Halk arasında beyaz dolgu olarak da bilinen diş rengindeki dolgulardır. Kompozit reçine esaslı malzemeden yapılmışlardır. Hamur kıvamındayken dişe yerleştirilip halojen ya da led ışık kaynağı ile sert kıvama getirilirler.
Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedirler. En önemli dezavantajı işlem sonrası duyarlılıkların olmasıdır. Dolguların renkleri, kahve, çay gibi boyayıcı yiyeceklerle de hafifçe değişebilmektedir.
Diş dolgusu amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten yapılırsa beyaz, altından yapılırsa sarı bir renge sahip olur. Tedavi edilecek dişin ağızda bulunduğu yere ve durumuna göre diş hekimleri bu materyallerden uygun olanını dolgu işlemi sırasında kullanır.
Kompozit dolgunun bitiminde yapılan cilanın pürüzsüz olması çok önemlidir. Genellikle cilası ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararmaktadır. Bu nedenle dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir.
Kompozit Dolgu Kararır mı? Kompozit dolgularda zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak kararma, sararma ve lekelenmeler meydana gelebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
İyi polisaj yapılmış bir kompozitin kullanımı sırasında kolayca plakla kaplanmamakta ve renklenme yapmamaktadır. Olası bir plak ve renklenme durumunda diş parlatma tozları ya da parlatma macunları ile fırçalanarak temizlendiklerinde kompozit yüzeyinde bir bozulma olmadan ilk günkü parlaklıklarına kavuşmaktadırlar.
Evet, kompozit dolgu kullanılan tedavilerde bazı durumlarda basit hassasiyetler olabilmektedir. Bir süre sonra bu hassasiyetler geçer. Dolgulu diş çürür mü? Dolgu yapılan dişlerde de çürük meydana gelebilir.
Bu şekilde dişin dokusuna kimyasal olarak bağlanır. Halk arasında beyaz estetik dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu, uzman bir hekim tarafından teknik ve sanatın birleştirilmesi ile yapıldığında, ağız içinde ayırt edilmesi zordur.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Ancak, kompozit dolguların altındaki dişlerin çürük veya enfekte olması durumunda, bu durum kötü bir kokuyla ilişkili olabilir. Diş hekimi, çürük dişi tedavi ederken dolgu malzemesiyle birleştirecektir, ancak diş çürüğü tedavi edilmeden önce oluşan kötü koku devam edebilir.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Amlagam dolgular 1-2 saat sonra yemek yenebilecek sertliğe ulaşır ve 24 saat sonra tam olarak sertleşir. Kompozit dolgu ise mavi ışıkla sertleşir ve dolgu işlemi bitiminde nihai sertleşmeye ulaşmış olur ve işlemeden hemen sonra kullanılabilir.
Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır.
çözünebilir.Kompozit dolgular beyazlatma ile daha açık bir renk alabilir,sertlikleri değişebilir,yüzeyleri pürüzlü bir hale gelebilir.
Kompozit dolgu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Ancak birden fazla dişe kompozit dolgu uygulanması durumunda bu süre değişiklik gösterebilir.
Kompozit dolgular genellikle tek seansta yapılır. Dolgu, dişteki şekil bozukluğunu gidermek ya da diş boşluklarını doldurmak için yapılıyorsa, hastaya anestezi uygulanmaz. Yalnızca çürük tedavisi gibi durumlarda kişiye lokal anestezi uygulanır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Kompozit dolgu fiyatı ortalama bir diş için 500 TL ile 600 TL arasındadır.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Genel olarak bakıldığında herhangi bir dolgu malzemesi değiştirilmeden ya da dokunulmadan en az 3 yıl en fazla ise 10 yıl kullanılabilmektedir. Kompozit dolgularda kullanım ömrüne etki eden en büyük etken ise ağız ve diş bakımı olarak karşımıza çıkar.
Yanlış veya hatalı yapılan dolgu işlemlerini eritmek için kullanılan enzime hyalüronidoz adı verilir. Özel bir enzim olan hyalüronik asit, dolguları sindirerek yok etmeye yarar. Hyalüronik asit içerikli dolguların bu yöntemle parçalanarak eritilmesi mümkündür.
Kompozit panel yılda en az bir defa ılık deterjanlı su ve yumuşak temizleme bezi ile temizlenmelidir. 40 ºC üzeri sıcaklıkta temizleyici sıvı kullanılmamalıdır.Bu boya üzerinde kalıcı leke birikintilerine sebebiyet verebilir. Kullanılan bütün temizlik ajanlarının PH'ı 5-8 aralığında olmalıdır.
Dolguların en büyük düşme sebebi sert cisimlerin çiğnenmesidir. Bunun yanında dolgu ile diş arasına giren tükürük de bonding malzemesinin kalitesini bozarak dolgunun dişe sıkıca yapışmasına engel olur. Bu sebeple dişe tutunamayan dolgu küçük bir müdahalede düşerek boşluk ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri