Stres ile birlikte bir grup hormon salgısı artar ve bunun sonucunda vücutta inflamasyon dediğimiz tepki ortaya çıkar. Strese bağlı inflamasyon ile birlikte egzama, rozase (gül hastalığı), sedef hastalığı, vitiligo, ürtiker gibi pek çok cilt hastalığı ortaya çıkabilir.
Sedef hastalığı, egzama, akne, uçuk ve cilt döküntüleri, gül hastalığı ve vitiligo gibi cilt hastalıklarının en büyük kaynaklarından biri de stres olarak gösterilir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Mevcut cilt hastalıklarını artırıyor
Vücut stres altındayken daha fazla kortizol ve adrenalin hormonu salgılıyor. Bu hormonların etkisiyle ortaya çıkan enflamasyona yanıtı; egzema, sedef, gül hastalığı, vitiligo ve ürtiker gibi çeşitli cilt hastalıklarının alevlenmesi oluyor. Bu durum tam bir kısır döngü halini alıyor.
En sık görülen bu hastalıkların yanı sıra strese bağlı olarak ortaya çıkan alerji, vitiligo, liken, hiperidrozis, uçuklar ve daha birçok deri hastalığı genellikle stres sonucu oluşmakta ve kişileri oldukça rahatsız edecek durumlar ortaya çıkarmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Özellikle eller ve ayaklar ile bacaklar ya da sırt bölgesi yaygın olarak kaşıntıya sebep olur. Bununla beraber gövdede bölgesel olmayan ancak geniş bir alanı kapsayacak şekilde kaşınma meydana gelebilir. Bunun dışında cilt hastalıklarına bağlı olarak stres üzerinden kaşıntılar daha yüksek noktaya çıkabilir.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür.
Kronik stresle; kan basıncında artma, immün sistemde bozulma, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse damarlarda hasara yol açabilir. Bu durumsa hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini artırır.
Stres durumunda katekolamin denilen adrenalin ve noradrenalin, kortizol, endorfinler, büyüme hormonu, prolaktin ve testosteron hormon düzeylerinde değişiklikler görülebilir.
Streste deride büyüme yani rejenerayondan sorumlu deri hücreleri de etkilenmektedir. Örneğin, derimize ve kıllarımızı renk veren melanosit kök hücreleri stresten etkilenmektedir. Stres altında tam veya kısmi saç beyazlaması veya Saç kıran (Alopesi Areata) dediğimiz durum ve Ala (Vitiligo) hastalığı meydana gelebilir.
Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bunların kana karışmasıyla beraber kalp atışı hızlanır.
Mide ülseri stresle doğrudan ilişki içerisinde olan ve stres sonucunda en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Stres durumunda vücutta “stres hormonu” olarak da adlandırılan kortizol hormonu salgılanır ve bu hormon mide asit sekresyonunu hızla artırır.
Stres altında salgılanan kortizol ve adrenalin hormonlarının etkisiyle vücutta ortaya çıkan inflamasyon yanıtına bağlı olarak sedef hastalığı, egzama, rozase (gül hastalığı), vitiligo, ürtiker gibi pek çok cilt hastalığı stresle alevlenebiliyor.
Eğer stres tepkisi, yaşanan stresli olayla birlikte kaybolmazsa ve kronik hale gelirse, bu beyindeki sürekli aktif stres yanıtı, vücutta iltihaplanma sürecini başlatır ve bağışıklık sisteminin normal işlevini bozar, böylece savunmasız kalırsınız.
1. Adrenalin (Epinefrin) Strese neden olan herhangi bir durum ya da düşünceyle karşı karşıya kaldığınızda, böbreklerin üstünde yer alan adrenal bezler, adrenalin ya da epinefrin olarak bilinen stres hormonunu salgılar.
Panik, nefret ve kırgınlık gibi duygular kalbi yorar
Kaygı ve stres anında kalp ritmi de artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Kaşıntının gerçekleştiği bölgede yanma, uyuşma ve elektriklenme hissedilir. Psikolojik faktörlerin neden olduğu kaşıntı hissinde ise stresli durumların artması gibi duygu durumlarında kaşıntının şiddeti artar. Psikojenik kaşıntılarda genellikle fiziksel bir bulguya rastlanmaz ve bu durum çok fazla açıklanamaz.
Beyni etkileyen kimyasal süreçlerin cilt altında yer alan sinir ağlarına etki etmesi, yansıması ile ortaya çıkan kaşıntı ise psikojenik kaşıntı olarak ifade edilmektedir. Psikodermatolojinin kurucularından Hollandalı psikiyatrist Herman Musaph, 1967'de ilk kez psikojenik pruritus terimini ileri sürmüştür.
Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar. Kaşıntı en çok sırasıyla primer biliyer siroz, hepatit C virüsü ve hepatit B virüsü enfeksiyonlarında görülür. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı; En sık sırt bölgesinde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri