Panel Mülakatı (Komite Mülakatı) Genellikle panel görüşmesi, adayın bir sunum yapması gerektiği zamandır. Ancak çoğu zaman iş görüşmesi için de olabilir. Dahil Edilen Planlamaya Göre; Yapılandırılmış Mülakat; geleneksel bir görüşme biçiminde, sorulan soruların tümü standart bir biçimdedir.
İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Mülakatta önce kendinizden bahsetmeniz, sonra da iş tanımınız ve tecrübeniz üzerinden role uygunluğunuza bakılıyor. Ardından bir iki teknik soru soruldu. İlk önce iki tane mailime test yolladılar biri test diğeri ise dikkat testiydi.
İlgili 42 soru bulundu
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Mülakata Çağrılma Sırası Nasıl Belirlenir? Mülakatlara çağrılma sıraları genelde ilana başvuranlar arasından rastgele seçilir. Ancak bazen ilana başvuranları başvurma tarihlerine göre sırasıyla çağırdıkları da oluyor. Bu karar idari yönetimin insiyatifinde biraz keyfi olarak belirlenen bir karardır.
İş görüşmesi sırasında gerçekçi maaş beklentisi oluşturmak için işverenin bütçesi ve finansal gücü de göz önünde bulundurulmalıdır. Aday, maaş beklentisini ifade ederken işverenin ekonomik durumunu ve şirket bütçesini de göz önünde bulundurarak, gerçekçi ve kabul edilebilir bir miktar belirlemelidir.
Bu konuda iş görüşmelerinde maaş beklentiniz sorulduğunda: İş görüşmesine gitmeden önce sektörde ne kadar ücret verildiğini araştırın. Ücret beklentiniz sorulduğunda maaş konusunda esnek olduğunuzu, kariyerinizde yükselmenizin alacağınız maaştan daha önemli olduğunu söyleyebilirsiniz.
Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir. Siyah veya koyu renkli bir etek de uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca, iş görüşmesinde, çok fazla takı veya makyajdan kaçınmak da önemlidir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Baş Açıkken Selamlama: İzci selamını vermek için işaret parmağını, orta parmağını ve yüzük parmağını birleştir, baş parmağını kıvırdığın küçük parmağının üzerine koy. Şapka/Kep/Bereyle Selamlama: Başında şapka, bere veya kep varken selam veriyorsan, elinin parmakları aynı şekilde birleştir.
Aşırı şakalardan, el kol hareketlerinden kaçının. Profesyonelliği sarsmayın. Saç kaşımak, farkında olmadan tırnak yemek, yine aynı şekilde bacak sallamaktan kaçının.
Kariyer hedefi sorusuna cevap verirken sürekli gelişimin üzerinde durulması gereklidir. Yani “ben bu iş için uygunum, ama kendimi çeşitli yönlerden geliştirmeye devam ederek daha uygun hale geleceğim” mesajının verilmesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri