Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Halk dilinde titreme olarak da bilinen Tremor; Bir vücut parçasını hareket ettiren karşılıklı kasların değişken veya uyum içinde kasılmasıyla oluşan istemsiz, ritmik salınımlardır. Tremor (titreme) birçok hastalıkla birlikte görülen istemsiz meydana gelen kas hareketleridir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
İzometrik tremor
Kısaca, nedeni bilinmeyen titreme hastalığı olarak tanımlanabilir. En sık olarak ellerde ve baş-boyun bölgesinde görülür. Parkinson Tremoru: Parkinson tremoru, istirahat halinde ortaya çıkar.
İlgili 41 soru bulundu
Psikolojik el titremesi; kişinin kontrolü dışında olan ve elin ritmik şekilde sallanması ya da hareket etmesi şeklinde adlandırılabilir. Psikolojik el titremesi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaygın şekilde belirlenen nedenler ise stres ve besinlere bağlı olarak gerçekleşmesidir.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir. Kan şekerinin düşmesi, stres, heyecan ya da ruhsal hastalıklar sebebi ile el titremesi olması mümkündür.
Adrenalin salgılandığında vücutta kalp atım hızının artması, hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bir topluluk önünde konuşurken zorlanmak (sosyal kaygı bozukluğu olarak tanımlanır) bu tür durumların en bilindik örneğidir.
Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda doktorlar el titremesi için ilaç tedavisi önerirler. Örneğin Parkinson hastalığı nedeniyle ortaya çıkan el titremesi için ilaç kullanımı gerekebilir.
İstemsiz kasılma ve seğirmelere yönelik ilaç tedavisi genellikle çok etkin olmamaktadır. Hastaların büyük bir kısmında tıbbi tedavi botoks uygulaması ile sürdürülmektedir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı veya tolere edilemediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.
Beyin pili, parkinson tremoru, esansiyel tremor ve distoniyi tedavi etmek için kullanılır. Botoks enjeksiyonları, titreminin yüz ya da kafada olması durumunda uygulanabilir. Fizik tedavi ile birlikte kas spazmı sonucunda oluşan titreminin kontrolü için kasların güçlendirilmesi hedeflenir.
Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği
1- Üşüme: Bu vitaminin eksikliğinin saptanması son derece kolaydır çünkü belirtileri diğer vitamin eksikliğinin belirtilerinden çok daha yoğun hissedilir. Yoğun hissedilen semptomların başında üşüme geliyor. Kişiler serin havalarda dahi titreme nöbetlerine girebilir.
Özellikle B12 vitamini eksikliğinde el titremesi yaygın olarak görülür. Vücutta DNA sentezi, kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrosit üretimi ve sinir dokusunun yenilenmesi gibi önemli görevleri bulunan B12 vitamininin vücutta eksik olması, el titremesinin yanı sıra pek çok farklı sağlık sorununa yol açabilir.
Aksiyon tremoru; Kolları yatay konumda tutarken veya hareket sırasında ortaya çıkar. İstirahat tremoru Parkinson hastalığı ve Parkinson plus olarak bilinen hastalıklarda görülürken , aksiyon tremoru Esansiyel tremor hastalığında ve diğer tip tremor hastalıklarında görülür.
İntansiyonel tremor, belirli bir hedefe doğru gerçekleştirilen hareketler sırasında ortaya çıkar. Örneğin, parmaklarla buruna dokunmak gibi eylemler esnasında görülen titremeler intansiyonel titremedir. Hedefe ne kadar yaklaşılırsa titreme aynı oranda artabilir.
Dideral, yüksek tansiyon, angina (göğüs ağrısı), bazı kalp ritim bozuklukları ve titreme gibi durumların tedavisinde kullanılır . Ayrıca, migren baş ağrılarının önlenmesinde de etkili olabilir. Dideral'ın kullanımı, doktorun önerdiği şekilde olmalıdır.
ı zikrettikleri zaman kalpleri titrer.” İşte bu kalbin titremesi vücudun titremesi şeklinde tecelli eder. O vücudu titreten Allahû Tealâ'nın kalbe verdiği bu cereyandır, ani bir elektrik sezmesi, ani bir elektrik cereyanı Allah'ın katından kişinin kalbine ulaşır ve kişiyi şiddetle sarsar. İşte böyle bir olaydır.
Fizyolojik tremor: Sağlıklı kişilerde belirli şartlarda ortaya çıkabilen el titremesi durumunda fizyolojik tremordan bahsedilir. Özellikle kullanılan çeşitli ilaçlar, alkol tüketimi, kan şekerinin düşmesi, elektrolit dengesizlikleri veya tiroit bezinin fazla çalışması gibi durumlarda kişilerde el titremesi görülebilir.
Kalp atışının hızlanması, göz bebeklerinde genişleme, terleme, nefes alışverişinin şiddetlenmesi gibi belirtilere ek olarak otonom sinir sistemi, aşırı heyecan, üzüntü, stres, öfke veya kaygı durumunda devreye girerek ellerin titremesine de sebebiyet verebilir.
Ensansiyel titreme hastalığı, inmeden sonra en çok görülen nörolojik bir rahatsızlıktır. Her 100.000 kişiden 350'sinde bu hastalığa rastlandığından dolayı toplum içinde sıklıkla görülebilmektedir.
Sıcaklığımızı korumak (veya ideal olan sıcaklığımıza gelmek) için titreriz. Çünkü insan sıcakkanlı bir canlıdır. Vücudumuz üşüdüğünde ısısını artıracak çeşitli mekanizmalar devreye girer. Kaslarımız ve dişlerimiz titrer; atalarımızın tüylü geçmişini yansıtacak tarzda tüylerimiz dikilir.
Beyin ve sinir cerrahisi birimi vücudun beyin de dahil olmak üzere sinir sistemini kapsayan bölgedeki hastalıkların ve bu bölgedeki hasarlara bağlı gelişen çeşitli rahatsızlıkların tedavisi ile ilgilenmektedir.
Gençlerde el titremesinin sebebi “Esansiyel Tremor” olabilir
Ortaokul, lise çağlarında bile ortaya çıkabilen, çoğunlukla 20'li yaşlarda kendisini belli etmeye başlayan el titremesi, genellikle “Esansiyel Tremor”un habercisi olabilmektedir.
Boyun fıtığı hastalarında boyun ağrısı ve diğer şikayetlere eşlik eden bazı belirtilerin altta yatan bir malignensi (kanser) ya da enfeksiyon hastalığına işaret edebileceği için önemli kabul edilir. Boyun fıtığında alarm belirtiler olarak isimlendirilen çeşitli durumlar mevcuttur: Ateş, üşüme, titreme. Gece terlemeleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri