Milli Savunma Bakanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Anıtkabir'de ziyaretçi rekorunun kırıldığını duyurdu. Anıtkabir'i bir günde 1 milyon 182 bin 425 kişinin ziyaret ettiği öğrenildi.
ANITKABİR SAAT KAÇTA KADAR ZİYARETE AÇIK? Anıtkabir, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 85'inci yıldönümü olan 10 Kasım 2023 Cuma günü Resmi Tören bitimine müteakip 22.00'e kadar halkımızın ziyaretine açık bulundurulacaktır.
İnşaat sonunda projenin toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon lirayı bulmuş ve proje için ayrılan 24 milyon liralık bütçeden yaklaşık 4 milyon lira tasarruf edilmişti. 10 Kasım 1953 sabahında Etnografya Müzesi'nden alınan Atatürk'ün naaşının yer aldığı tabut, gerçekleştirilen tören eşliğinde Anıtkabir'e getirilerek anıt ...
Artan Atatürk sevgisi rakamlara yansıdı: 10 Kasım'da Anıtkabir'i 920 bin kişi ziyaret etti. Böylece 10.5 aylık rakamlarla 2017 yılı şimdiden Anıtkabir'in en çok ziyaret edildiği yıl olmayı garantiledi.
Anıtkabir'in inşaatı ise 9 Ekim 1944'de görkemli bir temel atma töreni ile başladı. Anıtkabir'in inşası 9 yıllık bir süre içinde 4 aşamalı olarak yapılmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Tören meydanından sütunlu mozoleye toplam 42 adet basamaklı merdivene tırmanarak ulaşılmaktadır. 42 basamak bize Atatürk'ün cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir. Anıtkabir'in dış cephe duvarlarında Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Onuncu Yıl Nutku bulunmaktadır.
Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Atatürk'ün kişisel eşyalarının sergilendiği bölümde manevi evlatları Afet İnan, Sabiha Gökçen ve Rukiye Erkin tarafından müzeye hediye edilen bazı Atatürk eşyaları da bulunuyor. Müzeye giriş için ziyaretçilerden herhangi bir ücret alınmıyor.
Öncelikle şunu belirtelim; Anıtkabir'e girişler ücretsizdir. Herhangi bir para ödemeden ya da kart kullanmadan Anıtkabir'i ziyaret edebilirsiniz. 1 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Anıtkabir, yıl boyunca her gün ziyarete açıktır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Fiyatlar çok uygun. Tuvaletler tertemiz. Arabasız gelenler için dış kapıdan servis var. Olumsuz birşeyle karşılaşmadım.
Hava Piyade Üsteğmen Murat Yıldız, "Anıtkabir Komutanlığı'nda görev yapacak olan erbaş ve erlerimiz Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin eğitim birliklerinden, Anıtkabir Komutanlığında görevli rütbeli personel tarafından seçilmektedir.
Anıtkabir inşaatının yürütülmesi görevi, 20 Kasım tarihinde Bayındırlık Bakanlığına verildi. Başbakan Şükrü Saracoğlu o gün yaptığı açıklamada, mimarların proje üzerindeki değişiklikleri iki ayda bitireceklerini ve 1944 ilkbaharında inşaata başlanacağını söyledi.
Anıtkabir'in Anıt Blokunda her gün 7 saygı nöbetçisi hiç kıpırdamadan nöbet tutuyor. Bir saatlik nöbetlerin ardından nöbet değişimi yapılıyor.
Anıtkabir'de otopark var. Üstelik bu otopark ücretsiz. Anıtkabir'e araçla gidecekseniz, aracınızı bu otoparka park edebilirsiniz. Otoparka gitmek için Gençlik Caddesi üzerindeki Tandoğan girişinden devam edin.
Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor.
Anıtkabir Anıt Bloku üç bölümden oluşmaktadır. Anıtkabir'e Tandoğan kapısından girildiğinde Barış Parkı içerisinde uzanan yoldan Aslanlı Yol başındaki 26 basamaklı geniş merdivenlere ulaşılır. Merdivenin hemen başında karşılıklı olarak istiklal ve hürriyet kuleleri yer alır.
Madde 69 – Anıtkabir ve birimlerinde, ticari, kültürel ve bilimsel amaçlarla ayrıntılı fotoğraf ve film çekmek, Genelkurmay Başkanlığının iznine bağlıdır.
Anıtkabir'in projesi bir yarışmayla belirlendi. Bu amaçla açılan yarışmada Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi başarılı görülerek uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir bugünkü adı Anıttepe olan yerde 15 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Yapımında Çankırı'nın açık sarı ve gri travertenleri kullanıldı.
Atatürk'ün aziz naaşının, önce 29 Ekim 1953'te, fakat hazırlıklar bitirilemediği için sonra 10 Kasım 1953 tarihinde yapılacak büyük bir devlet töreni ile Etnografya Müzesi'ndeki “muvakkat -geçici- kabir”den alınarak; Anıtkabir'deki “ebedi istirahatgâhı”na tevdi edilmesine karar verildi.
Mehmetçik, Atatürk'e olan saygı, sevgi, minnet duygularından ve göreve olan inançlarından dolayı rahatlıkla hareket etmeden durabildiklerini ifade ediyor. Askerler, aldıkları eğitimler sayesinde zorlanmadan nöbet tuttuklarını belirtiyor. Anıtkabir'de 6 noktada saygı nöbeti tutuluyor.
Depreme karşı dayanıklı kılmak için tıpkı bir geminin su altındaki kısmı gibi toprağın içine yerleştirilen Anıtkabir'de mozolenin iç duvar ve zemini en nadide mermerlerle kaplanırken, tavanları renkli ve altın varaklı İtalyan mozaikleriyle süslenmiş.
Yapının önünde ve arkasında 14.40 m. yüksekliğinde, köşe sütunları hariç 8'er sütun vardır. Yanlarda ise 14'er sütun yer almaktadır. Kare biçimindeki sütunların gövdeleri beton olup, yüzeyleri traverten kaplıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri