Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Kredinin tamamı, herhangi bir taksit tarihinde erken ödeniyorsa, vadesi gelen taksit ödemesi, geriye kalan taksit tutarları içerisindeki anapara borcu ve varsa o tarihe kadar tahsil edilmemiş faiz ve kamusal yükümlülükler tahsil edilir (Erken Ödeme Yönetmeliği m.7/1).
Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 37. Maddesi erken ödeme cezasının yasal dayanağını oluşturmaktadır. Erken ödeme başlıklı bu maddeye göre: (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir.
Bankalar uzun süreli planlarındaki gelirlerini kredi ödemelerine göre hesaplandığından krediyi kapatmanız bankanın planlamasını bozar buna karşılık olarak da bir miktar ceza ödenmesi gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
İhtiyaç kredinizi erken kapatmanız durumunda banka sizden ekstra hiçbir ücret talep etmez. Aksine Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcunuzu erken kapatmanız durumunda maliyet ve faiz indirimi uygulanır.
Türk sisteminde erken ödeme ücretinin hukuki niteliğinin götürü tazminat olduğu söyle- nebilir. Alacaklı erken ödeme nedeniyle erken ödeme cezasından daha az zarara uğ- ramışsa, dava yoluyla zararı aşan kısmı geri alabilir.
Cayma hakkı süresi sözleşmenin imzalanması ile başladığından bu haktan yararlanabilmek için sözleşmeyi imzaladıktan sonra 14 gününüz vardır. Bu 14 gün içinde cayma hakkınızı kullanarak hiçbir masraf ödemeden kredinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi borcunun ödenmesinin ardından kişinin başvurusu sonrasında ipotek fekki belgeleri banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne iletilir. Herhangi bir sorun görülmemesi halinde konut üzerindeki ipotek şerhi silinir. Gayrimenkul üzerindeki ipotek, gerekli incelemeler tamamlandığında birkaç hafta içerisinde kaldırılır.
Erken Kredi Kapama Kredi Notunu Yükseltir mi? Kredi kartı borcu veya kredi borcunun vadesinden önce kapatılması, kredi notu üzerinde olumlu veya olumsuz olmak üzere herhangi bir etkiye sahip değildir. Bu sebeple erken kredi kapama işlemi sonucunda kredi notu yükseltmesi mümkün değildir.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Onaylanan konut kredisi iptali, bir hak ve basit bir işlem olduğu için kolaylıkla gerçekleştirilir. Kredi alan kişi, nüfus cüzdanıyla bankaya başvurmalıdır. İptale ilişkin bir dilekçenin doldurulup kredinin alındığı bankanın yetkilisine sunulması söz konusu işlemin gerçekleştirilmesi için yeterli olur.
Orta gelirliye konut vade sayısı ne kadar olacak? İşte, 0,69 faizli konut kredisinin ayrıntıları. 0,69 konut kredisi şartları ve detayları araştırılıyor. Konut finansmanları 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullanılabilecek.
Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil. Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90'ı kadar kadar kredi çekebilirsiniz.
Konut kredisi cayma bedeli, tüketici tarafından kredi sözleşmesinden cayma hakkı kullanıldığında bankanın uğrayabileceği zararların karşılanması amacıyla talep ettiği bir bedeldir. Cayma bedeli, bankanın kredi sözleşmesinden vazgeçme durumunda uğrayabileceği maddi kayıpları karşılamak için alınan bir tazminattır.
Müşteri, ön ödemeli olarak almış olduğu konutun bedelinin bir kısmının bağlı kredi ile karşılaması durumunda, ödediği kredi tutarı dönme bildiriminin Bankaya ulaştığı tarihten itibaren en geç 90 gün içerisinde herhangi bir bedel talep edilmeksizin yapılmaksızın Banka tarafından kendisine iade edilir.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
Sabit faizli bir kredi değişken faizli krediye dönüştürülmek suretiyle de yeniden yapılandırılabilir. Mevcut konut kredisinin vadesini uzatmak ya da kısaltmak gibi değişilikler de birer yeniden yapılandırmadır.
Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Bu halde kredi veren tüketiciden her hangi bir isim adı altında, ek bir ödemede bulunmasını isteyemez.
3. Eğer ödeme tarihi üzerinden 14 gün geçtiyse, ihtiyaç kredilerinden kredinin kapatıldığı tarihe kadar olan faiz ve bankanın kredi için yapmış olduğu tüm masrafla bankaya ödenerek, kredi kapatılır. Konut kredilerinde ise ihtiyaç kredilerinde ödenen masraflara ek olarak erken kapama cezası ödenmektedir.
Notu etkileyen bilgilerin büyük kısmı günlük olarak güncellenmekte ancak bazı bilgiler aylık olarak güncellenmektedir. Finansal kurumların paylaştıkları bilgilerin raporu etkileme süresi yaklaşık 2 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri