Şehzade zevcelerine resmen “hanımefendi” denirdi.
XVIII. yüzyıla kadar padişah hanımlarını nitelemek için hatun dışında "haseki", "sultan" ve nâdiren de "hanım" (Âkıle Hanım, Şeyhülislâm Hocazâde Esad Efendi'nin kızı ve II. Osman'ın hanımı) gibi unvanlar kullanılmıştır. III. Ahmed'den itibaren ise kadın veya kadınefendi unvanı yaygınlık kazanmaya başladı.
Osmanlı Döneminde sadece şehzade doğurmak Valide Sultan anlamına gelmemektedir. Valide Sultan, şehzadelerinden birinin Osmanlı padişahı olması durumunda padişahın annesine denilmektedir.
Padişahların erkek çocuklarında Sultan Selim gibi ismin evveline, kız çocuklarında ise Safiye Sultan gibi ismin sonuna getirilmesi adet olan kelime, valilik yapan şehzâdeler hakkında da Çele- bi Sultan9 şeklinde kullanılmıştır.
Haseki'nin anlamı padişahın en gözdesi anlamına geliyordu. Yani şehzade doğurmayan cariyeler de haseki olabiliyordu. Hasekiliğe yükselen cariyelere samur kürk giydirilirdi.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü. PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Hanım sultanların babalarının hânedan mensubu olmaması gerekirdi. Nitekim sultan, şehzade veya şehzade oğullarından biriyle evlenirse kız çocuğuna yine sultan denilirdi. Hanım kelimesinin sultanlar tarafından isim olarak da kullanılması zaman zaman karışıklıklara sebep olmuştur.
Padişah zevcelerine “haseki” (Fars. hassagi), çok nadiren bazı padişahların bir iki zevcesine “haseki-sultan” denmiştir.
Şehzadeler, altı yedi yaşlarına kadar, anneleri ile görüşürler, dokuz yaşına kadar Harem'in bütün mekanlarında dolaşabilirlerdi.
Padişahların şehzade doğuran cariyelerine verilen “haseNi” unvanını ilN Nez, Kanuni Sultan Süleyman'ın niNâhlı eşi Hurrem aldı. Haseki, “Has” ve “eski” anlamında birleşiN bir sözcüNtür.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.
19 KARDEŞİNİ KATLETTİ 4.Murat'ın evliliklerinden 100'u aşkın çocuğu oldu. Ancak bunların büyük bir bölümü henüz bebekken öldü. 30'u kız, 19'u erkek olmak üzere toplam 49 evladı hayatta kaldı.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Bu evlilikler duygusal bağdan çok siyasi gücü sağlamak amacıyla yapılırdı. Komşu ülkelerden Sırp veya Bulgar kadınlarla ile de evlilik yapılıyordu ancak yine temel nedeni arazi kazanmak ve siyasi gücü korumaktı.
II. OSMAN (3 Kasım 1604 – 20 Mayıs 1622) Genç Osman olarakta anılan II. Osman, 16. Osmanlı padişahıdır. Babası I. Ahmed, annesi Sırp Evdoksiya yani Mahfiruz Sultan'dır.
Kitapta, padişahların istedikleri cariyelerle birlikte olmadıklarının da altı çizilerek, “Harem idaresi valide sultanın elindedir. Babadan oğula geçen bir saltanatta, padişahın her önüne gelen insanla birlikte olmasına izin verilmez, İslam dini de buna müsaade etmez.
Şehzadeler, ilk dönemlerde ileri gelen yerli aile kızları ve yabancı hanedanların kızlarıyla evlenirlerken, XVI. yüzyıldan itibaren cariye kökenlilerle evlenmeye başladılar. Kafes sisteminde şehzadelerin evlenme ve çocuk sahibi olmaları yasaklandığından bir şehzade ancak tahta çıktıktan sonra evlenebilmekteydi.
Sorumuza geçelim. Padişahın oğluna “Şehzade” denir. Ek bilgi:Padişahın kızlarına ise “Sultan” denir. Padişahın eşine ise,eğer sadece kız çocuğu varsa “Haseki”,erkek çocuğu varsa “Haseki Sultan” denir.
Şehzade, padişah oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen unvandır. Osmanlı şehzadesi İstanbul Pera Müzesi'nde bulunan Şehzade Abdürrahim Efendi tablosu. Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahın erkek çocuklarına verilen unvandır.
Ekberiyet sisteminde tahta en büyük şehzadenin geçmesi esas alındığından en yaşlı şehzade, veliaht şehzade kabul edilmiştir. Veliaht şehzadenin statüsü diğer şehzadelerden farklıdır. Bu sayede Osmanlı Devletinde ilk defa mevcut padişahtan sonra tahta kimin geçeceği belli olmuştur.
Hem kız hem de erkek isminde kullanılan Sultan, Kur'an'da birçok ayette geçmektedir. Sevilen, beğenilen, baş tacı edilen.
Fâtih devrinden itibaren Osmanlı Padişahları, nikâh ile ve özellikle de hür kadınlar ile evlenmeyi terketmişler; bunun yerine Kadın Efendi, İkbal, Gözde veya Peyk denilen câriyeler ile yaşamayı tercih etmişlerdir.
Hadım işlemi sadece Osmanlı'da değil Uzak doğu ve Mısır saraylarında da uygulanıyormuş. Harem'de cinsel organı tamamen kesilmiş olsa bile erkekler kadınlarla gönül ilişkisine girmişler.
İslam'a göre bir Müslüman çok sayıda cariyeye diğer bir deyişle kadın kölelere sahip olabilir ve Müslüman bir erkeğin bu cariyelerle nikâhsız ilişkileri helal sayılır. İslam hukukuna göre bir köle veya cariye, efendisine belli bir özgürlük bedeli ödemek koşuluyla özgür kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri