Tirit, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yapılsa da Karadeniz bölgesinde özellikle Samsun ve civarında yaygın bir yöresel lezzettir. Et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılır. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir.
Farsça tirīd veya tarīd تريد/تريد "süte veya et suyuna batırılmış ekmek" sözcüğünden alıntıdır.
Tirit Tarifi İçin Malzemeler
1 adet kırmızı soğan, sumak. 1 büyük kase sarımsaklı yoğurt ( süzme yoğurt) 3 yemek kaşığı tereyağ Pul biber, maydanoz.
Tirit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemek. Yemeğin suyu. sıfat,halk ağzında Yaşlı ve zayıf (kimse)
İlgili 29 soru bulundu
Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği'dir. Mahallî olarak tirit denir.
"Tirit Şanlıurfa'ya özgü geleneksel bir lezzettir. İnsanlar sabah erkenden gelip tirit yiyerek işine gider. Genelde kış aylarında bolca tüketilen faydalı bir yemektir. Sabah 04.30-11.00 arasında tüketilir ve bu saatten sonra biter."
baştan savma, değersiz, özensiz.
Karadeniz'in yöresel yemekleri arasında yer alan tirit yemeği, et suyuna batırılan pidelerle hazırlanır. Özellikle Samsun, Sinop ve çevresinde sık sık tüketilir.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi Tirit'dir. Tirit Yapılışı: Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur. Etler suyunu çektiğinde üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve kimyon ilave edilir.
En altta ekmek, üstünde yoğurt var. Herhangi bir meze yok. Tirit fiyatı 16 Nisan'da 80₺, su 4₺.
Tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemektir. Yörelere göre kullanılan et türü değişiklik göstermektedir. Kaz, ördek, koyun eti, inek ve tavuk eti kullanılan et türlerindendir. Tirit genel olarak Karadeniz ve Doğu bölgelerinde sıklıkla yapılmaktadır.
Kayseri Tiridi
Bu yemek birçok yörede yapılan ve sevilen bir lezzettir. Kırmızı et veya tavuk etiyle hazırlanmaktadır. Rulo şeklinde sarılan yufkanın üzerine tiftik halinde bulunan et ve özel sos konularak servis yapılmaktadır.
- Yıkıp bozma, harap etme.
Bayat ekmeklerin üzerine su (genellikle et suyu) döküldükten sonra üzerine et, tavuk gibi malzemeler konularak yapılan yemeklerin tümüne tirit deniyormuş.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Şanlıurfa zengin yemek kültürüne sahip bir şehirdir. En meşhur yemeklerinden biri olan tirit ise soğuk havalarda tüketilmesi gereken ve birçok faydası olan zengin bir yemektir.
Tirit, Anadolu'nun birçok yöresinde farklı şekillerde yapılan ve çok sevilen etli bir çorba türüdür. Şanlıurfa Tiriti'nin yerini hiçbir Tirit tutmaz. Tirit, Şanlıurfa'mızda çok eski yıllardan beri sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yapılan düğünlerde misafirlere ikram edilen bir yemek türümüzdür.
Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.
150 derece fırında ekmeklerimizi 10 dakika kıtırlaştıralım. Sıvı yağını tenceremize alalım ve yumurtaları kıralım. Pul biber ekleyip 5 bardak su ilave edelim. Tuzunu atalım ve kaynamaya bırakalım.
Öncelikle küp küp dogradığımız soğanlarımız ve biberlerimizi kavuruyoruz. Rengi döndükten sonra yumurtalarımızı kırıp pişiriyoruz. Pistikten sonra salçaları, biberi, sarımsağı ekleyip karıştırıyoruz. Salça kavrulduktan sonra kaynamış su ilave edip tuz ve pulbiber ekleyerek tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
Türkülerden aşina olduğumuz tirit, Orta Asya kültürü taşıyan bir yemektir. Balıkesir'de düğün yemeği olarak bilinen Tirit aşağı yukarı her yörede kendine özgü bir tarifi olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesidir. Dilerseniz Maydanoz İle Servis Edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri