En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
İstanbul Tesisat ustaları su vanaları hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için yazdı. Su saatinin önünde, daireye giriş vanası olarak bilinen su vanası sağ tarafa sıkılarak kapatılır. Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır.
Genel olarak söyleyecek olursak, kombinin alt tarafına baktığımız zaman, mavi veya siyah bir plastik başlığı olan, dönebilen bir vana görürsünüz. İşte o vana, doldurma musluğu ya da doldurma vanası olarak tabir ettiğimiz parçadır. Bu musluk, saatin tersi yönde açılır, saat yönünde kapanır.
Su vanası sol tarafa doğru, yani saat yönünün ters yönüne çevrilerek açılır.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
İlgili 17 soru bulundu
Su saatinin işlevinin bilinmesi için hangi yöne doğru suyun kapandığının bilinmesi gerekir. Su vanası saat yönünde suyu keser. Yani vanayı soldan sağa doğru çevirdiğinizde suyunuz kesilecektir. Tam tersi durumda, yani vanayı saat yönünün tersine çevirirseniz de su açılacaktır.
Özellikle kış aylarında yapılan tatillerde tatile giderken kombi gaz vanası donmaya karşı koruma özelliğinin devreye girebilmesi için mutlaka açık kalmalıdır.
En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Vanada bulunan mil pas veya kireç tutmuş ve anahtar dönmüyor. Milde kırılma meydana gelmiştir ve değişmesi gerekir. Vana mili yalama olması nedeni ile tutmuyor ya da mil yerinden çıkmış. Vana bolan vidası gevşek olması sebebi ile boşa dönüyor.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Her ikisinin de her zaman açık şekilde olması gerekir. Bunlar tesisat vanalarıdır. Vanalar kapalı olursa sıcak su alamazsınız, petekleriniz ısınmaz. Kombi kalorifer konumunda olmasa bile hem kalorifer hem de tesisat vanaları her daim açık olmalıdır.
Suların kesilmesi, kontrol altına alınmadığı durumlarda kombiye zarar vermektedir. Kuru yanma gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için en doğru yöntem su kesintisi durumlarında kombiyi kullanmamaktır.
Yalnızca ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Vana, su ve benzeri sıvıların boru içerisinde akışını durdurmak, akış yönünü değiştirmek veya serbest bırakmak için iki boru arasında hareket eden kapak veya alet olarak tanımlanabilir.
Petek vanası her zaman saat yönüne doğru çevrilirse kapanır. Saat yönünde çevirmek aslında sağa çevirmek demektir. Ancak sağa veya sola çevirin dendiğinde yine karışıklık çıkacağı için saat yönünü kullanmak en sade anlatım yoludur. Petek vanasını açmak için de saat yönünün tersine çevrilmelidir.
Peteklerin bütün vanaları, daha doğru bütün vanalar (istisnalar hariç) sola, yani saat yönünün tersine çevrilerek açılır. Vanayı kapatmak için ise sağa, yani saat yönünde çevirerek kapatabilirsiniz. Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir.
Vanalardan biri radyatöre giren sıcak su miktarını kontrol ederken, diğeri (kilitleme valfi olarak bilinir), radyatörün ne kadar ısı yaydığını kontrol ederek sistemi dengeler. Kilitleme valfi genellikle plastik bir kapakla örtülür.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Vana kapağında vida varsa bir tornavida yardımıyla vidayı gevşeterek saat yönünde ters çevirin. Unutmayın ki kilitli vanalar, çevrilmeye çalışıldığında hiçbir şeye etki etmeyen kapaklara sahiptir.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri