Fiziksel nedenler operasyonlar ilaç tedavileri ve egzersizler ile çözümlenebilir. Ancak akıcı konuşma bozukluğu, fiziki açıdan sorun olmadığı halde kelimeleri düzgün çıkaramama gibi konuşma bozuklukları ise sadece uzman yardımıyla egzersizler ve dersler vasıtası ile çözümlenebilir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır. Konuşma bozukluğunu tedavi ederken dil egzersizleri, dudak egzersizleri, yanak ve çene egzersizleri yapılarak konuşma bozukluğunun giderilmesi sağlanabilir.
Ani konuşma bozukluğu, birden ortaya çıkan ve kısa bir süre görülüp tekrar düzelen bir rahatsızlıktır. MS hastalığının bir işareti olarak da görülebilir. Bunun yanında inme gibi durumlarda da bu tür bir konuşma bozukluğu meydana gelebilir.
Psikoloji temelli konuşma problemleri de altta yatan başka bir sorunun temsilidir, semptomudur. Semptom en sık konuşma bozukluğu, konuşma geriliği ya da seçici konuşmamazlık (selective mutizm) olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Çocuklarda görülen konuşma bozuklukları için hastanelerin nöroloji bölümlerine gidilmelidir. Eğer cerrahi ya da medikal bir tedavi gerektirmeyen bir durum var ise uzman doktor, konuşma terapistlerine de yönlendirebilir. Burada dil terapist aktiviteleri uygulanır.
Konuşma organlarının kas zayıflığı, paralizisi ya da koordinasyon problemine bağlı olarak konuşma seslerinin akıcılığı ve/veya ses problemlerinin bir arada ortaya çıkmasıdır.
Afazi Belirtileri Nelerdir? Afazi, genellikle ağır bir beyin travması sonrası aniden ortaya çıkan bir bozukluktur. Dolayısıyla böyle bir travma sonrasında yaşanacak dil bozukluğu, ifade etme, okuma, yazma, konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama ve adlandırma güçlükleri afazinin varlığını net olarak ortaya koyacaktır.
Konuşabilen bir insan bir anda konuşamaz hale gelebilir veya konuşması kısmen bozulabilir. Konuşma ile birlikte hastanın; okuma, yazma, toplama ve çıkarma yapma gibi becerileri de bozulabilir. Bazen bu konuşma bozukluğu kendiliğinden geçebilir.
Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir.
Sakız çiğnemek dil,dudak ve yanak kaslarının çalışmasını sağlar.Lokum ise;dil kaslarının tümünün ortaklaşa çalışması ile çıkan hareketlerdir.
Akıcılık bozuklukları, kekemelik (stuttering) ve takifemi (cluttering)'yi kapsar. Kekemelik, konuşma esnasında konuşmanın akıcılığını bozan tekrarlar, bloklar (tutulmalar), uzatmalar, ugun olmayan yerde durmalar, duraklamalar, eklemelerle karakterize konuşma bozukluğudur.
Artikülasyon bozuklukları : konuşma seslerinin heceler ve kelimeler içerisinde hatalı üretilmesinden dolayı dinleyiciler konuşulanları anlamakta zorlanırlar. Akıcılık Bozuklukları: kekemelik gibi konuşma akışının uygunsuz duraklamalar, hece-ses tekrarları ve uzatmaları ile kesintiye uğradığı bozukluklardır.
Seçici konuşmamazlık (mutizm), çocuk/gencin çeşitli ortamlarda konuşuyor olmasına karşın okul veya oyun grupları gibi konuşması beklenen toplumsal ortamlarda konuşmayı her şart altında reddetmesi durumudur.
Bazı vakalarda kişiye müdahale edilmeden afazi iyileşir. Bu tip spontane iyileşme beyne kan akışının geçici olarak kesintiye uğradığı; ancak kısa zamanda düzelen ve geçici iskemik atak adı verilen inme tipini takiben gerçekleşir. Bu durumlarda dil becerileri birkaç saat ya da birkaç günde eskiye dönebilmektedir.
Hafif afazi görülen kişiler konuşup sohbet edebilir ancak kelimeleri bulmada ya da karmaşık konuşmaları anlamada güçlük çekebilirler. Şiddetli afazi ise kişinin iletişim kabiliyetini büyük ölçüde etkilemekte, hastalar etkili iletişim kurmada ya da konuşulanı anlamada ciddi ölçüde güçlükler yaşar.
Afazi en tehlikeli nörolojik hastalıklardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Afazi'nin tam olarak ne olduğu ve belirtilerinin neler olduğu merak edilmektedir. Afazi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Beyninizin önünde ve yanında bulunan loblar, frontal loblar ve temporal loblar öncelikli olarak konuşma oluşumunda ve anlamada rol oynar.
Kişinin konuşmasının akışı, ritmi, ses birimlerinin çıkarılışı, anlatımda bozukluk olması dil ve konuşma güçlüğü olarak adlandırılmaktadır. Pek çok nedene sahip olan bu sorun, bireyin normal bir iletişim içerisinde olmasını engellemekte, bu durumun birey üzerinde çeşitli psikolojik etkileri bulunmaktadır.
Geçici iskemik atak beynin bir kısmına giden kan beslemesindeki geçici bir kesintiden kaynaklanır. Kan beslemesindeki kesinti, beyinin etkilenen kısmında oksijen eksikliğine neden olur. Bu, konuşma ve görme bozukluğu gibi felce benzer ani semptomlara ve yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir.
Dil ve konuşma terapistleri çeşitli özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve sağlık kuruluşlarında iş bulabilirler.
Konuşma bozuklukları 3 başlık altında incelenebilir: sesletim (artikülasyon) bozukluğu, kekemelik ve motor konuşma bozuklukları.
Konuşma terapisti çeşitli koşullara sahip hastalara yardım ederken, multidisipliner biçimde çalışır. Hafif, orta veya şiddetli öğrenme güçlüğü, konuşma gecikmesi, konuşma bozukluğu, ses üretememe, işitme bozukluğu, yarık dudak veya damak, kekeleme, ses bozuklukları, dil bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri