ÖZET : Komisyon, bir hizmet bedeli olduğundan, bu işlemin KDV kapsamına girmesi ve KDV'den istisna edilmiş olmaması durumunda KDV'ye tabidir.
Komisyoncular mal satışlarında 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen belgeleri düzenlerler. Belgelerin bir örneğini hal müdürlüğüne ibraz ederler, bir örneğini de on işgünü içinde malını sattıkları üreticiye gönderirler. Vergi Usul Kanununa göre faturanın malı satan tüccar tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.
Alınan komisyon faturası doğrudan gider yöntemi mi yoksa amortisman yöntemi ile mi gider yazılmalıdır? Alınan komisyon faturasının tamamı gider yazılır.
Komisyon tutarı KDV'nin konusuna girdiği veya KDV'den istisna edilmediği durumlarda genel oranda (%18) KDV'ye tabidir. Özel haller dışında, aracılığa konu mal veya hizmetin %1 veya %8 KDV'ye tabi olması komisyonun da indirimli orana tabi bulunmasını gerektirmemektedir.
Bu hükümlere göre, İhracat hizmet komisyonu adı altında alınan hizmet, yurt dışında ifa edildiğinden ve bu hizmetten yurt dışında faydalanıldığından söz konusu hizmet KDV nin konusuna girmemekte olup firmanız tarafından sorumlu sıfatıyla KDV tevkifatı yapılmayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Hal komisyoncularının faaliyetleri ticari mahiyette olup KDV ye tabi bulunmaktadır. Bunlar kendi adlarına mal alım satımı yapmadıklarından, normal olarak sadece aldıkları komisyon için KDV li fatura vermeleri gerekir.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
Komisyon faturası, satılan ürünlerin cinsi, miktarı, birim fiyatı, tutarı, hesaplanan KDV tutarı ve bu tutardan indirilen masraflar (nakliye, navlun, hamaliye, rüsum, komisyon ve komisyona ait KDV toplamı) ile ürünü gönderen müstahsil veya tüccara ödenecek net tutar gösterilmektedir.
Diğer taraftan, üreticiden veya tüccardan aldığınız ürünleri satmanız karşılığında aldığınız komisyon bedelleri genel oranda (%18) katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, bu hizmetlere ait katma değer vergisinin genel esaslara göre beyan edilmesi gerekmektedir.
Bu kapsamdaki komisyon ve benzeri ödemeleri yapan işletmeler tarafından komisyon tutarına ait KDV üzerinden tevkifat uygulanacaktır.
Trendyol Komisyon Ücreti = KDV Dahil Satış Fiyatı × Komisyon Oranı formülüne göre Trendyol komisyon oranı hesaplamak için satılan ürünün KDV dahil fiyatı ve komisyon oranını çarpmak yeterlidir.
Hesap planındaki komisyon giderleri, işletmenin satışlarını arttırmak amacıyla kendisine müşteri sağlayan satış sağlayan acenta, temsilci ve benzeriişletmelere ödediği komisyonu ifade eder.
643 Komisyon Gelirleri Hesabı: Tahakkuk eden komisyon gelirlerinin izlendiği hesaptır. 643 Komisyon Gelirleri Hesabının İşleyişi: Komisyon gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
509 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği ile "Komisyoncu" veya "Tüccar" olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükelleflere 1/1/2020 tarihi itibariyle e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Defter Uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.
Komisyoncunun tanımı 5957 sayılı kanunda yapılmış olup söz konusu kanunda; "Malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve başkası hesabına komisyon esası üzerinden çalışan meslek mensuplarını" ifade edeceği açıkça belirtilmiştir.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Diğer bir bir de- yimle emlak komisyonculuğu ya- panlar bu işinden elde ettiği (ticari) kazanç dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olarak ver- gilendirilmek zorundadırlar. belirtilmiştir.
Provizyon daha çok ticari işlerde uygulanan bir ücret şeklidir. Örneğin, satış işini üstlenen bir işçinin sattığı malların toplam değeri üzerinden belirli bir yüzdeye göre aldığı ücret, komisyon ücretidir.
Yani Komisyon Tutarı= KDV Dahil Satış Fiyatı×Komisyon oranı (%) işlemini kullanın. Örneğin, giyim kategorisinde tişört satıldığını varsayalım; KDV dahil satış fiyatı da 200 TL olsun ve komisyon oranını da yukarıdaki tablodan bakarak %6 olduğunu görebilirsiniz. Komisyon Oranı=200 TL×%6=12 TL kesilen tutar olacaktır.
653 Komisyon Giderleri Hesabı: İşletmenin DİĞER OLAĞAN faaliyetleriyle ilgili olarak yani esas faaliyeti dışında kalan faaliyetleri ile ilgili olarak acente, temsilci ve benzeri işletmelere ödediği komisyon giderlerinin izlendiği hesaptır. ”
Komisyon alacak kişi yaptığı iş karşılığında belirli bir miktar para talep edebilir. Bunun yanında para değil de yüzdede talep edebilir. Örneğin arabasını satmak isteyen biri bu işi aracı ile yapabilir. Aracı olan kişi arabanın değerinde satılması karşılığında %5 komisyon isteyebilir.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
KDV oranları neye göre belirlenir? Satış Faturaları: Sattığınız mal/hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 ya da %18 oranında hesaplanır. Gider Faturaları : Satın aldığınız mal/hizmetler üzerinden sektöre göre %1, %8 ya da %18 oranında hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri