Çeneden ses gelmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında hastanın günlük yaşamı veya farklı tıbbi olaylar gösterilebilir. Diş sıkmaları, doğuştan dişlerin bozukluğu veya spor yaralanmaları gösterilebilir. Hastalıklar arasında enfeksiyon veya iltihabi durumlar gösterilebilir.
Çeneden gelen sesler, zamanla çene ve eklem rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu sorun, her yaş aralığında görülebilmektedir. Sabahları daha sık görülen bu problem, günlük yaşam kalitenizin düşmesine neden olur.
Çene eklemi iltihabı, eklem bölgesinde şişme ve ağrıya neden olabilir. Bu durumda, çene ekleminden sesler duyulabilir. Diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, çene kaslarına ve çene eklemine stres uygulayarak, çeneden ses gelmesine neden olabilir.
Çeneden ses gelme sorununda öncelikli olarak vitamin takviyesi yapılır ve ardından ortodontistin vereceği orderin uygulanması gerekir. Bu uygulamalar seanslar eşliğinde ve steril bir ortamda uygulanması gerekir. Kaliteli ve profesyonel bir uygulama sonrasında çeneden ses gelme sorunu ortadan kalkar.
Çene Kayması Olduğunu Nasıl Anlarız? Belirli bir problem yokken de çene çıkması yaşanabilir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir belirleyen özellik ise ağzın kapatılamaması ve duyulmakta olan güçlü eklem sesidir. Çene kaymasında ani ve keskin hareket esnasında acı veren hareketin bitmesiyle devam eden ağrılar vardır.
İlgili 28 soru bulundu
Travma sonucu çenede hafif bir hasar oluşursa bu durum kendiliğinden iyileşebilir. Ancak daha ciddi kırıkların ve dislokasyonların (çıkmaların) olduğu durumlarda ise cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.
Bel kayması kesin tedavi edilebilir mi? Bel kayması istirahat, korse kullanımı, fizyoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Bu tedaviler ile bel kayması kesin olan düzelmezse de ağrı ortadan kalkabilir.
Diş sıkma ve diş gıcırdatma, çene kıtlamasının en yaygın nedenlerinden biridir. Diş sıkma ve gıcırdatma, genellikle stres, anksiyete veya uyku apnesi gibi faktörlerden kaynaklanır. Bu durum, çene kaslarının aşırı çalışmasına neden olur ve zamanla çene kemiğinde aşınmaya yol açabilir.
Çene çıkması belirtilerinden ilki; Hastanın ağzı açıldıktan sonra kapanmaz ve hasta düzgün konuşamaz. Ağzını kapatsa bile çene ekleminde hafif bir ağrı hissedebilir. Çene çıkığı tek ya da çift taraflı olabilmektedir. Ani hareket sırasında acı verici bir an ve sonrasında ağrının devam etmesi durumudur.
Eksik dişler, gerektiği gibi kapanmamış boşluklar ya da yıpranmış bir ağız yapısı, yanlış noktalarda uzun süre baskı yaratarak çene kaymasına neden teşkil edebilir. Eklem & kas sorunları:Genetik olarak bakıldığında bazı insanların çene eklemlerinde doğuştan kaymalar olabilmektedir.
Oysa ki çene eklem sorunu, Çene Cerrahisi Uzmanı diş hekimlerinin branşıdır ve doğru teşhis sonrasında sorun, çeşitli tedavi yöntemleriyle çözülebilmektedir. Bazı durumlarda ise, kulak burun boğaz, psikiyatri, nöroloji ya da fizik tedavi branşlarından da destek alınmaktadır.
Klik sesi, eklem içerisindeki bozukluktan kaynaklanır. Açma kapama sırasında, Yemek yerken, Esnerken çene eklemi yerinden çıkar ve yerine oturmaya çalışır.
Bir dirseğinizi masaya yaslayarak destek alın ve aynı eliniz ile alnınızı kavrayın. Ağzınızı ağrı sınırında açabildiğiniz kadar açın. Parmaklarınız ile ağız açıklığını biraz daha arttıracak şekilde çeneyi aşağı doğru çekin. Çene kaslarınızda oluşan gerginliği 5-10 saniye koruyun ve hareketi 10 tekrar yapın.
Artrosentez ve lavaj (yıkama) olarak isimlendirilebilecek bu işlemde çene ekleminin üst boşluğuna iki adet iğne ile girilir. Bir iğneden verilen steril serum fizyolojiğin diğer iğneden akması sağlanır. İşlem sonrasında eklem içerisine ilaç enjeksiyonu yapılabilir.
Günlük hayatta ve poliklinik şartlarında ortopedi doktorları olarak en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “Dizimden hışırtı veya çatlama sesi geliyor korkulacak bir şey var mı?” Eklemlerden hareketle ses gelmesi tek başına korkulacak bir olay değildir. Ağrı yoksa korkmanıza gerek yok.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Hastalığın cerrahi olmayan tedavi seçenekleri arasında stres tedavisi, eklem plağı, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi alternatifler bulunmasının yanı sıra; hastalığın nedenlerinin ortadan kaldırılmasında ortodontik tedavi ve protetik restorasyon gibi kalıcı tedaviler sayılabilir.
Başımızın her iki yanında hemen kulak girişinin önünde yer alan çene eklemlerimiz ile dış kulak yolumuz yakın komşuluktadır. Üstelik hassasiyetlerini sağlayan sinirler de ortaktır. Bu nedenle çene eklemine bağlı hastalıklarda ağrı kulakta hissedilebilir.
Çene eklemi rahatsızlıklarında kulak çınlaması ve baş dönmesi sıkça görülen rahatsız belirtilerden biridir. Bunun sonucunda halsizlik görülebilir ve denge kaybı çene eklemi hastalıklarının belirtilerinden biridir.
Yemek yerken ve özellikle esnerken karışımıza çıkabilen Bu durum belirli sebeplerden görülebileceği gibi aynı zamanda normal bir durum olarak da karşımıza çıkabilir. Çeneden ses gelmesi çenede bulunan eklem ve diş yapısıyla bağlantılı ortaya çıkan bir durumdur.
Ağrının nedeni, çene ekleminde bulunan kapsül duvarına yapılan basınçtan kaynaklanır. Çene çıkmasında ağrı haricinde eklemlerden gelen seslerle de anlaşılabilir. Tek taraflı çene çıkığı durumunda yüzün alt tarafında bir asimetri oluşur. Çene çıkması durumlarında acil olarak diş hekimine gidilmesi gerekir.
Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir. Aşırı stres halinde yaşayan birçok insanın gece dişlerini gıcırdatması ve sabah ağrıyan bir çeneyle uyanmaları bu yüzdendir.
Eğer tedavi aşaması gecikirse hastalarda şiddetli bel ağrısının yanı sıra belden aşağısında hissizlik, eklem ağrısı, kamburluk, idrarı tutamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşanabilir. İlerleyen aşamalarda ise bu durum kısmi felç gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yüksek etkili travma (çarpma, düşme, aşınma, yırtılma, yaralanma), yanlış şekilde kaldırma, obezite ve fazla kilo alımı, doğum gibi çeşitli sebeplerle bazen bu omurlar birbiri üzerinde kayıp sinir köklerine baskı yapabilir. Omurganızın herhangi bir yerinde boynunuzdan sırtınızın alt kısmına kadar disk kayması olabilir.
Omurlar arası disklerin yıpranma nedeni genetik faktörler, disklere aşırı yüklenme – örneğin aşırı kilo, hareketsizlik, tek düze hareketler (örneğin uzun oturma süreleri), yanlış beslenme veya sürekli ağır yüklerin kaldırılması veya taşınması – olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri