Enfeksiyon Hastalıkları Her türlü bakteri, virüs, mantar veya parazit enfeksiyonunda lenf düğümlerinde boyut artışı ile birlikte beze hissedilebilir. Koltuk altındaki bezeler genellikle kol, göğüs veya boyun bölgesine ait enfeksiyonlara işaret eder.
Koltuk altı bölgesinde de oluşabilen bu tür şişliklerin küçülme eğiliminde olmaması, boyutunun 5 ila 10 cm gibi çok büyük çaplara ulaşması ya da komşu dokuların şeklini bozması durumunda mutlaka hekime muayene olunmalı ve var olan kitlenin ne olduğu, neden kaynaklandığı araştırılmalıdır.
Koltuk altında oluşan bezelerin en yaygın sebebi furonküloz yani iltihaplanan kıl köküdür. Batık kıl nedeniyle oluşan furonkülozda ter kökten çıkamadığı için bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanır ve koltuk altında irili ufaklı şişlikler oluşur.
Koltuk altı şişlikleri kist enfeksiyonu ya da ter önleyiciler gibi tahriş edicilerden kaynaklanabilir. Bunun dışında bu kitleler daha ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu şişliklerin çoğu zararsızdır ve çoğunlukla anormal doku büyümeleridir.
İlgili 44 soru bulundu
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Lenf kanseri tür olarak hızlı seyirli ya da yavaş seyirli olabilir. Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir.
Yağ bezeleri genellikle iyi huylu olarak seyredebilir. Yağ bezelerinin oluştuktan sonra genellikle değişme potansiyeli düşük olabilir. Bu nedenle kansere dönüşme olasılığı düşük olarak kabul edilebilir. Yağ bezelerinin hızlı büyümesi, ağrılı olması ve büyümeye devam etmesi durumunda kanser şüphesi düşünülebilir.
Yağ Bezesi Kansere Dönüşür Mü? Yağ bezelerinin kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenebilir. Ancak, doku içinde ortaya çıkan ve derin bir yağ bezesi görünümünde olan "liposarkom" adı verilen bir kanser türünün varlığından söz etmek mümkündür.
Kadınlar; memede görülen her sert kitlenin kanser olup olmadığını merak ederler. Bu soruya içleri rahatlatacak türden bir cevap verebiliriz. Ele gelen kitlelerin önemli bir kısmı iyi huyludur. Bir başka deyişle, her sert kitle kanser değildir.
Koltuk altınızda bir yumru bulmak endişe verici olabilir. Ancak çoğu zararsızdır ve kendi kendine geçer. Koltuk altı yumruları genellikle antibiyotik gerektirebilecek bir enfeksiyon belirtisidir. Bazı topaklar cilt sorunlarından kaynaklanır ve çıkarılması gerekir.
Beze, cilt altında olan ve elle sert veya yumuşak olarak hissedilen şişliklere halk arasında verilen isimdir. Daha büyük olanları yumru olarak adlandırılır. Cilt altında şişlik ve yumrular, tıbbi olarak kendini gösteren farklı lezyon isimleri alırlar.
Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ bezesi tedavisi ağırlıklı olarak cerrahi ile yapılır. Yağ bezeleri herhangi bir rahatsızlık vermedikleri sürece çıkartılmaya gerek yoktur. Ancak yağ bezenizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz.
Koltuk altı ağrısı kanser mi? Koltuk altında meydana gelen ağrılar genellikle iyi huylu yumrulardan oluşur ve enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotik tedavisi uygulanır. Çok nadir bir şekilde koltuk altı yumruları kanser belirtisi olarak değerlendirilir.
Yağ bezeleri, tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan ve vücutta herhangi bir bölgede oluşan içi yağ dolu ve genellikle küçük yapılı, tümör benzeri oluşumlardır. Çeşitli boyutlarda olabilen yağ bezeleri bir kapsülle çevrilidir ve beyaz-sarı renklerde gözle görülebilir şekildedir.
Her insanın koltuk altı bölgesinde yaklaşık 40 dolayında lenf bezi bulunur.
Çok az sıklıkla meme başından gri-yeşil renkte ve meme başını sıkınca akıntısı · Kitlenin bulunduğu alanda acıma, ağrı ve veya hassasiyet, Özellikle adet öncesinde kitle boyutunda büyüme veya memede hassasiyet, Adet dönemi sonrasında kitle boyutunun küçülmesi ve memedeki hassasiyetin azalması olabilir.
Erken teşhis ve etkin bir tedavi ile tedavi başarısı neredeyse %90'lara ulaşır. Vücutta oluşan kanser hücreleri lenf sıvısı aracılığı ile koltuk altı bezine ulaşır ve bu bölgedeki lenf bezlerinin büyümesine neden olur. Kanser hastalıklarında koltuk altında ele gelen beze, yumru ve şişlik oldukça önemlidir.
Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir. Bu bezeler, cildin alt kısmında zamanla çoğalan kitleler olduğu için, rahatsız edici olduğu durumlarda cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.
Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Yağ bezelerinin 1 cm'den 15-20 cm'ye kadar büyüyebilmekte, görsel açıdan zamanla sorun olmaktadır. Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir.
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir. Lenf nodu biyopsisi de lenf kanseri tanısı koymada ve lenf kanserinin türünü belirlemede sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Hastalık, sıklıkla lenf bezlerinde görülür. Görülme sıklığı, kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazladır. Lenf kanseri, çocukluk çağında sık olarak görülebilen bir kanser türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri