Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Kombiye fazla su basıldığında da kombi su akıtabilir. Kombinizin altında bulunan su doldurma vanası arızalanmışsa da kombi su akıtabilir. Eğer su, kombi altındaki borulardan akıyorsa bu durum büyük olasılıkla tesisatla alakalıdır. Bu sorunla ilgili bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.
Kombinin su akıtması tehlikeli mi? Su akıtan kombiler başlangıçta küçük problem gibi gözükse de önem verilmesi gerekir. Eğer su boruların bulunduğu bölümünden altında geliyorsa mutlaka usta çağırmanız gerekir.
Kombinizin su akıttığını fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken akıntının olduğu noktanın doğru tespit edilmesi olarak öne çıkıyor. Kombi içerisinden su akışı varsa servisi aramanız gerekiyorken; suyun boru kısmından gelmesi halinde de tesisatçıyı çağırmanız gerekiyor.
Su doldurma vanasını kontrol edin
Kombinin hemen alt tarafına baktığınızda plastik saplı bir vana görürsünüz. Bu vana kombinizin içine su doldurmaya yarar. Vanayı açık konumda bırakmış olabilirsiniz. Vananın kapalı olup olmadığını kontrol edin ve açıksa kapatın.
İlgili 19 soru bulundu
Kombinin altında yer alan su basma vanası ile eğer gereğinden fazla su basıldıysa, petek vanasından su boşaltma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir.
Kombi su basıncının 1,5 bar civarında olması amaçlanır. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse peteklere yeteri kadar su gitmez ve ısı düşer. Basınç 1,5 barın çok üstünde olursa, kombi bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve su akıtacaktır. Aslında kombinin bunu yapmasının amacı güvenliğin sağlanmasıdır.
Kombi suyunu boşaltmak için banyoda bulunan kombi tahliye musluğunu kullanmalısınız. Eğer banyoda kombi su boşaltma vanası yok ise evin içinde bulunan peteklerin birinden suyu boşaltabilirsiniz.
3. Su damlası sembolü: Bu sembol, genellikle su basıncı düşüklüğünü veya su dolumu gerektiğini gösterir. Kombinin su basıncının normal değerin altında olduğunu ifade eder. 4. Gaz tüpü sembolü: Bu sembol, kombinin gaz kaynağı veya gaz basıncıyla ilgili bir sorunu olduğunu gösterir.
Demirdöküm Kombi Su Akıtıyor Neden? Demirdöküm kombi su damlatıyor veya su akıtıyorsa sebepleri şöyle olabilir; Doldurma musluğu kırılmış olabilir ve bu durumda parça değişimi yapılmalıdır. Demirdöküm kombi su akıtıyor sorunlarında emniyet ventilinden su akıtabilir.
Yoğuşmalı Kombi baca gazının yoğuşması sonucunda kombinin altından klima suyu gibi sıvı akar. Bu sıvı baca atık gazı ile su buharının karışımı asitik bir sıvıdır. Canlılara zararlıdır. Bu yüzden insanlara, hayvanlara, bitkilere zarar vermemesi için mutlaka kapalı bir gidere verilmesi gerekir.
Sebep olarak vaillant marka kombinin doldurma musluğu tam kapatmıyorsa kombiye sürekli su geçişi olmaktadır su sebebten dolayı kombinin emniyet ventili devreye girmektedir vede kombinin altına su damlatır. Sebep ise kombinin emniyet ventili arızalı olduğu zaman kombi su damlatır.
Bu nedenle basınç göstergesi sürekli düşüyor ve su eklemenize rağmen aynı hatayı tekrarlarsa mutlaka kombi tesisatı su kaçağı tespiti yaptırmanız gerekir. Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Emniyet ventili kombi basıncının 3 barı geçmesi durumunda açılır. Eğer kombinizde basınç yükselme sorunu varsa ve basınç değeri 3 barı geçiyorsa emniyet ventili otomatik olarak devreye girer. Emniyet ventili devreye girdiğinde kombideki fazla suyu dışarı göndereceğinden su akıntısı sorunu oluşur.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombinizin ön kısmında ekranın hemen altında, üzerinde "Reset" (sıfırlama) yazan bir tuş bulunur. Kombiniz açıkken bu tuşa parmağınızı basıp çektiğinizde sorun düzelecektir. Kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur.
Demirdöküm kombi e arızası cihazınızda başarısız bir ateşleme olması sorunudur. Aynı zamanda ateşle başarılı olmasına karşın kombideki alev daha sonra kesilebilir.
Kombilerin üzerinde, kombinin içindeki suyun değerini gösteren elektronik veya analog bar göstergesi vardır. Bu gösterge 1.5-2 bar arasında idealdir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır. Boşaltım esnasında vananın saat yönünün aksine çevriliyor olması oldukça önemlidir; saat yönüne çevirmeyi denediğiniz takdirde vana daha da sıkışacak ve bu sefer sizin için fazla kombi suyu boşaltma işlemi daha yorucu olacaktır.
Basınç Emniyet ve Tahliye Vanası, farklı akışkanlara ve belli bir basınca göre dizayn edilmiş olan sistemlerin tüm olumsuzluklara karşı korumaya alınması için, dizayn basıncı belli bir değer üzerine çıktığında akışkanın (buhar, sıvı, gaz) kontrollü olarak tahliye edilmesini sağlayan vanalara denir.
Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir.
Kaloriferin su akıtma sorunu veya peteklerin su akıtması gibi bir durum var ise akan suyun kaynağı petek mi vana mı kontrol edilmelidir. Kaloriferin petek vanası su damlatıyor ise önce tesisat anahtarı ile vanayı sıkın, su kesmez ise vanayı sökün yeniden takın.
Kombiye fazla su basılması halinde olması gereken 1,5-2 bar seviyesi geçilir. Bu nedenle su basıncını düşürmek gerekir. Kombi su basıncının yükselmesi kombinizin arıza yapmasına neden olur. Bu da sizlere ekstra maliyet yükü getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri