Konuşma bozukluğunun birçok farklı nedeni olabilir. Çocuklarda konuşma bozukluğu, bazen gelişim geriliği yüzünden bazen psikolojik nedenle ortaya çıkabilir. Konuşma bozuklukları motor becerilerde yani nörogelişimsel gerilik nedeniyle de oluşabilir.
Konuşma bozukluğu çocukluk döneminde başlamaktadır. Konuşma çağına gelen ve henüz bu gelişimi tamamlayamayan çocuklarda birtakım rahatsızlıklara bağlı dil ve konuşma bozuklukları meydana gelir. Bazen genetik, psikolojik ve anatomik faktörler alıcı dilin gelişmemesine neden olabilir.
Sıklıkla karşılaşılan nedenlerin başında konuşma organlarındaki bozukluklar, dil ve konuşma gelişiminde gecikmeler, nörolojik bozukluklar, işitme kayıpları, yaralanmalar, nörolojik gelişim bozuklukları ve psikolojik faktörler sayılabilir.
Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır.
Konuşma bozukluğu belirtileri bakıldığında kaza sonrasında konuşmada sorun, yaşıtlarına göre geride kalmak, cümle kuramama, kekeleme, sesin normalden farklı çıkması, anlaşılmayı etkileyecek düzeyde hızlı bir şekilde konuşma, sesler ile heceleri yutma şeklinde görülebilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Konuşmada rol alan yapılardaki bozukluklar, yarık damak, diş problemleri, nörolojik problemler, işitme kaybı gibi fiziksel sebeplerle beraber, serebral palsi, zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozuklukları, down sendromu gibi gelişimsel ve genetik bozukluklar da dil ve konuşma bozukluklarına yol açabilmektedir.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
Konuşma bozukluğu, kişinin sesleri ve sözcükleri doğru ve akıcı çıkaramamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bunun sebebi kişinin konuşma organlarındaki bir problemdir. Konuşma bozukluğunun olması kişiler arası iletişimi kısıtlar. Bu rahatsızlık küçük yaşlarda ortaya çıkabilir ve nörolojik bir temeli olabilir.
Çocuklarda en sık karşılaşılan dil ve konuşma bozukluğu artikülasyon bozukluğudur.
Afazi, genellikle bir inme ya da kafa travması sonucunda aniden ortaya çıkan ve beynin dilden sorumlu alanlarının hasarlanmasından kaynaklanan bir dil bozukluğudur. Afaziye dizartri ya da konuşma apraksisi gibi nörolojik konuşma bozuklukları da eşlik edebilmektedir.
Yaşa göre konuşma geriliği yaşanıyorsa, sesler doğru çıkarılamıyorsa ya da hiç konuşulmuyorsa bu durum konuşma bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Normal konuşma sürecinin dışına çıkıldığı durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.
DİL SÜRÇMESİ BİLGİ VE DÜŞÜNCENİN BİR ANDA ORTAYA ÇIKMASIDIR
Bu durumlarda ortamın uygun olup olmamasına bakmazlar. Bu da dilimizde gaf (yersiz, beceriksiz, zamansız söz veya davranış) olarak tanımlanır. Burada dil sürçmesi, kişinin zaten olan bilgisinin veya düşüncesinin bir anda ortaya çıkmasıdır” diye konuştu.
Mide, bağırsak şikayetleri, sık idrara çıkma görülebilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, ateş basması, ürperme gibi belirtiler görülür. Duygusal olarak da kontrolünü kaybedeceği, çıldırabileceği hissi olabilir. Dikkat, konsantrasyon güçlüğü yaşanır ve konuşma bozuklukları görülebilir.''
Konuşma terapisti çeşitli koşullara sahip hastalara yardım ederken, multidisipliner biçimde çalışır. Hafif, orta veya şiddetli öğrenme güçlüğü, konuşma gecikmesi, konuşma bozukluğu, ses üretememe, işitme bozukluğu, yarık dudak veya damak, kekeleme, ses bozuklukları, dil bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.
Bu sonuç, araştırmacılar tarafından depresyonda konuşma yavaşlamasının, motivasyon ile ilgili düşük bilişsel işleyişin bir göstergesi olarak yorumlanmıştır.
Topluluk önünde konuşma korkusu veya Glossofobi, kişinin belirli bir topluluk önünde konuşma veya performans sergileme durumunda yoğun bir anksiyete ve korku hissettiği bir anksiyete bozukluğudur. Bu durum, bireyin sosyal durumlarda değerlendirilme veya olumsuz bir şekilde algılanma endişesiyle ilişkilidir.
Afazi Belirtileri Nelerdir? Afazi, genellikle ağır bir beyin travması sonrası aniden ortaya çıkan bir bozukluktur. Dolayısıyla böyle bir travma sonrasında yaşanacak dil bozukluğu, ifade etme, okuma, yazma, konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama ve adlandırma güçlükleri afazinin varlığını net olarak ortaya koyacaktır.
Bazı çocuklarda bu geçici bir durumken, bazı çocuklarda ise kalıcı kekemeliğin belirtisi olabilir. Okul öncesi çocuklarda kekemelik başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler. Çocukların konuşma esnasında yumuşak takılmalar sergilemesi, dil gelişiminin ilk evrelerinde sık karşılaşılan bir durumdur.
Dil ve Konuşma Terapisi
3 yaş öncesi başlayan tedavi çocuğun gelişimsel eğrisini değiştirmek erken müdahale sayesinde ise mümkündür. Hem dil ve konuşma hem de eşlik edebilen başka bozukluklar için erken müdahalenin faydalı olduğu belirlenmiştir.
Konuşma bozuklukları 3 başlık altında incelenebilir: sesletim (artikülasyon) bozukluğu, kekemelik ve motor konuşma bozuklukları.
Konuşma ve dil terapisi ile hem doğuştan oluşan konuşma bozuklukları hem de sonradan ortaya çıkan konuşma bozukları tedavi edilebilmektedir. Kısacası kekemelik, artikülasyon bozukluğu, ses bozukluğu ve dil bozukluğu gibi sorunların tedavisinde konuşma ve dil terapistlerine başvurulmaktadır.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Ağır derecede B12 eksikliği ise yorgunluktan çok daha ağır sorunlara neden olabilir. Dilde glossit denilen enflamasyona (iltihaba) yol açarak kırmızı renkte, pürüzlerini kaybetmiş bir dile yol açabilir.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri