Konsinye İhracat: Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere (beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde) yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade etmektedir.
Konsinye satış, malların mülkiyetinin başkasına devir edilmeksizin, gönderilen malların mülkiyetinin satıcıda kalması şartı ile alan kişiye verilmesidir. Bu ticari uygulamada eşya, ithal ülkesine bir satış sonucu değil, bu eşyayı tedarik edenin hesabına en iyi fiyatla satılmak üzere gönderilmiştir.
Konsinye satış, malın mülkiyetinin devredilmeden satın alan kişiye teslim edilmesi durumunu ifade eder.
C- Konsinye İhracat
İhracatçılar, konsinye olarak gönderilen malların kesin satışının yapılmasından sonraki otuz gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine bildirir.
İlgili 21 soru bulundu
Buna göre, konsinye olarak satılmak üzere teslim edilen emtia için faturanın, irsaliye tarihinden itibaren değil, konsinyinin malı sattığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.
KDV açısından henüz bir satış kesinleşmemiş olup, konsinye olarak teslimde mal ihracı olmadığından KDV ye tabi olmayacaktır. Kesin satışının gerçekleştiği tarihte tam istisna kapsamında KDV Kanununun 11. ve 12. maddeleri gereği mal ihracından KDV istisnasına tabi olacaktır.
Konsinye, bir mal veya aracın sahibi tarafından başka bir kişiye geçici olarak verildiği bir ticaret biçimidir. Konsinye, genellikle satıcı tarafın riskini azaltmak ve ürünlerini daha hızlı bir şekilde pazarlamak için kullanılır.
Birçok özelge ve yargı kararında ifade bulduğu üzere konsinye işlem, firmaların daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satılmak üzere ticari işlemde bulundukları diğer firmalara mal gönderilmesidir.
Konsinye Doldurma
Bu süreç, şirketin ürünlerinin bayide depolandığı ve yine şirketin ürünlerinin sahibi olduğu süreçtir. Sadece sipariş ve teslimat gerçekleşir. Bu süreçte satış siparişi açılırken PO numarası ve PO tarihi girilmesi önerilir(opsiyon).
Ticaret bir satıcının, başka bir satıcı, dağıtıcı veya komisyoncuyla mallarının ederini satıldıktan sonra almak üzere yaptığı satış. Konsinye satış bir ürünün satın alınması için yeterli sermaye ayıramayan özellikle belirli müşterisi olan küçük esnaf modeli olarak ortaya çıkmış bir pazarlama modelidir.
Peşin Ödeme (Advance Payment)
Alıcının (ithalatçı), mal bedelini bankası aracılığıyla satıcıya (ihracatçıya) mallar yüklenmeden önce ödemesidir.
Konsinye stok, satıcıya ait olan ancak tesisinizde depolanan stoktur. Stoğu tüketmeye veya kullanmaya hazır olduğunuzda stoğun sahipliği size geçer.
İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
Konsinye, Bir satıcının, başka bir satıcı, dağıtıcı veya komisyoncuyla mallarının bedelini satıldıktan sonra almak üzere yaptığı satış olarak veya, kesin satış daha sonra yapılmak üzere mal göndermesi biçiminde gerçekleştirilen, Mal bedelinin ödendiği ve tamamen güvene dayalı bir satış ve ödeme yöntemi olarak ...
Emaneten satış anlamına da gelen konsinye satış, malın asıl satıcısı tarafından satılması kaydıyla komisyoncu'ya gönderilmesi olarak tanımlanmaktadır. Konsinye satışlarda, aracı durumunda olan komisyoncunun malın nihai alıcısı olmayıp, satıcı hesabına ve kendi adına malın alıcıya satılmasını sağlayan kişidir.
Ancak konsinyatörün mal üzerindeki sahipliği devam etse bile mal, fiziken konsinyatörün stoklarında yer almadığından, konsinye olarak gönderilen malın 152 - Mamuller veya 153-Ticari Mallar hesabı altında açılacak bir alt hesapta ve nazım hesaplarda gösterilmesi gerekmektedir.
Konsinyeli satışlarda, mülkünü satmak üzere üçüncü kişi ya da firmalara teslim eden kişiler “konsinyatör” olarak adlandırılırken bu mal ya da ürünleri satışa çıkaran kişi ve işletmeler ise “konsinye” şeklinde ifade edilmektedir.
Konsinye Stok, stok maliyetlerini optimize etme amaçlı olarak kullanılan, ödemenin malın alındığında değil de kullanıldığında yapıldığı bir Stok Yönetimi unsurudur. Fransızca “Consigne: Emanet” kelimesine dayanmaktadır.
Konsinye stoklar ise mülkiyet devri yapılmaksızın malların bir işletmeye gönderilmesidir. Gönderilen mallar satılmak üzere teslim edilir fakat fiyat daha sonra belirlenir. Mülkiyet devri yapılmadığı için mallara ilişkin ödeme tedarikçiye satış tamamlandıktan sonra yapılacaktır.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Konsinye: Bir ürünü satıcıdan satın alır, satmadığı takdirde tekrar kendisine iade edeceğine dair anlaşma yapar, sattığı miktarı ise satın almış olur. Bu tür alışveriş şeklini alimler yasaklamıştır.
İhracatta KDV İstisnası
Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
"3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir."
Özellik Arz Etmeyen İhracat
Özel bir duruma sahip olmayan ihracat şeklidir. Bu ihracat şeklinde, ihracatçı birliklerine onaylatılan gümrük beyannamesi ile birlikte ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvuruda bulunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri