Anatomik olarak nazal konka olarak bilinen burun etleri her burun deliğinde üst, orta ve alt olarak bulunan ve akciğerlere giden havanın nemlenmesini sağlayan geçiş yapılarıdır. Konkalar havayı ısıtmak ve nemlendirmek için mukozayla kaplıdırlar.
Konkalar burun fonksiyonlarının vazgeçilmez yapılarıdır. Bu nedenle aşırı küçültme veya tamamının alınması çok sakıncalıdır. Böylesi bir durumda “boş burun sendromu” oluşur. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur.
Tedavi edilmediğinde ciddi vakalarda uyku bozukluklarına, horlamaya ve diğer solunum sorunlarına yol açabilir. Hastalığın teşhisi doktor tarafından yapılır ve tedavisi ilaçlar veya cerrahi müdahale yoluyla gerçekleştirilebilir.
Konkaların görevi dışarıdan solunum yoluyla alınan havayı ısıtmak ve nemlendirmektir.
Konka hipertrofisi diğer bir adıyla burun eti büyümesi, burun boşluğunun daralmasına ve hava akımının engellenmesine neden olur. Bunun sonucunda başta burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluğu olmak üzere geniz akıntısı, tekrarlayan sinüzit ve uyku bozuklukları gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
İlgili 16 soru bulundu
İlaç tedavilerinde alerji ilaçları, burun damlaları tedavide kullanılmaktadır. Burun etlerinin kesilerek, yana doğru kırılarak ya da radyofrekans ve lazer gibi yöntemlerle küçültülmesi ilaç tedavilerinin yeterli olmadığı durumlarda en kesin tedavi seçeneğidir.
Burun eti tedavisinde uygulanan Radyofrekans, ise bir büzüştürme yöntemidir. Lokal anestezi veya genel anesteziyle burun etine radyofrekans enerjisi verilmekte ve burun etinin hacminde küçülme sağlanmaktadır. Bu yöntemle tedavi edilen burun etleri tekrar büyüyebilmektedir.
Burun eti şişmesi tuzlu su sayesinde tedavi edilebilir. Tıpkı elma sirkesi gibi tuzlu su da burun içindeki bakterileri yok eder. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin.
Konkalar Neden Büyür? Konkalar sıklıkla, alerjik nedenlere (polen, mite, kedi,köpek), hormonal faktörlere (örneğin gebelik sırasında), rinosinüzit ve üst solunum yolu hastalıklarına neden olan viral nedenlere, hava kirliliği gibi çevresel faktörlere bağlı olarak şişerler ve büyürler.
En sık rastlanılan konka hastalığı; konka büyümesidir (hipertrofisi). İkinci sıklıkla konka bülloza denilen orta konkalar ait bir rahatsızlık gözlenir. Konka kaynaklı polip veya kitleler daha nadir gözlenir. Burun eti büyümesi aslında genetik veya çeşitli çevresel etmenlere bir tepkidir.
Burun eti ameliyatı sonrasında, hastalar genellikle birkaç gün içinde normal faaliyetlerine geri dönebilirler. Ancak, tam iyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Bu süre içinde, hastaların doktorun önerdiği ilaçları kullanmaları, ağır egzersizlerden kaçınmaları ve burun etrafındaki bölgeyi korumaları önemlidir.
Burun eti ameliyatı genellikle 15 ya da 20 dakika sürer. Fakat ek olarak burun düzeltilmesi ya da estetik gibi işlemler uygulanacaksa 2 saat kadar devam edebilir.
Konka herkeste bulunan ve vücut için işlevsel bir organdır. Ancak konkanın anormal şekilde büyümesi durumunda ameliyat ile normal boyutlarda küçültülmesi sağlanır.
Burun eti, ayrıca burun çevresinde yer alan kıkırdak doku tarafından desteklenir ve burun çevresinde yer alan cilt tarafından kaplıdır. Burun eti ameliyatı, burun eti kemiğinin şeklini değiştirme işlemidir ve genellikle estetik amaçlar için yapılır.
Burun eti ne gibi rahatsızlıklara yol açar? Burun etinin fazla büyümesi, hastanın yaşamında olumsuz özellikler gösterebiliyor. Burun da oluşan kemik eğriliği, burun etinin büyümesi nefes tıkanıklığına, nefes almada zorluğa, gece uyurken horlamaya, baş ağrılarına geniz nedeniyle boğaz enfeksiyonlarına neden olur.
Radyofrekans ile başarılı sonuç alınan hastalarda alerjik rinit, vazomotor rinit gibi hastalıkların bulunması, hastaların sürekli olarak havanın kuru ve kirli olduğu, sigara dumanlı veya soğuk ortamlarda bulunmaları ya da damar genişletici ilaçlar kullanmaları durumunda alt burun etleri 6 ay - 1 yıl içinde tekrar ...
Burun eti küçültme işlemleri günümüzde üç farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntemler; cerrahi uygulama ile burun etlerinin alınması, radyo frekans uygulaması ile burun etlerinin küçültülmesi, lazer uygulamaları ile burun etlerinin küçültülmesidir.
Burun etinde büyüme meydana gelmesinin en belirgin belirtisi, burun tıkanıklığı oluşmasıdır. Burunda meydana gelen tıkanıklık sebebiyle ağızdan soluk alınmaktadır. Bu sebeple, üst solunum yollarında ve ağızda kuruma meydana gelmektedir. Bu belirtiler en sık olarak, uyku sırasında belirginleşmektedir.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Burun eti ameliyatlarında sık tercih edilen yöntem, geniz etinin kazınarak alınmasıdır. Günümüzde pek tercih edilmeyen bir yöntem olarak, geniz etinin kesilerek alınması yöntemi de mevcuttur. Başka bir yöntem olarak, ısı enerjisi verme yoluyla da geniz eti dokusunun alınması mümkündür.
Geniz etinin alınması genel anestezi altında yapılır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir ve küçük dil arkasına yerleşmiş olan geniz eti küret adı verilen aletler ile kazınarak alınır. Ameliyat sırasında komplikasyon görülmesi çok nadir bir durumdur. Durdurulamayan kanama olabilir.
İlk etapta burun spreyi
Eğer bu yöntemle yapılamazsa direk grafi ile net şekilde görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda kortizonlu burun spreylerinin geniz etini %20-30 oranında küçültebildiği gösterilmiştir. Tam tıkayıcı boyutta olmayan ama şikayetlerin başladığı çocuklarda kullanılmaktadır.
Kortizon içeren burun spreyleri dışında sadece burun tıkanıklığı şikayetini gideren spreyler vardır. Nazal dekonjestan adı verilen bu spreyler 5 günden fazla kullanılmamalıdır. Devamlı kullanılması durumunda bağımlılığa yol açmaktadır.
Burun eti büyümesi 'Konka' olarak bilinen, burnun 2 cm arkasında bulunan, havayı ısıtıp, filtre edip aynı zamanda düzenleyen ve herkeste olan bir dokudur. Geniz eti ise daha çok çocuklarda olan ve burnun yaklaşık 10 cm gerisinde olan ve etin fazlalığı durumunda ise nefes almayı engelleyen bir dokudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri