Windows+R tuşlarına beraber basın ve açılan pencereye dxdiag yazın, sonrasında Enter tuşuna basın. Önünüze gelen pencerede bilgisayarınızın bütün sistem verileri bulunmaktadır.
Windows+R tuşuna basarak Çalıştır uygulamasını açın. Karşınıza gelen pencereye cmd yazarak Tamam seçeneğine veya Enter tuşun tıklayın. Açılan siyah renkli Komut Sistemi içerisine msinfo32.exe yazarak Enter'a basın. Karşınıza çıkan Sistem Bilgisi ekranı içerisinde sol tarafta bulunan Sistem özetini tıklayın.
Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına msinfo32.exe yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. Ekranınızın sol tarafındaki Sistem özeti yazısı seçili değilse onu seçin. Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli ikilisi anakartınız hakkında çeşitli bilgiler verecek.
Windows+R Kombinasyonu ile Öğrenme
Windows+R tuşuna birlikte bastıktan sonra açılan pencereye dxdiag yazın, ardından Enter tuşuna basın. Açılan pencerede bilgisayarın sahip olduğu tüm sistem verileri bulunmaktadır.
Başlat menüsünü açın. Burada msinfo32 yazın. Sistem Özeti sayfası karşınıza çıkacak. Bu sayfadaki Temel Kart Ürünü anakartınızın modelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Anakartın Yapısı, Bileşenleri ve Görevleri
Standart bir anakartın üzerinde işlemci, ses kartı, ekran kartı, ethernet kartı, RAM slotları, AGP slotları, PCI slotları , chipset, BIOS ve ek olarak birkaç farklı donanım vardır. Klavye ve fareyle tıklanabilen PS/2 bağlantıları da anakart üzerine yerleştirilmiş durumdadır.
Win+R tuşlarına basın, dxdiag yazın ve Enter tuşuna basın. Bilgisayarın modelini görüntülemek için Sistem sekmesine tıklayın.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
Anakart sınıfını belirtir. H giriş, B orta seviye, Z üst seviye anakartlardır. AMD tarafında A, B, X olarak değişir. Sınıflar arasında da sondaki harflerde anakartın özelliklerini belirtir.
Windows + R kısa yolu ile çalıştır ekranına ulaşın. Açılan pencereye dxdiag yazın. Açılacak yeni dxdiag ekranında, sistemle ilgili veriler yer almaktadır.
Öncelikle, işlemci soketi, bellek desteği, genişletme yuvaları, boyut ve bağlantı noktaları gibi temel özelliklere dikkat ederek doğru anakart seçimi yapılmalıdır. İşlemci soketi, anakartın hangi işlemcilerle uyumlu olduğunu belirler. Bellek desteği, anakart üzerindeki RAM yuvaları sayısını ve hızını belirler.
Örneğin; AMD ve Intel işlemcinin yapısı ve boyutu farklı olabiliyor. Bu aşamada uyumsuz bir anakarta yanlış işlemci takmak işlemcinin çok ciddi oranda zarar görmesine neden olacaktır. Yanlış takılan bir işlemci zorlandığı taktirde kesinlikle tamir edilemeyen bozuk bir işlemciniz olacaktır.
Anakartlar, en önemli bilgisayar bileşenlerinden biridir ve anakart seçimi, bilgisayarların performans ve işlevselliklerinde ciddi oranda rol oynar. Çünkü edinilen işlemcilerin, belleklerin ve daha birçok bilgisayar parçasının potansiyellerinin en iyi şekilde kullanılabilmesi, anakartlar sayesinde olur.
CPU olmadan bir işlem yapılamaz anakartta yaşadığınız şey normal.
Android cihazlarda telefon modeli öğrenme için çok basit bir yöntem vardır. Ayarlar menüsüne girdikten sonra genellikle en alt kısımda yer alan Telefon Hakkında kısmına tıklayın. Burada telefonunuzun markası ve model bilgisi veya yalnızca telefonunuzun model kodu yazar.
Sistem Bilgisi ile Anakart Modeli Öğrenme
Windows ve R tuşlarına birlikte basarak Çalıştır penceresini açın. Buraya msinfo32 yazın ve Tamam'a tıklayın. Böylece Sistem Bilgisi uygulamasını açmış olacaksınız. Açılan pencerede sisteminizle ilgili pek çok detayı bulabilirsiniz.
Ürün ve seri numarası da dahil olmak üzere bilgisayar bilgilerini görüntülemek için HP Sistem Bilgileri uygulamasını açın. Windows'ta HP Sistem Bilgileri öğesini arayın ve açın ya da ctrl + alt tuşunu basılı tutarak s tuşuna basarak Sistem Bilgileri penceresini açın.
Anakart, bilgisayar içerisindeki çeşitli bileşenlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir tür omurga işlevi görüyor. Bilgisayarınızdaki işlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), RAM ve bellek gibi bileşenler için farklı bağlantı araçları sağlayan bir baskı devre kartı olarak tanımlanabiliyor.
DDR4 RAM Nedir? DDR4 bellek “dördüncü nesil çift veri hızı” anlamına gelmektedir. DDR3 ve DDR2 olarak bilinen eski Dinamik Erişim RAM'lerine göre daha yüksek modül yoğunluğu ve düşük voltaj gereksinimleri sağlayabilen daha hızlı halef olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri