Banka borcun ödenmesini kişinin mirasçılarından talep eder. Mirasçıların mirası reddetme hakkı vardır fakat mirasın bir kısmını reddetmek diye bir durum söz konusu değildir. Ya varlıkla birlikte borcu da kabul edersiniz ya da varlıkla birlikte borcu da reddedersiniz.
Banka, kredi borçlusunun ölmesi halinde kalan kredi borcunu öncelikle sigorta şirketinden tahsil etmelidir. Banka ancak poliçe limiti üzerinde kalan borç için doğrudan mirasçılara takip yapabilir. Konuyla ilgili Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Bir kişinin ölümü halinde, tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen sorumludurlar. Ancak, mirasçılardan her biri ölünün borçlarından sadece miras hisseleri oranında sorumlu olurlar.
Banka tüketici kredisinden kaynaklanan bu ödevini yerine getirmeyi ihmal etmişse, kredi borçlusunun vefatı nedeni ile mirasçı veya kefillerden kredi borcunun ödenmesini isteyemez. Kefiller tarafından hayat sigorta poliçesinin varlığı sorgulanmadan yapılan borç ödemeleri de geri istenebilir.
Banka tarafından tüketicilere yaptırılan hayat sigortası neticesinde banka kredi borcunu teminat altına almakta yani kendini korumaya almakta ve kredi çeken kişinin ölmesi halinde sigorta poliçesi kapsamında bankaya ödeme yapılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Vefat eden kişinin kredi borcu silinir mi? Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak ödenecek tutar sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır.
Vefat, Kaza Sonucu Vefat teminatının gerçeklemesi durumunda poliçe, diğer teminatların ise tamamının ödenmesini müteakip teminat sona erer. Vefat teminatı asgari 1.000 TL, azami 20.000.000 TL'ye kadar alınabilir.
Kişilerin savaş anında ölmesi durumunda ödeme yapılmaz. Ancak poliçeye dâhil edilen maddelerle ve ek tutar ödemesi yapılarak bu durum sağlanabilir. Nükleer, kimyasal vb. gibi saldırılar sonucunda yaşamını yitiren kişilerin mirasçılarına ödeme yapılmaz.
Özellikleri. Kredi Hayat Sigortası ile birlikte sigorta süresi içerisinde yaşam kaybı, hastalık sonucu veya kaza sonucu maluliyet durumunda kredi süre ve teminat limitlerine bağlı olarak kredi borcunuz ödenir, kredi borcunuz kapatıldıktan sonra varsa kalan tutar hak sahiplerine ödenir.
Hayat Sigortası Vefat Teminatı Nasıl Alınır? Hayat sigortalarının birçoğunda geçerli olan vefat teminatını alabilmek için vefat eden sigortalının lehtar ya da mirasçılarının, Türkiye Hayat Emeklilik'e başvurması gerekir.
Mirası reddeden mirasçının miras payı, eğer ki altsoyu da mirası reddetmemişse, altsoyuna intikal eder. Dolayısıyla mirasın reddi halinde vergi borçları, eğer ki reddeden mirasçının altsoyu ve ise ve bu kişiler mirası reddetmediler ise, altsoyuna intikal edecektir.
Hacze konu olan eşya, anne ya da babanın ölümü halinde miras intikali yoluyla mirasçılara geçer. Fakat mirasçılara eşyalarla beraber ölen kişinin hak ve borçları da intikal eder.
Bildirilmeyen, gizli tutulan hastalıktan vefat halinde, ölüm ile gizlenen hastalık arasında nedensellik bağının bulunması gerekir. Mesela kanser hastalığı bildirilmemiş ve ölüm sebebi de kanser hastalığıysa tazminat ödenmez, kredi borcu mirasçılara kalır.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur. Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir.
Türkiye Bankalar Birliği, depremden en ağır etkilenen illerde müşterinin talebine bakılmaksızın bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerin kredilerini 6 ay faizsiz ertelenmesi, ayrıca depremden hayatını kaybeden bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerin kredi borçlarının silinmesi kararı aldı.
Ev sahibi, kredi borcunu tamamen kapatabilir ya da alıcıya devredebilir.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Kredi Hayat Sigortası, kredi süresi boyunca kullanılan ve kredi tutarı kadar vefat teminatı sunan bir sigorta sözleşmesidir. Sigorta süresi içerisinde hayatını kaybeden sigortalının bankaya olan borcu sigortacı tarafından ödenir. Böylece vefat eden sigortalının borçlu kalma ihtimali ortadan kalkar.
Kredilerle bağlantılı olarak tanzim edilen Kredi Hayat Sigortası kredi vadesi boyunca veya yıllık olarak düzenlenebilir. Yıllık olarak tanzim edilen Kredi Hayat Sigortası her yıl yenilenmelidir.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
Hayat Sigortası Primleri Geri Ödemesi
Kendinizi ve sevdiklerinizi vefat riskine karşı güvence altına alırken, riskin gerçekleşmemesi durumunda yaşam teminatı sayesinde poliçe süresi sonunda ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.
Bu teminat kapsamında, hasar başına azami altı ay, yenilemeler dahil toplam sigorta süresi içinde ise azami 18 ay ödeme yapılır. Bekleme süresi olan haller hariç bir aydan eksik süreler için, her bir gün başına geçici iş göremezlik tazminatının 1/30'una eşit tutarda tazminat ödenir.
Ancak bilmelisiniz ki; konut kredilerinde hayat sigortası zorunlu değil, isteğe bağlı! Kendi arzunuzla yaptırmaya karar verdiyseniz, sigorta detaylarını öğrenmeyi ve poliçenizi bankadan istemeyi unutmayın!
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
Konut sigortası yaptırmak zorunlu değildir ve isteğe bağlı olarak yaptırabilir ancak yeni bir mülk alacak bireyler kredi çekerken kredinin çekildiği banka borç dönemi içerisinde, mülk sahiplerine zorunlu konut sigortası yaptırmalarını isteyebilir. Zorunlu deprem sigortası(DASK) ile konut sigortası karıştırılmamalıdır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri