Tüm bu detayların uygun bir düzende ve yeterlilikte kullanılabilmesi ise konuşma teknikleri olarak ifade edebileceğimiz yöntemlerin birer bütünü.Konuşma teknikleri, etkili konuşma yöntemlerini de içine alan, güzel konuşma kuralları ile desteklenen, ifadelerin seçilmiş ve iletiminde beceri gerektiren adeta bir konuşma ...
Bu yönüyle etkileyici konuşma sanatı, iletişimdeki iletilerin ve onların sunulmasını kapsadığı kadar sözel ve sözel olmayan iletilerin, dinleyenlere uygunluğunun da önemsendiği bir sanattır. Konuşma sanatı, tüm tarafların etkileşim içinde kesintisiz olarak sürdürülen iletişimleri ifade eder.
İlgili 43 soru bulundu
Bir başka tanıma göre ise “Konuşma, bir insanın başka bir insana ya da topluluğa duygu ve düşüncelerini sözle anlatmasıdır”(2). Diğer bir tanımda ise konuşma “duygu ve düşüncelerimizi, görüp yaşadıklarımızı karşımızdakilere sözle iletme işidir”(3).
Bir plan ve program dâhilinde hazırlanan sözlü anlatım türlerine; konferans, nutuk/söylev, açık oturum, panel, münazara, tartışma, seminer, kongre, sempozyum, açılış konuşması, forum, telekonferans örnek verilebilir. Sözlü anlatım türleri, tartışma temelli ve bilgi verici nitelikte ortaya çıkabilmektedir.
Konuşma stratejileri üstbilişsel, dengeleme, duyuşsal, belleksel, bilişsel ve iletişimsel olmak üzere altı ulamda tanımlanır.
İletişim, söylenen kelimelerin yanı sıra sesin yüksekliği, tonu ve vurgulaması, konuşmanın hızı, nefes alıp verme biçimi, duraklama, yüz ifadesi, göz hareketleri ve duruş biçimi, kişiler arasındaki mesafe, jest ve mimikler, giyim tarzı gibi unsurları da içermektedir.
Kendi düşüncelerimizi, duygularımızı ve dileklerimizi çevremize etkili bir şekilde ifade etme kabiliyetimizdir. Ses, nefes, vurgu, tonlama ve fonetik konularında bilgi edinmek. Türkçeyi veya herhangi bir dili doğru ve etkili bir şekilde kullanmak için, belirli kurallara ve inceliklere hakim olmak gerekir.
Sade ve Anlaşılır Olun!
Doğru konuşmak için konuşma esnasında herkesin anlayıp, soru sorabileceği veya cevap verebileceği herkesçe bilinen kelimeler kullanın. Kimsenin bilmediği kelimeleri kullanmak sizi anlaşılır hale getirmez. Kendi dilinizdeki kelimeleri kullanın. Cümle içinde yabancı kelimeler kullanmayın.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
İyi Bir Konuşma, Sağlam Bir Konuşma Yöntemi Üzerine Kurulur: Genellikle konuşmalarda dört ana amaç ve bu amaçlara yönelik dört ana yöntem vardır. Tartışma, savunma, öğretme ve duygulandırma.
Vücut dilini iyi kullanmak, sesin etkili kullanımı, göz teması, konuyu hikayeleştirmek, mizahı yerinde kullanmak, ne çok hızlı ne de çok yavaş konuşmak… Tüm bu maddeleri dengeli kullandığınızda iyi bir konuşmacı olma yolundasınız demektir.
Hafızada tutma tekniği konuşma becerisinin zihinsel süreçlerini geliştirmeye yönelik bir tekniktir. Üst düzey düşünce becerilerinin içerisinde yer alan yorumlama, sınıflandırma, ilişkilendirme, sorgulama yöntemleri bilginin zihinde düzenli depolanmasını sağlar.
Konuşma bir anlatma becerisidir ve bireyin duygu ve düşüncelerini sözle anlatmasıdır. Konuşma, bireyin toplumsal hayat içerisinde iletişim kurmasını sağlayan en etkili araçtır.
Ses ve hareketler olarak da doğallıktan ayrılmamak gerekir. Abartılı vurgular, jest ve mimikler dinleyenlerin dikkatini dağıtabilir. Konuşulan konunun kendi içinde bir anlamı ve bu anlamında bir bütünlüğü olmalıdır. Başı, sonu belli olmayan bir konuşma etkili olmaz.
Bir konuda bilgi vermek, kamuoyu oluşturmak, deneyimleri paylaşmak… gibi sebeplerle amacı, konusu, yeri, zamanı önceden belirlenen ve dinleyiciler huzurunda yapılan sunuş konuşmaları hazırlıklı konuşmalardır.
Etkili konuşma, söylemek istediğini duyulacak ve harekete geçecek şekilde söyleyebilmek anlamına gelir. Yani etkili konuşma sanatı, mesajının net bir şekilde duyulması ve mümkünse harekete geçilecek şekilde konuşmak olarak tanımlanır. Etkili konuşmanın iki ana unsuru vardır: ne söylediğin ve nasıl söylediğin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri