Sâmit, Ebû Eyyûb el-Ensârî ashabın hâfızlarındandır. Bunlardan Hz. Osman gibi bazılarının Resûl-i Ekrem'in vefatından sonra hâfız olduğunu söyleyenler de vardır (a.g.e., II, 356).
Emevi soyundan gelen Hazreti Osman, peygamberimizin de mensup olduğu Kureyş Kabilesindendir. Annesinin ismi Erva Hanım'dır. Erva Hanım, peygamberimizin halası Beyza Hanım'ın ikinci kızıdır. 574 yılında dünyaya gelen Hazreti Osman, ilk inanan Müslümanlardan birisidir.
Osman bin Affan (Arapça: عثمان بن عفان) (d. 574/576 - ö. 17 Haziran 656), Dört Büyük Halife'den üçüncüsü, İslam peygamberi Muhammed'in cennetle müjdelenmiş sahabelerinden birisidir. 644 yılından 656'daki öldürülmesine kadar, 12 yıl boyunca halifelik yapmıştır; Dört Büyük Halife'den en uzun süre halifelik yapan odur.
Osman'ın namazını bir rivayete göre Cübeyr bin Mut'im, başka bir rivayete göre Hakim bin Hizam veya Mervan kıldırmıştı. Ensardan bir grup Müslüman gelip Hz. Osman'ın cenaze namazını kılmak isteyenlere engelolmak istemişler, fakat daha değişik bir fitnenin kopmasından korkarak bu isteklerinden vazgeçmişlerdi.
Osman, Ümmü Külsûm'ün 9 (630) yılında vefatından sonraki yıllarda altı evlilik daha yaptı. Hanımlarından üçü (Nâile bint Ferâfisa, Remle bint Şeybe, Ümmü'l-Benîn bint Uyeyne) şehid edildiği sırada hayatta bulunuyordu. Bu evliliklerinden dokuz oğlu, altı veya yedi kızı oldu.
İlgili 28 soru bulundu
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Sünni kaynaklara göre Ömer, Muhammed ile akrabalık bağını güçlendirmek için Ümmü Gülsüm ile evlenme isteğini Ali'ye beyan etti. Ali ise kızının ergenlik çağına ermediğinden ve kardeşi Cafer bin Ebu Talib'in oğluyla evlendirmek istediğinden bu isteğe karşı çıktı.
Osman nasıl şehit oldu ise isyancılar tarafından olduğu bilinmektedir.
Osman'ın halifelik yılları, bazı kesimlerce halifeliğinin kabul edilmediği, büyük fitnelerin yaşandığı bir dönemdir. Hilafet makamını bırakmazsa öldürüleceği yönünde tehdit edilen Hz. Osman, Kur'an-ı Kerim okurken şehit edilmiş; bu elim olayı gerçekleştirenler cenazesinin kaldırılmasına dahi izin vermemişlerdi.
Osman'ı halife ilân ettiğini açıklayıp ona biat etti. Daha sonra Hz. Ali ve mescitte bulunanlar da Hz. Osman'a biat ettiler.
Ebubekir ve Hz. Ömer'den sonra gelen taşıyıcısıdır. Peygamber Efendimiz tarafından cennetle müjdelenen sahabelerden biri olan Hz. Osman, dört büyük halife içinden en uzun süre halifelik yapan kişidir.
Hz. Peygamber'in torunu. Son peygamber. İlk müslümanlardan, Hulefâ-yi Râşidîn'in üçüncüsü (644-656).
Osman, 12 yıl süren ve en uzun halifelik yapan kişi olmuştur. İslam devletinde ilk iç karışıklıklar bu dönemde çıkmıştır. Bu da Hz. Osman dönemini önemli kılan bir detaydır.
Bu onun büyük bir siyasi ve askeri lider olarak ününü işaret ediyordu. Fetihleri arasında Kudüs, Şam ve Mısır vardır. 644 yılında Ebu Lu'lu'a Firuz adlı bir Pers esiri tarafından öldürüldü.
Osman'ın amcası, Ebû Süfyân'ın amcasının oğlu, Emevî Halifesi I. Mervân'ın babasıdır.
birlikte bulunan ve Üsame b. Zeyd'in azadlısı olan. Hansan'm şöyle dediğini rivayet etmiştir: «Ebu Bekir'in oğlu Muhammed, gelip Osman'ın. sakalından tuttu ve salladı.
Eşi Rukiyye'nin rahatsızlığı nedeniyle Peygamberimizin izniyle Bedir Savaşı'na katılamamış, fakat daha sonra Uhud, Hayber, Mekke'nin Fethi, Hevâzin ve Tebuk seferine katılmıştı. Hudeybiye'de Müslümanların temsilcisi olarak Mekke'ye gitti (İbn Hişam, III, 329-330).
Hazret-i Ömer (radıyallahü teâlâ anh), Peygamber efendimizin kayınpederidir. Hazret-i Ali'nin de damadıdır. Hayatta iken ismen Cennet ile müjdelenmiş on kişiden ikincisi olup, Hazret-i Ebu Bekir'den sonra eshab-ı kiramın en büyüğü, başka bir ifade ile, Peygamberlerden sonra insanların üstünlükte ikincisidir.
Ömer'in vefatından önceki ilk toplantısı üzerinde durulacaktır. Daha sonra Hz. Ömer'in vefatından sonra yapılan ikinci toplan- tıyla ilgili rivayetler değerlendirilecek ardından da Hz. Osman'ın halife seçilmesi ve şûrâ üyelerinin bu süreçteki tavırları ele alınacaktır.
Ömer 'in, amcasının oğlu Sa'îd b. Yezîd ile evli bulunan kız kardeşi Fatıma'nın gömülmemiş olması bunun en bariz ispatıdır. Hz. Ömer 'in kızını diri diri gömdüğüne dair sünnet, hadis, tarih ve âsâr kitaplarında hiçbir nakle rastlamak mümkün değildir.
Ömer'in ısrarının sebebi kendi ifadesine göre Resûl-i Ekrem'le arasındaki akrabalık ilişkisini güçlendirme arzusudur. Sonunda Hz. Ömer Ümmü Külsûm'le evlendi, bu evlilikten Zeyd ve Rukıyye adlarında iki çocukları oldu.
Hafsa bint Ömer (Arapça: حفصة بنت عمر), İslam peygamberi Muhammed'in eşi ve ikinci İslam halifesi Ömer bin Hattab'ın kızıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri