Komünizm / Ortaklaşacılık Üretim araçları tüm toplumun ortak malıdır. Fakat yaygın bir kabule göre temel belirleyici özelliği; sınıfsız bir toplum oluşturulmak istenmesidir.
Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
Ekonominin küçük bir aristokrat, zenginler sınıfı ya da kapitalist bir sınıf yerine geniş kitlelerin yararına işletilmesi gerektiğini savunan yönetim biçimidir. Sosyalizm, çalışan sınıfın iktidarını savunan sosyoekonomik bir modeldir.
Ekonominin ve siyaset biliminin kesiştiği noktada, piyasaların ve devletin, bireysel ve kamusal tercihlerin etkileşimini inceleyen disiplinler arası çalışma alanını ifade eder.
İlgili 19 soru bulundu
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Kapitalist sistemde özel teşebbüsün varlığı, iyi işleyen mülkiyet ve miras kurumuyla mümkündür. Kapitalist sistemde bireyler girişim özgürlüğüne sahiptir. Girişim özgürlüğü kişilerin sahip olduğu üretim faktörlerini (emek, sermaye, doğal kaynaklar) istedikleri üretim alanında kullanabilmelerini ifade eder.
Bu nedenle de sol akımlara göre devletin ve hükûmetlerin en büyük amacı sosyal refahı sağlamalarıdır. Dünyanın her yerinde sosyalizm, sol akımların temel ideolojisidir. Sol ideoloji, 18. yüzyılda Cumhuriyetçilik olarak tanımlansa da sonraki dönemde demokratik olmayan anarşizm, komünizm ve Marksizm ile eşleştirilmiştir.
Köken olarak “ortak” kelimesinden türetilen komünizm, üretim araçlarının ve zaman zaman tüketimin de tüm toplum tarafından birlikte sahiplenilmesi, gerçekleştirilmesi anlamını içerir.
Bazı yazarlar merkez sağ ve aşırı sağ arasında ayrım yapmaktadır. Merkez sağ partiler tipik olarak liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini (tekelleri kontrol etmek için hükûmet düzenlemeleri ile birlikte), özel mülkiyet haklarını ve sınırlı bir refah devletini destekler.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor. ABD ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörde önemli bir dinamizme sahip.
25,5 trilyon liralık GSYH
Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Türkiye ekonomisi dünyanın en büyük 17. ekonomisi konumunda bulunuyor. Yıllıklandırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 1 trilyon doları aştı. Orta Vadeli Program'a göre, bu yıl sonunda istihdamın 31 milyon 654 bin kişiyi bulması bekleniyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
Yıllık GSYİH büyüme oranı %1,5* olan Amerika Birleşik Devletleri uzun yıllardır sürdürdüğü zirvedeki pozisyonunu kararlılıkla korumaya devam ediyor.
Sol ile özdeşleştirilen ideolojiler Marksizm, sosyalizm, sosyal demokrasi, komünizm, sendikacılık, ilerlemecilik, otonomculuk, liberteryan sosyalizm, demokratik sosyalizm ve uç noktalarda anarşizmdir.
Antikomünizm ya da komünizm karşıtlığı, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmalarıdır.
Komünist devlet, işçi devleti veya Marksist-Leninist devlet, yönetiminde bir komünist partinin tek başına ya da baskın parti olarak egemen olduğu, Marksist-Leninist düşünceyi benimseyen devlettir. Komünist devlet tanımı bu yönetimler tarafından kabul edilmemektedir.
Bugün dünyada sadece Marksist-Leninist ideolojiye bağlı 4 sosyalist ülke kalmıştır. Çin 1978 yılında sosyalist piyasa ekonomisine geçiş yaptı. Küba, Laos ve Vietnam ise 1990'lı yıllarda Sosyalist odaklı piyasa ekonomisine geçmiştir.
Türkiye'de komünizm, 1920 yılında Türkiye Komünist Partisi ile partileşme sürecine giren ve günümüzde devam eden siyasi hareket.
22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi yeni "merkez sağ" parti olarak gösterilmeye başlandı.
Ulusalcılık, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Ulusalcılık sözcüğü aynı zamanda Atatürk milliyetçiliğinin bir diğer ismi olarak da kullanılmıştır. Günümüz siyasetinde ortak bir tanımı olmayıp, çoğunlukla sol pozisyonda yer alan milliyetçi görüşe sahip Atatürkçüleri tanımlamakta kullanılmıştır.
Demokratik sosyalist ve sol bir parti olarak HDP, siyasette önceliğini Türkiye-PKK çatışması'nın barış ile sonlandırılması için yürütülen çözüm süreci'ne vermektedir.
Antikapitalizm ya da kapitalizm karşıtlığı, bugüne kadar genel veya özel bir isim almamışsa da, genellikle sosyalist ya da anarşist politik görüşlü insanların istediği düzen biçiminin bir parçasıdır. Karl Marx, birçok kişi tarafından anti-kapitalist düşüncenin kurucu babalarından biri olarak kabul edilir.
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyete ait olması ile birlikte bunların kar ile işletilmesine dayalı bir sistemdir. Tamamen ekonomik sistem olan Kapitalizm serbest piyasa ekonomisine dayalıdır.
kapitalizmi benimseyen kimse. sadece kapital sahibi (bkz: sermaye) insanlara verilen isim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri