Konuşma halkası, öğrencilerin görüş farklılıklarını görmeye ve farklı görüşlere saygı göstermesine yarayan bir yöntemdir. Konuşma halkasının amacı; sınıf içinde güven ve saygı atmosferi oluşturmak, öğrenciler arasında ilişkileri ve iletişimi geliştirmektir.
Bu teknikte katılımcılar halka şeklinde otururlar ve konuşmak isteyen öğrencilere yuvarlak bir cisim verilir. Bir olay, konu, film ya da öykü gruba izlettirilir. Daha sonra öğrencilere olaydaki ya da filmdeki bir karakterin yerine kendilerini koymaları istenir.
Öğrenme halkası modeli, başlangıçta keşif, terim tanıtımı ve kavram uygulamalarından oluşan 3E modeli olarak başlamış, daha sonra merak uyandırma, keşfetme, açıklama ve genişletme şeklinde 4E öğrenme halkası modeli olarak ifade edilmiştir (Bybee, 1997).
GÖRÜŞ GELİŞTİRME (SERBEST KÜRSÜ) TEKNİĞİ (Ortalama okuma süresi 4 dakika, 16 saniye.) Zıt karşıt kutuplu bir konunun tamamen katılıyorum-hiç katılmıyo-rum aralıklarında tartıştıkları bir tekniktir. Serbest kürsü olarak da adlandırılır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Rulman adı verilen öğretim tekniğinde öğrenciler bir çemberi andıracak şekilde dizilmektedirler. Çemberin ortasına farklı öğrenciler tarafından başka bir çember daha çizilerek ortada bulunan öğrencilerin yüzleri dış tarafta bulunan öğrencilere dönük olmaktadır.
Öğrenciler, öğretmenin konuyla ilgili aktardığı metin ya da sorularla ilgili fikirlerini yansıtan kartı seçer. Kartı sıralarının üzerine koyarak ya da havaya kaldırarak fikirlerini duyurur. Böylece her öğrencinin konu hakkında görüşü alınmış olur.
3E modeli Piaget tarafından zihinsel gelişim üzerine inşa edilmiştir. Bu model ile beraber öğrenci merkezli bir öğretim ortamı hazırlanmak istenmiştir. Öğrencilerin etkin katılımı ile öğrencilerin zihninde yeni bilgiler inşa edilir bu sayede yapılandırmacı öğretim yaklaşımı derslerde uygulanmış olur.
Konuşma halkası, öğrencilerin görüş farklılıklarını görmeye ve farklı görüşlere saygı göstermesine yarayan bir yöntemdir. Konuşma halkasının amacı; sınıf içinde güven ve saygı atmosferi oluşturmak, öğrenciler arasında ilişkileri ve iletişimi geliştirmektir.
Konuşma sırasını belirtecek bir nesne bulundurulur (top, kalem vb. cisimler). Bu cisim elden ele dolaşarak konuşma sırasını bir başka kişiye verir. Konuşma başlatılarak durum anlatılır ya da canlandırma yapılır. Konuşma nesnesini yanınızdakine vererek konuşma başlatılır.
KONUŞMA HALKASI TEKNİĞİ
Yuvarlak bir cisim seçilerek elinde yuvarlak cismi tutanların konuşması istenir. Diğer öğrencilerin konuşmasına, tartışmasına izin verilmez. Öğrencilerden yanıt vermemek isteyenlere saygı gösterilmelidir. Yanıtlar tamamlandığında diğer bir tekniğe geçmek için kısım düzenek değiştirmelidir.
Öğrenme çemberi modeli uygulanabileceği konu ve alanlar açısından esnek bir modeldir. Farklı fikirler sunan öğrenciler tartışma ortamı yaratır, fikirlerini analiz eder ve farklı fikirlere dayanarak tahminlerde bulunurlar.
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
4-E Öğrenme Döngüsü yöntemi keşfetme, açıklama, genişletme ve değerlendirme olmak üzere birbirini izleyen dört basamaktan oluşur ve öğretmenlerin yapılandırmacı teoriyi sınıf içerisinde kolaylıkla uygulayabilmelerinde oldukça etkili bir yoldur (Bybee, 1997).
Hızlı tur tekniğinde ise öğrencilere bir konu veya soru verilir. Öğrenciler, söyleyecekleri şeyleri düşünürler ve sırayla konuşmaya başlarlar. Her öğrenciye konuşma fırsatı veren bu teknik, utangaç öğrencilerin de kendilerine güvenmelerini sağlar.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Öğrenci Katılımı: Top taşıma tekniği, öğrencilerin aktif katılımını teşvik eder. Öğrenciler, topu birbirlerine geçirerek konuyla ilgili bilgi ve düşüncelerini paylaşırken daha fazla dikkat ve ilgi gösterirler. Derinlemesine Anlama: Top taşıma tekniği, öğrencilerin konuyu derinlemesine anlamalarına yardımcı olur.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
Üç Aşama Yasası, Auguste Comte'un “The Course in Positive Philosophy” adlı çalışmasında geliştirdiği bir fikirdir. Bir bütün olarak toplumun ve her belirli bilimin zihinsel olarak tasarlanmış üç aşamadan geçtiğini belirtir: (1) teolojik aşama, (2) metafizik aşama ve (3) pozitif aşama.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri