Konşimento belgesindeki Notify Party (İhbar Adresi) bölümünün doldurulması önem taşır. Zira bu bölüme girilen bilgi sayesinde adrese teslim edilen ve indirilen malın kim tarafından alınacağını belirler. İhbar Adresi bölümüne yükü satın alan alıcı taraf ya da tüccar bilgileri girilebilir.
İhbar Adresi (Notify) – İhbar adresi, yükün gelişi konusunda bilgilendirilmesi gereken kişinin adı ve adres detaylarıdır. Verilen konşimentoya bağlı olarak bu kişi, yükü satın alan taraf, yükün alıcısı, freight forwarder veya tüccar olabilir. Genellikle kargo varış bildirimi, bu ihbar adresine yapılır.
İngilizce sözlüklere “Notify” kelimesine baktığımızda; bildirmek, haber vermek, ihbarda bulunmak, ihbar etmek, haberdar etmek ve bilgilendirme yapmak gibi anlamları olduğunu görmekteyiz.
Consignee (Alıcı Firma): Malların nakliyeci tarafından teslim edileceği firma ismi bu bölüme yazılmalıdır. Notify Party (İhbar Adresi): Geminin varış limanına geldiği, hangi firmaya bildirilecek ise notify party kısmına söz konusu firmanın ünvanı, adresi ve iletişim detayları yazılmalıdır.
Gönderilen/Alıcı (consignee) ise, eşyanın taşıma sonunda teslim edileceği taraftır. Bunun kim olacağı taşıma sözleşmesinde belirtilmemişse, gönderen aynı zamanda alıcı sayılır.
İlgili 37 soru bulundu
Bir diğer adı Notify Party olan ihbar adresi indirilen malın hangi kişi ya da oluşum tarafından teslim alınacağını belirtir. İhbar adresi olmadan konşimento belgesi tamamlanamaz ve konşimento belgesi olmadan ihracat süreçlerinin ilerlemesi mümkün değildir.
İhbar Adresi (Notify Address)
Varış limanında malların gelişinin haber verileceği sahsın ismi ve adresidir. Bu şahıs alıcının temsilcisi, gümrükçüsü veya bizzat alıcının kendisi olabilir. Notify adresinin kim olacağı akreditifte belirtilir.
Gemiye yüklenilen bir malın teslim alındığını gösteren, gönderenin ve alıcının adlarının yazılı olduğu hukuki belgedir. Malın alıcısına genellikle önceden gönderilen bu belge, alıcının mal üzerindeki mülkiyet hakkını gösterir. Alıcı, bu belge olmaksızın malları teslim alamaz.
Konşimentonun kaybolması durumunda armatör, alıcıdan banka teminat mektubu ister. Bunun sonucu olarak müşteriler teminat mektubu karşılığında, bankaya her 3 ayda bir faiz ödemek zorunda kalırlar. Türkiye'de genellikle 5 yılık teminatlar istenir. Diğer bir çözüm ise mahkeme kararı ile kayıp ilanı çıkartmaktır.
Konşimento Fiyatı Nedir? Konşimentolar, taşıma senedi olarak işlem gördüklerinden fatura yerine geçmezler. Sadece, navlun miktarı ve maliyet gösterilir. Navlun; taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücrettir.
Konşimento üzerinde;
İthalatçının adı ve adresi. Nakliye firmasının adı ve adresi. Gönderilen malın ağırlığı, maddi değeri ve sayısı Gönderilen malın yüklendiği ve varacağı limanların bilgileri.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Bir konşimento yasal olarak taşınan malların türünü, miktarını, varış yerini, nasıl faturalandırıldığını ve nasıl taşınması gerektiğini ayrıntılarıyla açıklar. Sevk edilen mallara eşlik eder ve tarafların yasal temsilcileri tarafından imzalanır.
Çünkü konşimento malı ve malın mülkiyetini temsil eden kıymetli evraktır. Kıymetli evraklardan konşimentoyu ayıran en önemli özellik ise sadece konşimentolar birden fazla orijinal düzenlenir.
Konşimento genel olarak taşımacılık alanında kullanılan bir belgedir. Özellikle deniz taşımacılığı konusunda ele alınır ve kullanılır. Yapılacak olan işlem ile beraber nakliye firması bünyesinde ilgili yükler gemiye bindirilir ve konşimento belgesi alınır.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Bazı müşteriler, ürünlerin ödeme garantisi olarak konşimentoyu seçerler. Bu ödeme yöntemi kullanıldığında konşimento, ürünler alıcı tarafından alındıktan sonra banka tarafından gönderene ödeme, mülkiyetin nakli ve fonların teslimi için resmi gönderi belgesidir.
Konşimentonun ilk tarihi olarak 1063 yasası verilmekle birlikte İsa'dan sonra 15ci yıla (15 AD)' yani Roma İmparatorluğuna kadar gitmektedir. Bu tarihte konşimento gemiye yüklenen yükün miktarına ve durumuna ait bilgiyi içermekteydi.
Hiç bir kusuru olmayan yükün yer aldığı evraklara ise “temiz konşimento” adı verilir. Ticari olarak her zaman temiz konşimento tercih edilir. Konşimento, ticari anlaşmalar ve genellikle akreditifli satışlarda gerekli ve önemlidir. Özellikle “temiz konşimento” olarak adlandırılan evrak, bu tip satışların önceliğidir.
Konşimentonun başlıca özellikleri aşağıda maddeler halinde gösterilmiştir. Yükün teslim alındığı (tesellüm konşimentosu), gemiye yüklendiği (yükleme konşimentosu) ve varış limanında hak sahibine teslim edileceği ikrarını içermesi, Yükü temsil etmesi, Kıymetli evrak niteliğinde olmasıdır.
Freight Collect terimi, bir kargo sevkiyatında ödemenin alıcının tarafından yapıldığı anlamına gelir. Bu durumda, alıcıya teslim edilen ürünlerin taşıma ücreti ödenirken alıcı tarafından karşılanır. Kargo taşıyıcısı, ürünleri teslim ederken alıcıdan taşıma ücretini tahsil eder.
Hat konşimentosu, konteynırlar ile denizyolu taşımacılığı yapılırken kullanılırlar. Bu konşimentolar genelde taşıyıcı, taşıyıcı acentası ve kaptan tarafından düzenlenir ve imzalanır. Bu tür konşimentolarda taşıyıcı firma aynı zamanda taşıma yapılan geminin sahibidir.
Kara Yolu Taşıma Senedi, malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere ve iyi durumda alındığını gösteren hukuki bir belgedir. Yani taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir belgedir.
Örneğin; konşimento, ihracat beyannamesi, sigorta poliçesi, menşe şahadetnamesi ve dolaşım belgesi gibi belgeler ticari fatura esas alınarak ve ticari faturadaki bilgilere tam bir uyumluluk içerisinde hazırlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri