Konsolos maaşları hizmet yılı, uzmanlık durumu ve çalışılan bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Buna göre en düşük konsolos maaşı 21 bin 500 TL, en yüksek konsolos maaşı is 66 bin 500 TL'dir.
Konsolos maaşları 5000 ve 11000 aralıklarında değişim gösterir. Ortalama olarak 7000/8000 aralıklarındadır. Başkonsolos maaşları ise 10000/20000 tl civarı daha yüksek miktardadır.
Üniversite mezunu olup konsolosluk sınavını başarıyla geçen kişiler konsolos olarak çalışabilir. Konsoloslar, temsil ettikleri ülke adına vatandaşlık ve benzeri alanlardaki resmi işlemleri yapar. Ayrıca konsoloslar büyükelçilerden farklı statüye ve görevlere sahiptir.
Konsolos Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Konsolos olmak için alınması gereken dersler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi - Uluslararası İlişkiler bölümünde kapsamlı bir şekilde yer alır.
Başkonsolos. En üst dereceli konsolosa Başkonsolos denir. Bir devletin yabancı ülkelerde bulunan yurttaşlarının haklarını koruyan, bağlı bulunduğu hükümete siyasal ve ticari bilgileri veren dış işleri görevlisidir.
İlgili 21 soru bulundu
2. Bu Maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adli bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurları hapsedilemez ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetleri kısıtlanmaya tabi tutulamaz.
(5) Fahri konsoloslar genellikle iş adamları arasından seçilir. Fahri konsoloslara temsil ettiği ülke tarafından herhangi bir maaş ödenmemektedir.
Konsolosluk yetkilileri, görevli gittikleri devletin izni olmadan o ülkede faaliyette bulunamazlar. Bu müsaade konsolosluğun bulunduğu ülke tarafından yazılı bir belge hâlinde verilir ve herhangi bir zamanda herhangi bir sebeple iptal edilebilir. Konsolosluk görevlileri, diplomatik temsilci değildirler.
- Dış politikaya uygun bir politika yürütür. - Devlet temsilcisi olduğundan dolayı devlet adına yabancı devlet yetkilileri ile görüşür. Diplomat Maaşları Ne Kadar? Diplomat maaşları en az 4 bin, ortalama olarak 20 bin, en fazla ise 30 bin TL şeklindedir.
Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurları ile aday konsolosluk ve ihtisas memurları için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girme şartı kaldırıldı. Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurları ile aday konsolosluk ve ihtisas memurları için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girme şartı kaldırıldı.
Neredeyse her bakanlıktan “Müşavir” ya da “Ataşe” unvanı ile yurtdışına 3-4 yıllık sürelerle gönderilen, kırmızı pasaportlu temsilcilere ayda 5-7 bin dolar arasında maaş ödeniyor.
Burada 229 yazıyor ancak Türkiye'nin şu anda dış temsilcilik sayısı 239. Bunlardan 138 tanesi büyükelçilik, 86'sı başkonsolosluk, 13'ü daimi temsilcilik. Türkiye'nin 1 ticaret ofisi, 1 de konsolosluk ajansı var. Dış temsilciliklerimizin coğrafi dağılımı da çok yönlü dış politikamızı açık şekilde ortaya koyuyor.
Konsoloslar diplomatik olmayan görevlilerken büyükelçiler ise temsil ettikleri ülkenin en diplomatik görevlisidir. Büyükelçi görevde bulunduğu ülkede kendi ülkesinin devlet başkanını temsil eder. Büyükelçi vize ya da pasaport veremezken konsolos bu türdeki belgeleri verebilir.
Bir kişi büyükelçi olmak istiyorsa, genellikle Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği sınavları kazanarak Diplomatik Kariyer hizmetine katılması gerekmektedir. Bu sınavlar, genel kültür, yabancı dil, siyasi, ekonomik ve hukuki konuları kapsar.
Madde 9 – Misyon Şefi Elçiler, Büyükelçilerden sonra, Misyon Şefi olmayan Elçilerden önce gelirler. Madde 10 – Büyükelçi veya Elçi ünvanını almayan Diplomatik Misyon Şefleri, bu ünvanları taşıyan Misyon Şefleri ve Maslahatgüzarlardan sonra yer alırlar.
Meslek memurları ile konsolosluk ve ihtisas memurlarınca diplomatik temsilciliklerde kullanılabilecek diğer unvanlar, birinci müsteşar, müsteşar, başkatip, ikinci katip, üçüncü katip ve ataşe; konsolosluk temsilciliklerinde kullanılabilecek diğer unvanlar ise başkonsolos yardımcısı, konsolos, muavin konsolos ve ...
Ailen ve sicilin temizse ortalama kpssden 90 civarı, dildende 75 civarı bir puan aldığında, mülakatları başarı ile geçtiğinde ve torpilin varsa ararlar. Dış işleri Bakanlığında meslek elemanı olursun. Yükselmek için ise aracın olmak zorunda.
Elçilik veya konsoloslukta çalışan kişi Türk uyruklu da olsa istisna uygulanır.
Başkonsolosluklarda ve konsolosluklarda, vatandaşların resmî işlemleri yapılır. Büyükelçiliklerde ise vatandaşların değil, devlet'in kendisine ait işlemler gerçekleştirilir. Örneğin, New York'da Türk konsolosluğu vardır, ama büyükelçilik Vaşington'dadır.
Konsolosluğun en tepe yöneticisine konsolos veya başkonsolos denir ve bir ülkede çok sayıda konsolos olabilir. Büyükelçiliğin başında ise büyükelçi görev yapar ve bir ülkede sadece bir büyükelçi olabilir.
Eyüp Kılıç: “Uluslararası hukuka göre büyükelçilikler ilgili ülkenin toprağı sayılır.
Büyükelçilik, konsolosluk ve kamu binaları gibi hassas yerler, emniyet teşkilatı tarafından 12 binden fazla personelle koruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri