Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir. Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir.
Sıklıkla karşılaşılan nedenlerin başında konuşma organlarındaki bozukluklar, dil ve konuşma gelişiminde gecikmeler, nörolojik bozukluklar, işitme kayıpları, yaralanmalar, nörolojik gelişim bozuklukları ve psikolojik faktörler sayılabilir.
Konuşma sırasında kişinin tiz sesler çıkarması, ritmin bozuk olması ve seslerin tam olarak çıkmaması bireylerin psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Konuşma bozukluğunun çocukluk döneminde kekemelik ve artikülasyon (bazı harfleri çıkaramama) şeklinde ortaya çıktığı görülür.
Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır.
Nörolojik konuşma bozuklukları genellikle beyindeki konuşma merkezlerine meydana gelen bir hasar sonucunda görülen konuşma bozuklukları olmaktadır. Özellikle kafatası yaralanmalarında beyindeki çeşitli alanların etkilendiği hasarlar ile beraber konuşma ve dil alanları genellikle bu şekilde etkilenir.
İlgili 34 soru bulundu
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Konuşma bozuklukları 3 başlık altında incelenebilir: sesletim (artikülasyon) bozukluğu, kekemelik ve motor konuşma bozuklukları.
Konuşmada rol alan yapılardaki bozukluklar, yarık damak, diş problemleri, nörolojik problemler, işitme kaybı gibi fiziksel sebeplerle beraber, serebral palsi, zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozuklukları, down sendromu gibi gelişimsel ve genetik bozukluklar da dil ve konuşma bozukluklarına yol açabilmektedir.
Çocuklarda Konuşma bozukluğu ya da konuşmada gecikme yaşandığı durumlarda önce bir KBB uzmanına, cerrahi veya medikal olarak tedavi edilecek bir durum olmadığı belli olduktan sonra ilgili alandaki bir uzmana başvurulması gerekmektedir.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
Konuşma bozukluğunun birçok farklı nedeni olabilir. Çocuklarda konuşma bozukluğu, bazen gelişim geriliği yüzünden bazen psikolojik nedenle ortaya çıkabilir. Konuşma bozuklukları motor becerilerde yani nörogelişimsel gerilik nedeniyle de oluşabilir.
Afazi Belirtileri Nelerdir? Afazi, genellikle ağır bir beyin travması sonrası aniden ortaya çıkan bir bozukluktur. Dolayısıyla böyle bir travma sonrasında yaşanacak dil bozukluğu, ifade etme, okuma, yazma, konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama ve adlandırma güçlükleri afazinin varlığını net olarak ortaya koyacaktır.
a- Tıbbi Tanı
Dil bozukluğu tanısı için sıklıkla başvurulan hekim çocuk ve ergen psikiyatristidir. Çocuk ve ergen psikiyatristi dışında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, nörolog, çocuk nöro- loğu ve kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı başvurulan diğer hekimlerdir.
Afazi, genellikle bir inme ya da kafa travması sonucunda aniden ortaya çıkan ve beynin dilden sorumlu alanlarının hasarlanmasından kaynaklanan bir dil bozukluğudur. Afaziye dizartri ya da konuşma apraksisi gibi nörolojik konuşma bozuklukları da eşlik edebilmektedir.
DİL SÜRÇMESİ BİLGİ VE DÜŞÜNCENİN BİR ANDA ORTAYA ÇIKMASIDIR
Bu durumlarda ortamın uygun olup olmamasına bakmazlar. Bu da dilimizde gaf (yersiz, beceriksiz, zamansız söz veya davranış) olarak tanımlanır. Burada dil sürçmesi, kişinin zaten olan bilgisinin veya düşüncesinin bir anda ortaya çıkmasıdır” diye konuştu.
Konuşma terapisi kaç yaşında başlar? Konuşma terapisinde bir yaş sınırı bulunmaz. Gecikmiş konuşma terapisi de bir çocuk dil terapisti tarafından yapılmalıdır. Gerekli durumlarda pedagog konuşma terapisti için yönlendirme yapacaktır.
Bazı çocuklarda bu geçici bir durumken, bazı çocuklarda ise kalıcı kekemeliğin belirtisi olabilir. Okul öncesi çocuklarda kekemelik başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler. Çocukların konuşma esnasında yumuşak takılmalar sergilemesi, dil gelişiminin ilk evrelerinde sık karşılaşılan bir durumdur.
Yukarıda açıklanan alanların her biri için çeşitli konuşma terapisi teknikleri vardır. Her terapi programı bireysel olarak hazırlanır. Belirli sesleri çıkarmaya ve konuşmanın akıcılığını geliştirmeye yönelik alıştırmalar; nefes alma, yutma ve sesi geliştirmek için egzersizler kullanılabilir.
Otizm spektrum bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) veya serebral palsi gibi durumlar, çocukların konuşma ve dil becerilerini etkileyebilir. Bu tür durumlar, konuşma gelişimini doğrudan etkileyebileceği gibi, sosyal etkileşim ve iletişim becerilerini de zorlaştırabilir.
Geçici iskemik atak beynin bir kısmına giden kan beslemesindeki geçici bir kesintiden kaynaklanır. Kan beslemesindeki kesinti, beyinin etkilenen kısmında oksijen eksikliğine neden olur. Bu, konuşma ve görme bozukluğu gibi felce benzer ani semptomlara ve yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir.
Disfazi ve afazi arasındaki fark nedir? Disfazi ve afazi aynı nedenlere ve semptomlara sahiptir. Bazı kaynaklar afazinin daha şiddetli olduğunu ve konuşma ve anlama yeteneklerinin tamamen kaybolmasını içerdiğini öne sürüyor. Disfazi ise sadece orta derecede dil bozukluklarını içerir.
Çocuklarda en sık karşılaşılan dil ve konuşma bozukluğu artikülasyon bozukluğudur.
Konuşma Sesi Bozuklukları Artikülasyon Bozuklukları ve Fonolojik Bozukluklar olarak iki alt başlığa ayrılır.
Konuşmayı üreten sistemlerin gelişme ve kullanılmasındaki gecikmeden kaynaklanan, konuşma gelişimini yavaşlatan, çocuğun yaşının gerektirdiği şekilde konuşmasına engel olan bozukluğa “Gecikmiş Konuşma Bozukluğu” denir. Tıptaki adı “Alalia”dır. Kelime anlamı; konuşma eksikliği ya da konuşma becerisini kaybetmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri