Daha çok
Uyku felcinin ana sebepleri arasında, uykusuzluk, uyku düzeninde farklılık, anksiyete gibi ruhsal problemler, genetik sorunlar, sırt üstü yatma pozisyonu ve maddeye bağımlılık meydana gelir. REM uykusu esnasında beden ağır uykuda olur ve zihnen rüyalar görülebilmektedir.
Karabasan, stres altında olan ve uyku düzeninde problemler yaşayan kişilere gelebilir. Uyku problemlerinin görülmesiyle beraber uyku felcine maruz kalan kişiler genellikle uyku düzeni olmayan, gün içerisinde aşırı uyuyan, stres altında çalışan ya da vardiyalı çalışma düzenine sahip olan kişilerde görülebilir.
Özellikle ilk ortaya çıktığı ergenlik çağında daha korkutucu olan uyku felci, insan yaşamını tehdit edici bir durum değildir. Ancak insanların buna neyin sebep olduğunu bilmemesi korkutucu olabilir. Çünkü insanlar uyku felci geçirirken hareket etmek isterken edemezler veya konuşmak isterken konuşamazlar.
Uykuya yan yatış pozisyonunda dalmaya çalışın. Stresli olarak uykuya dalmayın, öncesinde ılık duş ya da müzik dinlemek gibi yöntemlerle stresinizden arının. Uyku felci durumunda vücudunuzun herhangi bir yerini oynatmaya odaklanın. Oynatabilirseniz uyku felci ortadan kalkacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Uykuda rüyalar görüldüğü evre REM evresidir. Basit bir anlatımla bu evrede beyin hareket fonksiyonunu kilitler. Böylece görülen rüyalar neticesinde vücudun hareket ederek zarar görmesi engellenir. Uyku felci ya da karabasan olarak adlandırılan durum, kişi REM uykusundayken yaşanır.
Bununla beraber narkolepsi hastaları dışında herkes ara sıra uyku felci yaşayabilir. Özellikle çok stresli ve yorgun dönemlerde uyku felci yaşamak, kişinin muhakkak ciddi bir hastalığı olduğunu göstermez. Nadiren yaşanması durumunda bir tedaviye gerek yoktur.
Uyku felci (Halk arasında "karabasan" olarak da bilinir), uyandıktan hemen sonra (hipnopompik felç olarak da bilinir) veya seyrek olarak, uykuya dalmadan hemen önce, bedenin geçici olarak hareket edememesi (felç olması) ile karakterize edilen bir durumdur.
Uyku felci birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Çok uç durumlarda, 4-5 saat sürdüğü de bilinmektedir. Uyku felcine bazen halüsinasyonlar da eşlik edebilir. İşitsel, dokunsal veya görsel olabilen bu halüsinasyonlar kısa sürebilir.
Çünkü son yıllarda en fazla yaşanan değişik sebeplerden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir. Böyle durumlarda ise nörolog uzmanına başvurmak gerekir. Nöroloji üzerinden ilgili uzman doktor dahilinde, gerekli teşhis ve tetkikler gerçekleşir. Böylece uyku bozukluğunun önüne geçme şansı elde edilebilir.
"Uyku düzeni bozuk olanlarda, vardiyalı çalışanlarda, depresyon hastalarında, bazı ilaçları kullananlarda daha sık görülüyor" diyor. Karabasan hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Dr. Aylin Aksoy Çoban, şu bilgileri veriyor. KARABASAN NASIL OLUŞUYOR?
Uykusuzluk, uyku düzeninin bozulması ve stresin yanı sıra travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete ya da bipolar bozukluk gibi rahatsızlıklar da uyku felcine neden olabilir.
Halk arasında uyku hastalığı olarak da bilinen narkolepsi, gündüzleri aşırı uyku hali ve ani uyku atakları ile kendini gösteren nörolojik (sinir sistemi ile alakalı) bir hastalıktır.
Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir.
Uyku terörü, uyku esnasında çığlık atma, yoğun korku ve fiziksel aktiviteler ile kendini gösteriyor. Gece terörü olarak da bilinen uyku terörü, genellikle uyurgezerlik ile eşleştiriliyor. Uyurgezerlik gibi, uyku terörü de uyku sırasında istenmeyen bir olay olan parasomni olarak ifade ediliyor.
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
"Tekrarlayıcı uyku felci genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlar, ancak erişkin yaşlarda da ortaya çıkabilir. Kadın ve erkek cinsiyette eşit sıklıkta görülür. Uyku felci, hızlı göz hareketlerinin eşlik ettiği, uykunun rüya evresi de denilen REM uykusu sırasında ortaya çıkar.
Birçok insanın başına gelmiştir. Gece uyanıp, hareket edemez bir halde, üzerinde büyük bir ağırlık varmış gibi öylece kalakalmak. Buna tıpta uyku felci denir, uyku bozukluğu (parasomni) türlerinden biridir. Bu esnada hareket kısıtlanmasının yanı sıra birçok duyuyu etkileyen halüsinasyonlar da görülür.
Uykuda konuşma; genellikle yaşanan stresin, alt beyinde aşırı yığılmaların, yoğun geçen yorgun bir günün, sorunların ve bazı psikolojik rahatsızlıkların etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Uykuda konuşan kişi; sanki karşısında biri varmışçasına bir konuşma yapar. Bazen çığlık atabilir ya da ağlama olabilir.
Geçici İskemik Atak
Buna geçici felç de denebilir. Geçici felç belirtileri felç belirtilerini andırır ancak kısa sürer. Geçici iskemik ataklar genellikle beş dakikadan az sürer,fakat bazen daha da uzun sürebilir. Bu tür felçlerde kalıcı hasar görülmez çünkü tıkanma geçicidir.
Hipersomni, kişinin gece yeterli süre uyumasına rağmen gün içerisinde aşırı uykusunun gelmesi ya da uyuması anlamına gelen bir sağlık sorunudur. Aşırı uykululuk sorunu yaşayan kişiler günün herhangi bir anında, birkaç kez uykuya yenik düşebilir.
Uyku bozukluğu, karabasanla ilgili olarak uyku sonrası felce verilen addır. Çoğu zaman, uyku felcine uğrayan kişi tarafından bunun bir rüya sebebiyle oluştuğuna inanılır. Bu yüzden, insanların hareket etmek istese de hareket edemediği rüya sayısı bu kadar fazladır.
Uyku felci, genellikle birkaç saniye veya dakika sürer ve kendiliğinden sona erer.
Uyku hali, inme sonrası erken iyileşme döneminin normal bir parçasıdır. Bu dönemde beyin, kaynaklarının çoğunu maruz kaldığı hasarı iyileştirmeye adar. Bu nedenle beyin, kişiyi uyanık tutmak için daha az enerjiye sahip olur.
Uykusuzluk ve Yorgunluğun Fizyolojik Etkiler
Uyandığımızda daha sinirli, daha karamsar ve fevri hissetmemizin altında yatan başlıca sebep düzensiz-bozuk uyku alışkanlığı ve uyku kalitesizliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri