Diğer taraftan, üreticiden veya tüccardan aldığınız ürünleri satmanız karşılığında aldığınız komisyon bedelleri genel oranda (%18) katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, bu hizmetlere ait katma değer vergisinin genel esaslara göre beyan edilmesi gerekmektedir.
Sebze ve meyve komisyoncularının kestiği komisyon (müstahsil) faturasında iki tür kdv mevcuttur. Bir tanesi satışlardan elde edilen ve üreticinin/tüccarın beyan etmesi gereken kdv, diğeri ise masraf ve komisyondan doğan ve komisyoncunun beyan etmesi gereken kdvdir.
Komisyoncular mal satışlarında 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen belgeleri düzenlerler. Belgelerin bir örneğini hal müdürlüğüne ibraz ederler, bir örneğini de on işgünü içinde malını sattıkları üreticiye gönderirler. Vergi Usul Kanununa göre faturanın malı satan tüccar tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.
193 sayılı GVK'ndaki tanıma dönecek olursak ticari faaliyet olarak kabul edilen komisyonculuk faaliyeti neticesinde elde edilen gelirlerin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Trendyol'da komisyon bedelleri aldığınız hizmetleri kapsamaktadır. Komisyon faturaları KDV dahil rakamlardan hesaplanarak tarafınıza faturalandırılır. Ekstra KDV ödemesi yapmanız gerekmez. Gelen iadelerde, komisyon tutarları ilk kesilecek olan komisyon faturasında mahsup edilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Diğer taraftan, üreticiden veya tüccardan aldığınız ürünleri satmanız karşılığında aldığınız komisyon bedelleri genel oranda (%18) katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, bu hizmetlere ait katma değer vergisinin genel esaslara göre beyan edilmesi gerekmektedir.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Komisyon Bedelleri Üzerinden Hesaplanacak Katma Değer Vergisi : Hal komisyoncularının, kendilerine mal gönderen üreticilerin veya tüccarların mallarını satmaları karşılığında komisyon bedelleri, normal oranda katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.
Bilindiği üzere, 780 no.lu Finansman Gideri Hesabı, işletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon vb. giderlerin izlendiği hesaptır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2023 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 129.000 TL olarak tespit edilmiştir.
Komisyonculuk (Alım veya Satım Komisyonculuğu) Nedir? Alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekalet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını, kurulan komisyon sözleşmesine istinaden, üstlenmesi ve yürütmesi faaliyetine denir.
Bu nedenle Komisyoncu ne demek öğrenebilir ve bulmacada karşılaşılması halinde yanıt kısmına yazabilirsiniz. Komisyoncu bulmaca sorusunun yanıtı Simsar yanıtıdır ve ilgili alana Simsar yazılması doğru olur.
Yapılan değişiklik ile tüm mal ve hizmet alımlarında %18 olan KDV oranı %20 olarak, %8 olan KDV oranı ise %10 olarak uygulanacağı kararlaştırılmıştır.
Bu kapsamdaki komisyon vb. ödemeleri yapan gerçek usulde KDV mükellefi satıcı işletmeler tarafından komisyon tutarına ait KDV'nin (%60)'ı tevkifata tabi tutularak sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir.
Bankalar verdikleri kredi kartlarıyla bir hizmet sunmaktadırlar. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, bankanın verdiği hizmet karşılığında anlaşma gereği iş yeri sahiplerinden komisyon adı altında almış olduğu ücret, faiz olarak değerlendirilemez.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Kredi kartı ile yapılan alışverişler iş yerleri için bir maliyet doğurabiliyor. Pos cihazının kullanımı ya da bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerleri tarafından tüketiciye yansıtılabiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre tüketiciden böyle bir ücret almak yasal değil.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2'si + KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece “yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla” toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Bu hükümlere göre, İhracat hizmet komisyonu adı altında alınan hizmet, yurt dışında ifa edildiğinden ve bu hizmetten yurt dışında faydalanıldığından söz konusu hizmet KDV nin konusuna girmemekte olup firmanız tarafından sorumlu sıfatıyla KDV tevkifatı yapılmayacaktır.
Bununla birlikte komisyon için de bu faturada küçük bir bildirime yer veriliyor. Emlakçının keseceği faturada, emlak danışmanlık bedeli karşılığında ödenen bedelin belirtilmesi ve faturanın kesildiği kimsenin adının yazılması ve tarihin de atılması gerekiyor.
Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.
%20 KDV Oranının Uygulandığı Ürün ve Hizmetler
Resmi Gazete'de 07.07.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ileKDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki oran %20'ye yükseltilmiştir. Bu grupta mobilya, beyaz eşya, araba, sigara ve alkol gibi ürünler bulunmaktadır.
Benzi̇n, tütün, alkol ve elektroni̇k ci̇hazlarin KDV oranlari i̇se yüzde 20 oldu. Hazi̇ne ve Mali̇ye Bakanliği'nin yürütmesi̇nde, Katma Değer Vergi̇si̇ Kanunu, 10 temmuz 2023 tari̇hi̇nde yürürlüğe gi̇recek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri