Kredisi borcu devam eden evin satılması ve alıcının da konut kredisi kullanması durumunda, bankalar arası bir yazışma ile satış işlemi yapılabiliyor. Ayrıca mevcut kredi borçlusu olan banka ile yeni kredi kullanılacak banka, aynı ise bu süreç daha kısa sürede tamamlanıyor.
Evet satılabilir. Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Kredi borcunun tamamının ödenmesi halinde banka kendiliğinden tapu müdürlüğüne göndereceği fek yazısı ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayacaktır. Bankanın fek yazısını göndermemesi halinde ise çoğunlukla banka ile görüşülerek bu eksiklik giderilmekte ve kredi borcu kalmayan ev üzerindeki ipotek kaldırılmaktadır.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
İlgili 24 soru bulundu
Kredi başvurusunda bulunulan banka şubesi, kredi ödemesi devam eden banka şubesinden, kredi borcu kapatılması durumunda ipotek kaldırma yazısının verilmesini talep eder. Yazıda, güncel kredi kapama tutarının belirtilmesini de talep eder. Kredi kullanılacak banka yazıyı gönderdikten sonra tapu satış işlemi yapılır.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Tüketici Mahkemesi Kararı(11)'nda, ipotek fek ücretinin banka tarafından karşılanması gerektiğine dair hüküm verilmiştir.
Konut kredisiyle alınan konutun tüm borçlarının ödenmesinin ardından banka tarafından hazırlanan resmi belgeye “fek yazısı” deniyor. Fek yazısında banka kredisi ödemesi tamamlanan kişiye ait konutun ipoteğinin kaldırıldığına dair bilgiler yer alıyor.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Bankalar kredinin geri ödemesi bitene kadar tapu üzerinde ipotek işlemi yapar. Konut kredisinde tapu ipotekleri, borç bitince kalkar.
Alıcı ve satıcının akraba olmaması gerekiyor
Satın almak istenen konut birinci dereceden akrabanıza aitse kredi başvurunuz onaylanmaz. Kişiler yüksek tutardaki nakit ihtiyaçlarını gidermek için, konut kredisi çekme eğilimine girebiliyor. Bankalar da bunun önüne geçmek için akrabalar arası satışta krediye onay vermiyor.
Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı düşülebilir. (Gelir Vergisi Kanunu Md. 74/4). Kiraya verilen konutun satın alma bedelinin %5'i, 5 yıl süre ile kira gelirinden düşülebilir.
İpotekli evi satmak mümkündür. Zira krediyi ödemekte güçlük yaşama gibi sorunların devreye girmiş olması mümkündür. Satın alım için öncelikle ev üzerindeki ipoteğin kaldırılması gerekir. İpotekli ev satılırken satın alan kişi ile anlaşma yapmak gerekir.
Ödemediğiniz borcunuz belirli bir süre sonra yasal takibe düşer. Kredi borcu yasal takip süreci, haciz ile karşı karşıya kalmanıza sebep olur. Kredi kullandığınızda sizin için hazırlanan ödeme planına sadık kalarak tüm taksitleri, son ödeme tarihi geçmeden ödemeniz gerekir.
Depremde krediyle alınan birçok ev yıkıldı. Krediyle ev alan depremzedeler, sigorta bedeliyle borç ödeyecek.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
İpotek fekkinin kaldırılması için belirlenen tutarda harç yatırılması gereklidir. İpotek fekki belgesi, borçlunun dolayısıyla borcu ödeyen kişinin adına düzenlenmiş olmalıdır. Fek belgesinin alınıp ilgili birime başvuru yapılmasıyla, gayrimenkul üzerindeki ipotek 1 veya 2 hafta içerisinde kaldırılır.
Bankadan fek yazısının istenebilmesi için ev kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması gerekir. Gayrimenkul sahibi, konut kredisi aldığı bankaya başvurarak fek yazısı hazırlanmasını ister. Bankalar, ipotek fekki yazısı ücreti talep edebilmektedir.
İpotek işlemlerinde ipotek meblağının binde 4,55'i oranında tapu harcı binde 9,48'i oranında da damga vergisi alınmaktadır. Ayrıca döner sermaye ücreti alınacağı da bilinmelidir.
Verdiği konut kredisini tahsil etmiş olan banka için artık ipotek teminatına konu olacak bir alacağı da kalmamıştır. Bu sebeple ipoteği tutmaya hakkı olmadığı gibi, ipoteği kaldırması zaten onun için hukuki bir yükümlülüktür. Ücret veya masraf isteme hakkı yoktur.
Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Kredinin tamamı, herhangi bir taksit tarihinde erken ödeniyorsa, vadesi gelen taksit ödemesi, geriye kalan taksit tutarları içerisindeki anapara borcu ve varsa o tarihe kadar tahsil edilmemiş faiz ve kamusal yükümlülükler tahsil edilir (Erken Ödeme Yönetmeliği m.7/1).
Kredinizi vade bitiminden ne kadar erken sürede kapatırsanız o kadar daha az faiz ödemiş olursunuz. Konut kredisi erken kapama hesaplaması yapılırken taşıt ve ihtiyaç kredisinden farklı olarak erken kapama cezası ekleneceğini de bu noktada hatırlatmak isteriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri