Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur. Bugün dünyada oldukça geniş alanlarda üretimi yapılan muz bitkisinin Türkiye'ye getirilişi ise 1750'li yıllara dayanmaktadır.
Muz Türkiye'ye ilk defa Osmanlı Devleti zamanda 1870 yıllarında Alanyalı kereste tüccarlarından Şerif Ali sülalesi tarafından Mısır İskenderiye'den getirilerek ekilmiştir. Daha sonra Gazipaşa ve Anamur diyarlarına taşınarak ekilmeye başlanmıştır. Muz mevsimlik bir araçtır.
Türkiye'de muz üretimi ilk olarak 1935 yılında Mısır'dan Alanya'ya, oradan da Anamur'a getirilerek başlamıştır. Ticari üretimi 1937 yılında Dwarf Cavendish kültivarıyla başlayan muz bitkileri önceleri açıkta üretilmiştir.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır.
Muzun anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.
İlgili 24 soru bulundu
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Çünkü Türkiye'de üretilen muzların yüzde 50'si Anamur'da üretilmekte. Biz de bundan dolayı haklı olarak Anamur'u muzun başkenti olarak ilan ettik.
Ülkemizde muz yetiştirilen yerler ise Mersin, Antalya, Anamur, Bozyazı ve Gazipaşa'dır.
Haldeki yerli muz fiyatlarının 4-5 lira olma nedenlerinden birinin de aşırı üretim olduğunu dile getiren Sevilgen, “ Bu üretimin tamamını çiftçiler yapmıyor. Devlet sağ olsun 2010 yılından beri bir destek politikasına gidildi. Özellikle muz üretiminde eksik üretimimizden dolayı destek oldu.
Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan %26,6'lık üretim payı ile ilk sırada yer alırken, %10'luk üretim payı ile Çin ikinci sırada, %6,3'lük üretim payı ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır. Üretimde ilk sıralarda yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Filipinler, Ekvator, Brezilya ve Ruanda'dır(1).
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Afrika'nın en büyük ikinci muz üreticisi olan Tanzanya, muz endüstrisinde 900.000'den fazla çiftçi hanesine sahiptir.
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Dünya muz ticaretinde Türkiye ithalatçı konumda olup 2020 yılında ithalatın %94,5'ini Ekvator'dan, %4,3'ünü ise Kostarika'dan gerçekleştirilmiştir. 2019 takvim yılında 122 bin ton olan Türkiye muz ithalatı 160 bin tona yükselmiştir. 2021 yılının ilk dört ayında, toplam 41 bin ton ithalat yapılmış olup bir önceki yılın ...
Mısır'da kadınlara muz yasak!
Muz kızartması birçok dünya mutfağında bulunan bir yemektir. Malezya ve Endonezya mutfaklarında ezilmiş muz, şeker ve un ile hazırlanan jemput pisang hamuru kızgın yağda pişirililerek yapılır.
Fiyat 2.17 USD. Tüm ülkeler için ortalama fiyat 1.75 USD.
Japonlar, geliştirdikleri yeni yönemle "inanılmaz" anlamına gelen Mongee Banana'yı yetiştirmeye başladılar. Japonya'nın Okayama Bölgesi'nde bulunan bir çiftlik tarafından kullanılan yöntem, buzul çağının koşullarını kullanarak muz yetiştirmeye başladı.
Muz üretimi olmayan Hollanda'nın, dünya muz ihracatında %3'lük bir paya sahip olması dikkat çekicidir. Dünyada muz ihracatı 2017 yılında 23 milyon tonu geçmiştir. Dünyada en fazla muz ihracatı yapan ülke, toplam muz ihracatının %28'ini gerçekleştiren Ekvator'dur.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Kümeler halinde büyüyen muz, toplanmaya hazır bitkiden sarkan bir meyve olarak bilinir. Yaklaşık 5 adet muz 1 kg gelir.
Ülkemizde muz meyvesi hemen her yerde ve de her bölgede yetişmemektedir. Bunun sebebi de ülkemizin tropikal bölgelerde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Genelde ülkemizde muz meyvesi bölgesel olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri