu meydana gelir. Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir.
Lenf düğümlerinin boyutları göz önüne alındığında erişkin bireylerde, genellikle 1 cm. çapa kadar olan büyümeler normal kabul edilir. Dirsek çevresinde bu sınır 0.5 cm'e indirilirken, kasık bölgesinde ise 1,5-2 cm. çapa sahip lenf düğümleri normal kabul edilir.
Lenf bezleri normalde ele gelmezler. Bağışıklık sisteminin kendisine yabancı bir uyarana cevabı ile büyüyebilirler.
Vücudumuzun hemen her yerinde lenf nodları bulunur. Sayı herkeste farklı olabilir ancak yetişkin birinin vücudunda ortalama 600 civarında lenf düğümü yer alır. Genellikle insan bedeninde iki ya da daha fazla büyük kan damarının birleştiği yerlerde bulunurlar.
Meme kanserinin lenfatik progresyonu büyük oranda aksiller lenf nodlarına olmaktadır. Aksiller lenf nodu tutulumu halen progresif hastalığı gösteren en önemli işaret olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle aksilla değerlendirmesi adjuvan tedavi yönetiminde de yol gösterici rol oynar.
Lenf nodu, lenf sistemi dokuyu temizleyen sistemdir. Meme içerisindeki ölü dokuların hepsinin kanalize olduğu, biriktiği, gittiği bir dokudur. Kanser hücreleri de diğer hücreler gibi aynı yolu, aynı sistemi kullanırlar. Kanser olan bir meme dokusu ilk hücre transferini koltuk altı lenf bezine yapmaktadır.
Aksiller lenf bezi tutulumu olup olmaması, meme kanserinin nasıl seyredeceği, (hastanın yaşamını ne oranda tehdit ettiği) konusunda en önemli parametredir. Meme ile ilgili olan lenf bezlerinin çıkartılması yukarıda sayılan amaçları karşılarken, ender görülen kolda şişlik gibi yan etkilerin oluşma riski vardır.
Ameliyat sırasında koltukaltından ya aynı kesiyle ya da ayrı bir kesiyle işaretlenmiş lenf bezleri çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Bu inceleme ya ameliyat sırasında hızlı dondurularak ya da ameliyat sonrası standart yöntemlerle yapılır.
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir, 3-5 saat sürer.
Yerleşim yerine göre değişmekle beraber genel olarak bir lenf nodunun bir boyutu 10 mm'den fazla ise büyümüş kabul edilir. İstisna olarak dirsek çevresinde 5 mm'den büyük ve kasık bölgesinde 15 mm'den büyük lenf nodları anormal kabul edilir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Memenin tamamı alınmadan, memedeki tümörün çevresindeki sağlam doku ile birlikte çıkarılması ve koltukaltı lenf nodlarında metastaz durumunun belirlenmesidir. Cerrahi sağlam sınır, en az 2 mm olmalıdır.
Sol koltuk altı ağrısı, enfeksiyon nedeniyle kas hasarı veya lenf düğümlerinin şişmesi neticesi ortaya çıkabilir ancak daha nadir olarak kanser ya da kalp krizi gibi daha ciddi bir sorunda ağrının kaynağı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri