Eğer kombinin basıncı 1 barın altına düşerse, cihaz kapanır. Dolayısıyla kombinin kapanmaması için basınç değerinin hiçbir zaman 1 barın altına inmemesi gerekir. Kombinizin basıncı düştüğünde cihazın alt tarafında bulunan su doldurma musluğu ile su takviyesi yapabilirsiniz.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Kombinin basıncı bir barın altına düşmesi durumunda kombi çalışmayı durdurur. Bu durum bütün kombi markalarında aynıdır. Kombinin bir barın altına düşünce kapanması kombinin güvenlik önlemidir. Bu sayede kombinin zarar görmesi engellenir.
Kombideki suyun hızlı azalması ile kalorifer borusundaki su kaçağının büyüklüğü doğru orantılıdır. Yani kombi su eksiltmesi ne kadar sık ve hızlıysa kalorifer borularındaki su kaçağı da o kadar büyüktür. Kombinin suyunun sürekli eksilmesi kalorifer tesisatında bir kaçak olabileceği anlamına geldiğini belirtmiştir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Kombi suyu eksildiğinde altındaki vanayı açarak bar seviyesini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Normal durumlarda kombi su eksiltmesi olağan bir durumdur. Kombi içindeki suyun buharlaşarak kaybolması sonucunda kombide su eksilmesi meydana gelir. Tabi bu durum ayda yarım bar gibi bir eksilme söz konusuysa geçerlidir.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir. Yüzeylerde küçük su birikintileri varsa kalorifer tesisatı su kaçırıyor anlamına gelir.
Kombi çalışırken basınç yükseliyorsa, kapalı olduğunda da basınç düşüyorsa genleşme tankındaki bir arızadan kaynaklanan bir durumdur.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombiye Su Basmak Ne İşe Yarar
Kombi su basıncının 1.5-2 bar arasında olması son derece yeterlidir. Fakat su basma işlemi ardından veya bir sızıntı nedeniyle kombinizin basıncının 2'nin üzerine çıkması, arızalara neden olabilir. Ancak yalnızca 1 veya 2 kere 2'nin üzerine çıkmasında çok büyük bir problem yoktur.
Soğuk su tesisatı zamanla kirli tortu ve kireç birikintisi sonucunda tıkanabilir. Bu sorun musluktan su az akıyor problemine neden olur. Bu sorunun çözümü için tesisattaki tıkanıklıklar açma cihazları ile temizlenmelidir. Musluktan su az akıyor ise binanıza şehir şebekesinin gelen suyunun basıncı yetersizdir.
Günlük olarak düşme sağlanıyorsa, bu eşanjörde ufak bir çatlak olduğu anlamına gelebilir. Bunu fark etmeniz zordur çünkü çatlaktan çıkan su buharlaşır. Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer.
Kombideki suyun eksilme nedenini eğer gözle görülen bir kaçak yoksa anlayabilmeniz mümkün değildir. Kombilerde meydana gelen su eksilmeleri, genellikle tesisatın bir yerinde meydana gelmiş olan su kaçağı sorunundan kaynaklanmaktadır. Bu kaçağın da gözle görülmeyen bir noktada olması muhtemeldir.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Özetle, teorik olarak 40-50°C arasındaki kullanım suyu sıcaklığı uygun kabul edilebilir. Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına göre bu değerler arasında deneme yanılma yaparak doğrusıcaklığı bulmaları tavsiye edilir.
Kombi basıncının 1.5 bardan 2 bara kadar yükselmesi bir arıza durumu değildir. Kombiler, kaloriferler açıldığı zaman yanı kış moduna geçildiğinde içinde bulunan suyu kaynatır ve su kaynadıkça çoğalır. Dolayısıyla da basınç değerinde ufak tefek yükselmeler olabilir.
Güneş enerjisi olmayan evlerde kombiler sadece sıcak su konumunda yani yaz modunda kullanılmaya devam eder. Havalar ısınacağından kış mevsiminde elde ettiğimiz su sıcaklığı yazın bize çok sıcak geleceğinden, su sıcaklığını biraz daha düşürerek kullanabilirsiniz.
Su kesintisi durumlarında kombi içerisinde yeteri kadar su var ise kullanıcılar gönül rahatlığı ile kombiyi çalıştırabilmektedir. Ancak kombi bar ayarı takip edilmelidir. Su basınç değerleri düşükse ve tesisatta yeterli miktarda su yok ise kombinin çalıştırılması kombiye zarar verecek birçok parçası arıza verecektir.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
uzmanlar standardını 1.5 bar olarak uygun görmektedirler. 1.5 bar olarak ayarlanan basınç devre ısındıkça yükselir kombilerde entegre kazanlarda ise harici olarak uygulanan genleşme tankı burada genleşmeden oluşan basıncı sabitlemeye kullanılan bir araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri