Şarj döngüleri, bir pilin ömrünü en çok etkileyen şeydir. Sürekli şarj etme ve boşaltma döngüsü pilin sağlığını yavaş yavaş bozar . Bunu daha da kötüleştiren şey, telefonunuzun döngüye sık sık yüzde 0'dan başlamasıdır. Telefonunuzu mümkün olduğunca yüzde 20-80 arasında şarjlı tutmak en iyisidir.
Piliniz ısındığında, kullanmıyor olsanız da çok daha çabuk biter. Pilin bu şekilde bitmesi pilinize zarar verebilir. Tam doluyken tümüyle boşalana kadar kullanarak veya tam boşken tümüyle dolana kadar şarj ederek telefonunuza ne kadar pil kapasitesi olduğunu göstermek zorunda değilsiniz.
Pil sağlığı, gözlemlenen en yüksek güç gereksinimlerini karşılayabilecek durumdaysa performans yönetimi düzeyi düşürülür. Aygıt tekrar beklenmedik bir şekilde kapanırsa performans yönetimi düzeyi artırılır.
Telefonunuzu şarj ederken yaşadığınız sık sık tam şarj-tam boşalt döngüleri de pil ömrünü etkileyebilir. Bu tür döngüler, zamanla bataryanın kapasitesini azaltabilir. Bunun yerine, bataryayı genellikle yüzde 20 ile 80 arasında tutarak daha uzun ömürlü bir pil sağlığı elde edebilirsiniz.
Bunlar arasında bataryanın doğal yaşlanması, aşırı şarj, hatalı uygulamalar ve cihazın aşırı ısınması sayılabilir. Batarya ne kadar çok kullanılırsa, pilin maksimum kapasitesi o kadar çok düşer. Bu nedenle, cihazınızı düzenli olarak aşırı şarj etmek, pilin ömrünü kısaltabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Ona kalırsa lityum iyon ve lityum polimer bataryalarda bazı durumlarda farklılık gösterebiliyor. Birçok kafa karıştırıcı durum var ancak bu kadar kafanıza takmanıza gerek yok. %20 ile %80 arasında kalması yeterli. %100 şarj edince herhangi bir zararı olmaz.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Cihazınızı Doğru Şekilde Şarj Edin
İdeal olarak, telefonunuzu %20 ile %80 arasında bir şarj seviyesinde tutmaya çalışmalısınız; bu sayede bataryanın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca orijinal şarj cihazları kullanmak ve aşırı pil doldurmaktan kaçınmak da batarya sağlığını korumak için önemlidir.
Hızlı şarj, cihazları kısa sürede tamamen şarj etse de daha fazla elektrik tüketimine ve batarya ömrüne etki ederken, yavaş şarj daha az enerji tüketir ve batarya sağlığını korur.
Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor. Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor.
Pil Kapasitesinin %60'ın Altına Düşmesi: Pil kapasitesi %60'ın altına indiğinde, bu, pilin artık orijinal kapasitesinin önemli bir kısmını kaybettiği ve acilen değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Bataryayı sürekli %100 şarj etmek veya sürekli düşük şarj seviyesinde kullanmak zarar verir. %20 ve %80 arasında kullanımı batarya ömrünü uzatır. Elbette eksik şarj etmek zarar vermez aksine faydalıdır.
Bu arada iPhone pil değişimleri, her yeni iPhone satın alımıyla birlikte verilen bir yıllık garantinin yanı sıra AppleCare+ planları kapsamındaki iPhone modelleri için garanti kapsamında. Ancak bunun için iPhone'un pil sağlığının yüzde 80'in altında olması gerekiyor.
Çoğu telefonda ''Pili Korur'' diye bir ayar var bu ayar aktif edildiğinde maksimum %85 e kadar şarj ediyor ve uzun vadede pil ömrünü uzatıyor.
Batarya ömrünün ne kadar çabuk tükeneceği, konum hizmetlerinin kullanılma şekline ve sıklığına bağlıdır. Örneğin, eğer bir uygulama konumunuzu sürekli olarak güncelliyor ve takip ediyorsa, bu, cihazınızın batarya ömrünü hızla tüketebilir.
1-Telefon pilleri ne kadar ömre sahiptir? Cep telefonu pillerinin ömrü kullanıma bağlı olarak değişse de ortalama bir pilin ömrü 3 ila 5 yıl arasında olduğu biliniyor.
Günümüzde, lityum iyon piller akıllı telefon gibi hafıza etkisi bulunmayan birçok üründe kullanılır. Ancak, lityum iyon pilin kapasitesi belli sayıda şarj ve deşarj döngüsüyle azalır. Bu yüzden, en iyi yol kısmi şarjdır . Burada pil ömrünü uzatmak amacıyla gücü %20'ye düşmeden pili yeniden şarj etmeniz önerilir.
Arka planda çalışan uygulamalar da şarj tüketimini etkileyebilir. Yeni telefonlar genellikle daha fazla uygulama ve hizmeti varsayılan olarak çalıştırır. Dolayısıyla bu pil ömrünü kısaltabilir. Ayrıca, uygulamaların kötü optimizasyonu veya arka planda gereksiz yere çalışmaları da enerji tüketimini artırabilir.
Şarj yüzde 80'e ulaştığında durur ve kalan süre boyunca yavaşça şarj edilir. Böylece şarj/deşarj döngüsü engellenir. Ayrıca, tamamen şarj etmeden birkaç gün boyunca telefonunuzu tutmak da iyi değildir. Bir yedek telefonunuz varsa, onu %30-50 aralığında şarj etmek daha iyidir, bu da batarya ömrünü uzatır.
Bunun nedeni, şarj edilebilir pillerin ortalama raf ömürlerinin (veya ideal şartlarda, hiç kullanmadan, saklama ömürlerinin) 6 ile 7 sene civarında olmalarıdır. Tabii bu ömür pillerine saklama koşulları ile doğrudan ilişkilidir.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
Sıradan çinko karbon pillere göre 10 kat daha uzun ömürlü olduğu kanıtlanan Duracell, günlük hayatta evlerde kullanabileceğiniz en iyi piller listesinde ilk sırada yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri