Oda termostatı, tercihen camlara ve kapıya yakın olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Eğer kapıya yakın konması gerekiyorsa cihazla kapı arasında en az 50 cm bulunmalıdır. Termostatın konum olarak yerden yüksekliği ise en az 50 cm en fazla 1,50 metre olmalıdır.
Öncelikle kombilerin, konutların merdiven boşluklarına, ortak kullanıma açık alanlara ve eğer koruyucu bir kabin yoksa açık balkonlara konulmaması önerilir. Özellikle banyo gibi nemli ortamlarda cihazın konumlandırılması kombinin ömrünü kısaltacağı için tercih edilmez.
Kombiler, binaların merdiven boşluklarına, yapıların genel kullanıma açık olan koridorlarına, baca duvarlarının üzerine, yatak odalarına ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlara monte edilmemelidir.
Kombilerin kış günlerinde donma ihtimaline karşı uyaran uzmanlar, bu cihazların balkon yerine mutfağa alınmasının daha güvenli olduğunu belirtiyor.
“Kombinin balkona mı yoksa mutfağa mı koyulması gerekir?” sorusunun sıklıkla sorulmasının nedeni en çok tercih edilen alanlar olması. Ancak bunun net bir cevabı yok. Kullanıma uygun alan olduğu sürece ister balkona isterseniz de mutfağa koyabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Kombiler koruyucu bir dolap içerisinde olmak şartıyla açık alanlara konulabilir. Açık alanlarda olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için mutlaka bir dolapta olması gerekir. Dolapta muhafaza edilmediğinde kombinizde arıza meydana gelebilir ayrıca güvenlik açısından da risk alırsınız.
Hermetik kombiler muhafaza dolabı içinde olmak şartı ile açık balkona konulabilir.Bacalı kombiler açık balkona konulamaz.
Kombi dolabı açık balkonda kombi montajı yapıldığında gereklidir. Kombinin bacası dahil altta bulunan tesisatlarla birlikte içine alacak şekilde bir dolap montajı yapılır. Aksi taktirde Aksagaz dağıtım firması gaz arzını sağlamaz.
Elbette kombi dolabı kullanımı şart koşulmuyor ve bununla ilgili bir gereklilik de bulunmuyor. Ancak kombi dolabı kullanımı ile alandan faydalanmak mümkün hale geliyor. Aynı zamanda kombiyi korumak da mümkün oluyor. Kombiyi olası dış etkilerden korumak için dolap içerisinde kullanımını tercih edenler de oluyor.
Uyarıda karbon monoksit zehirlenmeleri ve doğalgaz kombisi kullananların dikkatli olması gerektiği, vatandaşların kombinin bulunduğu odada uyumaması gerektiği vurgulandı.
Özellikle kapalı olmayan balkonlarda ısı kaybı fazla olacaktır. Kombi dış havayla sürekli temas ettiğinden verimi düşecektir. Eğer kombi boruları da balkon içerisinde dolaşıyor ve yalıtımsız ise verim daha da düşecek ısı kaybı artacaktır.
Kombi dolabının boyutu, kombinin ebatına uygun olarak seçilmelidir. Bu nedenle dolabın kaç cm olması gerektiği kombinin boyutuna ve özelliklerine bağlıdır. Ancak genellikle kombi dolabının yüksekliği 100 ile 120 cm, genişliği 60 ile 80 cm ve derinliği 30 ile 50 cm arasında olmalıdır.
Bacalı Cihazların Monte Edilebileceği Yerler: Kapalı balkonlar (Şartnameye uygun bacaya bağlamak şartıyla), Mutfaklar, Salonlar (insan yatmaması şartıyla), Hol ve antreler. Bacalı kombi çok iyi havalandırılan bir yere monte edilmeli, cihazın bulunduğu yere sürekli temiz hava girmelidir.
ve havalandırma şartı aranmaz. Hermetik kombi, hiçbir şekilde normal baca kanalına bağlanamaz.Cihaz dış ortama açık bir balkona ancak kapalı bir dolap içine konulması şartı ile monte edilebilir.
Ancak stüdyo dairede ya da görece küçük 2+1 dairede yaşıyorsanız hermetik kombiler işinizi görecektir. 160 metrekarenin üstünde bir dubleks daireye sahipseniz de hermetik kombiler yerine yoğuşmalı kombileri tercih edebilir, böylece konutunuzun büyüklüğüne uyum sağlayacak en doğru modeli seçebilirsiniz.
En iyi kombi markası olarak ülkemizde satışı yapılan yabancı markalar Vaillant Kombi, Viessmann , Bosch Kombi, Buderus diyebiliriz. Kombi içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve performansı diğer yerli markalara göre iyidir denilebilir. Genelde kombi ömrü daha uzun ömürlüdür.
Bacalı Tip Kombiler
Yanma odası bulundukları ortama açık olan ve bulunduğu ortamın havasını kullanan baca bağlantısı bulunan cihazlar bacalı kombi olarak adlandırılırlar. Mutlaka çekişi iyi bir bacaya bağlanmalı ve bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Banyolar ve hacmi 8m3'ten az olan yerlere konması uygun değildir.
Kombi alt bağlantı seti ve doğalgaz borusu, kombinin taşınması(mutfaktan balkona gibi) gereken durumlarda yerleri değişebilir, yerlerinden taşınabilirler. Bunun için ekstra maliyet gerekebilir. Kombi montajı Ustalık bedeli 1250 ₺ + KDV şeklinde belirlenmiştir.
Ekiplerimiz gaz açımına geldiğinde doğalgaz ile ilgili kullanacağınız bütün cihazların kullanıma hazır halde bulunması gerekmektedir. Ayrıca; Ocağın bulunduğu yerde iki adet menfez (havalandırma) bulunmalıdır. Kombi dışarıda ise; kombi dolabı olmalıdır.
15.097 kez okundu. Havaların ısınmasıyla birlikte güneş enerjisi olan evlerde kombiler kullanılmamakta, güneş enerjisi olmayan evlerde ise sadece sıcak su konumunda kullanılmaktadır.
Yoğuşma gider tesisatı , kombi altındaki beyaz plastik borudan yarım parmak 1/2" veya çamaşır makinesi hortumu ile yapılabilir. Tesisat yapılırken yoğuşma gideri meyili aşağıya doğru verilmeli, tesisatta iniş çıkış yapılmamalıdır. Ayrıca gider hattına hava alacak şekilde T parçası yapılması gerekir.
Bu sebeple doğru olan kombiyi tamamen kapatmak yerine, gece uyurken derecesinin düşürülmesidir. Böylece kombi düşük seviyede çalışsa evin soğumasını engeller ve sabah yüksek derece ile çalıştırılmasına gerek kalmaz. Bu da yapılabilecek en doğru doğalgaz tasarruf yöntemidir.
camekanlı veya plastik camla kapatılmış balkona kombi monte etmek mümkündür. Ancak gaz kuruluğu tarafından yeterli havalandırma şartları yine de aranmaktadır.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
Tatile çıkarken kombiyi kapalı duruma getirmen ve dairenin dışındaki doğalgaz vanasını tamamen sıkman yaşam alanının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Doğalgaz tesisatları, çeşitli arızalar sebebiyle gaz kaçaklarına yol açabiliyor ve sen evde yokken yaşanacak kaçaklar ciddi kazalarla sonuçlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri