Konaklama gideri olarak artırımlı gündeliğin % 40'ına kadar olan konaklama giderlerine ödeme yapılmaz. % 40'ını Aşan Kısmın % 70'i, Artırımlı Gündeliğin % 70'inden az olduğundan Aşan Kısmın % 70'i ödenir.
Almaya hak kazandığınız günlük konaklama tutarınız; görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 si, müteakip 90 günü için ise müstahak oldukları gündeliklerinin %40'ı esas alınır."
Konaklama vergisinin matrahı, KDV hariç konaklama bedelidir. KDV hariç konaklama bedelinin %2'si bulunarak konaklama vergisi hesaplanmış olur. Örneğin; konaklama bedelinin 10.000 TL olması durumunda, konaklama vergisi 10.000 x 2 / 100 = 200 TL olarak hesaplanmaktadır.
yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirmeleri koşuluyla ve belge bedelini aşmamak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı “konaklama gideri” olarak ayrıca ödenir.
Konaklama Vergisi Ne Kadar? Konaklama vergisi oranı %2'dir.
İlgili 21 soru bulundu
KDV hariç fatura tutarı üzerinden %2 ödeme alınır. Örneğin, KDV hariç 1000 TL ödeme alınan bir turist için ödenmesi gereken vergi 20 TL'dir. Konaklama vergisine vade ve kur farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi farklı gelirler altında sağlanan hizmet ve değerler dahil edilerek ödemenin miktarı belirlenir.
Bu tutarlar esas alınarak, görevlendirmenin ilk 10 günü için aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar 304,50 TL ve aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar açısından 300,00 TL üzerinden konaklama bedeli ödenebilecektir.
2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun eki H-Cetveliyle, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı için gündelik tutarı 250,00 lira olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, Ocak – Haziran 2023 döneminde personele yurt içi seyahatler nedeniyle ödenen harcırah gündeliğinin 250,00 liralık kısmı gelir vergisinden müstesnadır.
01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 236,00. Ek göstergesi 6400 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 220,00. Ek göstergesi 3600 (dahil) - 6400 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 212,00.
YOLLUK ÖDEMESİ YAPABİLMENİZ İÇİN KURS VEYA SEMİNERİN VALİLİK VEYA KAYMAKAMLIK OLURUNUN BULUNMASI VE OLURDA “YOLLUK VE YEVMİYENİN KURUM BÜTÇESİNDEN ÖDENMESİ” İBARESİNİN BULUNMASI GEREKMEKTEDİR. BU OLURLA BİRLİKTE KURS VEYA SEMİNERE KATILDIĞINIZI KANITLAYAN İMZA SİRKÜLERİNİN BULUNMASI ŞARTTIR.
Yolluk başvuruları, ilgili kurumların onayından geçtikten sonra ödenmektedir. Yolluk tutarının ödenmesi için ise genellikle 2-3 iş günü beklenmektedir. Ancak bazı durumlarda yolluk tutarı, farklı nedenlerle daha uzun sürede ödenebilmektedir.
ASKERLİK YOL PARASI NASIL ALINIR, NE ZAMAN YATAR? Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır. Herhangi bir Ptt şubesine yapacağınız başvuruda; kimlik belgeniz ile "Asal Ödemeleri" olduğunu beyan ederek yol masrafınızı alabilirsiniz.
gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı “konaklama gideri” olarak ayrıca ödenir. ödenecek ücretlerin hesabında, gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı esas alınır. konaklaması için yapılan masrafın karşılığıdır.
Gündelik*%5*Km
2-Memurun eşi de memur ve aynı yere tayini çıkmışsa Km tazminatı memur için %5 eşi için ise oran %2,5 olarak hesaplanır.
Vergi oranı: Konaklama vergisinin oranı % 2'dir. Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir. Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir.
Ödenecek harcırah toplam tutarı günlük harcırah tutarı ile seyahatte geçen gün sayısının çarpılması yoluyla bulunur. Harcırahlar, her 24 saat için hesaplanır. Bu süreden az devam eden seyahatler de bir gün sayılır. Seyahat süresinin her 24 saati aşan kesri tam gün sayılır.
Hizmetlilerin harcırahı, aldıkları aylık ücret veya ödeneklerine; gündelik ile çalışanların harcırahı da gündeliklerinin 30 katına en yakın memur aylık tutarı üzerinden hesaplanır. Şu kadar ki (Ödenek mukabili çalışanlar hariç) bunların harcırahları hiçbir suretle 4 üncü derecedeki memurlara verilen miktarı geçemez.
Buna göre, Kurum tarafından personele yapılan harcırah ödemeleri Gelir Vergisi Kanunu'na göre ücret mahiyetinde olduğundan, bu ödemelerin mezkûr Kanunun 238. maddesi gereğince ücret bordrosu ile tevsik edilmesi ve temin edilen belgelerin bu bordroya ek yapılması icap etmektedir.
Yargıtay, harcırah(yolluk) ile TIR şöförlerine sefer başına ödenen sefer primini farklı iki ödeme olarak kabul etmiştir. Harcırah, ücretten sayılmaz ve fazla çalışma hesabına katılmaz.
Eğer bir personelin atanması/tayini/ görevlendirilmesi memuriyet mahalli içinde kalırsa yolluk ödemesi yapılmamakta, memuriyet mahalli dışına olursa yolluk ödemesi yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı çıkardığı Harcırah Kanunu Tebliğleriyle memuriyet mahalli tanımını netleştirmiştir.
Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı: 10.000 TL×0,02=200 TL. KDV Matrahı: 10.000 TL. Hesaplanan KDV Tutarı: 10.000 TL×0,08=800 TL. Genel Toplam (KDV ve Konaklama Vergisi Dahil): 10.000TL+200TL+800TL=11.000TL.
Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26'ncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine elektronik ortamda beyan edilir. Vergi beyanname verme süresi içinde ödenir.
Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri