Kombi çalışırken basınç yükseliyorsa, kapalı olduğunda da basınç düşüyorsa genleşme tankındaki bir arızadan kaynaklanan bir durumdur.
Kombinin en ideal şekilde çalışabilmesi için basıncın 1.2 bar seviyesinde olması gerekir. Eğer kombi basıncı 1.2 – 1.5 bar seviyesinde ise bu normal kabul edilir. Ayrıca cihazın kimi durumda 1.5-2 bar seviyesinde olması da bir arıza olduğu anlamına gelmez.
Kombide su eksilmesi 2-3 ayda bir oluyorsa olağan bir durumdur ve normaldir. Bu durumda kombi altındaki ufak vana açılır ve bar seviyesi tekrar eski haline getirilir. Kombide su basınca sık sık düşüyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu basıncın düşme sıklığına göre değişen bir durumdur.
Kombinizin suyu iki üç ayda bir eksiliyorsa bu durum oldukça normaldir. Yani kombinizin basıncı iki üç ayda bir düşebilir. Kombinizdeki basınç düştüğünde kombinin altında bulunan vanayı açıp bar seviyesini 1.5'e getirmelisiniz. Fakat cihazın basıncı sürekli düşüyorsa burada bir problem var demektir.
Kombi basıncı yükselmesinin olası sebeplerinden bir diğeri de doldurma musluğunun kapanmıyor olmasıdır. Kombi musluğunu kapattığınızdan emin olsanız bile eğer muslukta ufak bir kademe dahi açıklık kaldıysa basınç yükselebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kombi çalışırken basınç yükseliyorsa, kapalı olduğunda da basınç düşüyorsa genleşme tankındaki bir arızadan kaynaklanan bir durumdur. Teknik servisi çağırarak genleşme tankını kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Genleşme tankının tamir edilmesinden sonra bu sorun düzelecektir.
Bunlardan en önemlisi ise, eşanjör cihazının arızalı olmasıdır. Bunun yanında tesisatta kaçak ya da sızıntı olması, banyodaki gider vanasının bozulması, tesisat borularının ek yerlerinden su patlaması ve su kaçırması gibi durumlarda kombinin su basıncı sürekli olarak düşer.
Eğer kombinizin suyu, 2-3 ayda bir eksiliyorsa bu normal bir durum olup, arıza belirtisi değildir. Kombi suyu eksildiğinde altındaki vanayı açarak bar seviyesini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Kombi çalışırken basınç yükselmesi sık karşılaşabileceğiniz problemlerden biridir. Burada önemli olan basıncın yükselmesinin ne kadar olduğu ve hangi sıklıkta olduğudur. Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Kombi barı kaç olmalı konusu direkt olarak 1 ile 2 bar seviyesini işaret eder. Kombi basıncı neden düşer sorusu da yine bar seviyesiyle alakalıdır. Böylece kombinin su basıncı neden düşer için seviyesinin 1'in altına düşmesi söylenebilir. kombi su basıncı düşerse ne olur, sistem durur ve kombi çalışmaz.
Şebeke den gelen su kaçırır eğer kombiniz tek eşanjörlü ise ana kazan daki eşanjör bu delik olduğu için kombi barını yükseltir. Yani kombinizi kullanmadığınız halde bar yükseliyor ise ya su doldurma musluğu yada kazanda delik vardır. İlginiz için teşekkür ederiz.
Kombi sürekli su eksiltiyorsa, kalorifer borularında ciddi bir çatlak olabileceği anlamına gelmektedir. Çatlağın bulunup onarılması gerekmektedir. Kombi su eksiltmesi bazı durumlarda normal olabilmektedir. Kombi içindeki suyun buharlaşarak kaybolması sonucunda doğal olarak kombide su eksilmesi meydana gelir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir. Suyun gelmesi kesilene kadar beklemeniz ve tüm fazla suyun boşaltıldığından emin olmanız tavsiye edilir.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
Sular kesildiği esnada kombinin kapatılması uygulanabilecek en doğru yöntemdir. Çünkü böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında kombiye su basılması olanaksızdır. Tesisat içinde ki su miktarı tahmin edilemeyeceğinden, durum riske atılmamalı ve kombi kapatılmalıdır.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Özetle, teorik olarak 40-50°C arasındaki kullanım suyu sıcaklığı uygun kabul edilebilir. Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına göre bu değerler arasında deneme yanılma yaparak doğrusıcaklığı bulmaları tavsiye edilir.
Ardından tesisattaki suyun soğumasıyla birlikte basınç düşer. Özetle, sorun genleşme tankıyla alakalıysa kombi kapalıyken su basıncı düşmemelidir. Kombi kalorifer devresinde çalışırken basınç kendi kendine artmalıdır ve nihayetinde kombinin altından akmalıdır.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Cevap: Kombinin 0 barda çalışması demek kritik değer olan 1 ve 3 aralığında olmaması anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum basınç ya da bar düşüklüğü olarak tanımlanabilir. Kombinizdeki su basıncının düşmesi ile cihazınıza ya da kalorifer tesisatına zarar gelmez ancak kombi muhtemelen çalışmayı durdurur.
Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir. Yüzeylerde küçük su birikintileri varsa kalorifer tesisatı su kaçırıyor anlamına gelir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Kombinin basıncı kaç olmalı konusu gündeme geldiğinde kombilerinize bakım yaptırdığınız döneme girmişsiniz demektir. Kombinizin basıncı 1.2 bar ve 2.0 bar arasındaysa bu basınç seviyesi normal kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri