Hem havada asılı halde olan bu kömür tozları patlayıcı gazlar gibi patlama özelliğine sahiptir, hem de yerde biriken kömür tozları herhangi bir nedenle girdaplaşırsa ve bu anda kömür tozu bulutunun ateşlenmesi için yeterli bir ısı kaynağı varsa kömür tozu patlaması meydana gelir.
Toz patlaması, havadaki toz partiküllerinin yoğunluğu belirli bir sınırı aştıktan sonra, bir kıvılcım ya da aktivatörün tetiklemesiyle toz partikülleri hızlı bir şekilde patlar ve yoğunlaşır. Yanıcı toz partiküllerinin bulunduğu ortamlarda çok tehlikelidir.
Magnezyum, alüminyum, çinko, kalay, demir gibi metalik tozlar, kömür, piritli cevherler, organik tozlar ortam havasına belirli bir konsantrasyon karışması durumunda hava patlayıcı hale gelir. Normal koşullar altında katı bir kömür parçası yanıcıdır.
Grizu patlaması, jeolojik devirlerde kömür oluşumu sırasında meydana gelen metan gazının, havayla karışmasıyla ortaya çıkan patlamadır. Metan patlaması yeterli miktarda oksijenin ve patlayıcı gazın bir araya gelerek tutuşturucu kaynakla teması sonrası gerçekleşmektedir.
Enerji üretiminde. Termik santrallerde kullanılacak olan kömür tozu, özel bir değirmenle öğütülür. Elde edilen kömür pudra inceliğindedir. Öğütülmüş kömür tozu, termmik santrallerde elektrik üretimi için kullanılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
"Silika" partiküllerinin kömür madeninde ya da taş ocaklarında solunmasıyla akciğerde oluşan silikotik nodüller nedeniyle de "silikoz" denilen akciğer hastalığı görülür.
Toz Kömür: Kömür çeşitleri arasında olan toz kömür, elek altında kalan kısımdır. Termik santrallerde ve farklı sanayi dallarında kullanılması söz konusudur. Lave Kömür: Düşük küllü ve nemli olup, ısıl değeri ise yüksek olan kömürdür. Isınmada ve sanayide kullanım alanının yaygın olduğunu söyleyebiliriz.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında Cuma akşam saatlerinde meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası arama kurtarma çalışmaları sona erdi.
1941'den bugüne kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan, pek çoğu grizu patlaması, göçük ve yangından kaynaklı olmak üzere iş kazalarında 3 binden fazla işçi hayatını kaybetti. Bu kazalarda 100 bini aşkın kişi ise yaralandı.
3. Asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökmeyiniz. 4. Üst bölümde tam yanma gerçekleşip kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapaklarını kapatmayınız.
1995. 26 Mart 1995 tarihinde Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında grizu patlaması sebebiyle meydana gelen kazada 38 kişi göçük altına kalarak can vermiştir.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Kömür ocaklarında meydana gelen patlamalarda ise, kömür tozu patlamaları ve ortamda bulunan kömür tozlarının ikincil patlamalara sebep olması ilk sıralarda yer almaktadır.
Patlamanın olması için üç unsurun bir araya gelmesi gerekir. Bunlar oksijen, yanabilir madde(yakıt) ve ateşleme kaynağıdır. Havada normalde %20,9 oranında oksijen vardır ve bu yanma için yeterli bir miktardır. Bununla beraber oksijenin havada oranının artması maddenin yanma ihtimalini artırır.
2014'te 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
TRT Haber'e konuşan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "İçeride 280 kişi var, dört kişi etkilendi. Biri canlı olarak kurtarıldı. Bir kişi ağır yaralı. İki kişiden canlı ses alınabiliyor.
1992 Kozlu kömür madeni faciası, 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinin Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında saat 19.45 - 20.00 arasındaki zincirleme grizu patlamaları nedeniyle meydana gelen bir madencilik kazasıdır. Olay sonucunda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.
Grizu patlaması önceden önlenebilir mi? Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir.
Kömür madenlerinde patlayıcı (CO,CH4,H2), zehirli (H2S,CO,SO2) ve boğucu (CO2,O2,N2) gazlar bulunmaktadır (Durşen ve Yasun, 2012). Genellikle kömür ocaklarında patlamaların ana kaynağı, metan gazı olarak gösterilmektedir (Ünver ve Akbal, 2010; Bayraktar, 2012).
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Nedir, Ne İşe Yarar? Aktif kömür odun, turba, hindistancevizi kabuğu, talaş gibi karbon açısından zengin malzemelerin çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmasıyla elde edilir. Bu aktivasyon işlemi sayesinde maddelerin içindeki safsızlıklar yanarak uzaklaşır ve molekülün yapısında çok sayıda iç boşluk/gözenek oluşur.
1600 mm çapında, 1600 mm genişliğinde bir çekiçli değirmenden saat başına 180 ton ham kömür geçirmek suretiyle granülasyonu (tane iriliği) ortalama 7 mm olan kömür tozu elde etmek mümkündür. Elde edilen kömür tozu, bu sefer bir elekden geçirilir. Elek altı kurutmaya, elek üstü ise yeniden kırmaya verilir.
Odunun yaş veya kuru olması da üretimi etkiler. 5 ton kuru odundan 1 ton kömür alındığı halde, 7 ton yaş odundan ancak 1 ton kö- mür elde edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri